Martin Scorsese nyerte a legfontosabb spanyol művészeti díjat Martin Scorsese nyerte a legfontosabb spanyol művészeti díjat

Martin Scorsese nyerte a legfontosabb spanyol művészeti díjat

Martin Scorsese amerikai filmrendező nyerte el ebben az évben a spanyol Nobel-díjként emlegetett Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában – jelentette be döntését a zsűri szerdán Oviedóban.

A bizottság méltatásában kiemelte: Scorsese a 70-es években induló, a mozgóképet megújító mozgalom egyik legkiemelkedőbb rendezője, akinek filmjei a filmtörténet részét képezik, ő maga pedig a kortárs filmművészet vitathatatlan alakja.

Az amerikai művészt 35 ország 21 jelöltje közül választotta ki a zsűri, amely sosem hozza nyilvánosságra a jelöltek névsorát.

Az olasz bevándorlók gyermekeként, 1942-ben New Yorkban született Martin Scorsese eredetileg papnak készült, de végül a film kedvéért otthagyta a szemináriumot.  Első nagyjátékfilmjét 1967-ben forgatta Ki kopog az ajtómon? (Who's That Knocking at My Door) címmel Harvey Keitel főszereplésével.

A nagy áttörést a Taxisofőr (Taxi Driver) hozta meg Scorsese és egyik kedvenc színésze, Robert De Niro számára egyaránt. Az elmúlt évek során nyolc filmet készítettek közösen. A Taxisofőrért 1976-ben Sorsese elnyerte Cannes-ban a fesztivál fődíját, az Aranypálmát.

Pályafutását olyan filmek fémjelzik például, mint a Dühöngő bika (Raging Bull, 1980), a Nagymenők (Goodfellas, 1990), a Kaszinó (Casino, 1995), a New York bandái (Gangs of New York, 2002), az Aviátor (The Aviator, 2004) vagy A tégla (The Departed) című gengszterfilm, amelyért 2007-ben átvehette a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A 2011-es A leleményes Hugo (Hugo) című háromdimenziós családi kalandfilmjét Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Tavaly kezdte forgatni Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci főszereplésével a The Irishman című művét Frank Sheeranről, a maffia bérgyilkosáról, a film bemutatását 2019-ben tervezik.

Az Asztúria hercegnője-díjat művészet kategóriában tavaly a világ egyik legismertebb kortárs képzőművésze, a dél-afrikai William Kentridge vehette át. A korábbi díjazottak között van Francis Ford Coppola, Woody Allen, Paco de Lucía, Vittorio Gassman, Bob Dylan és Pedro Almodóvar is.

A kitüntetést 38 évvel ezelőtt alapították eredetileg Asztúria hercege-díj néven, amelyet azután módosítottak, hogy a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

Az elismerést minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót vehet át az uralkodótól az októberi díjátadón Ovideóban. (MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat