Asghar Farhadi nem vesz részt az Oscar-gálán Asghar Farhadi nem vesz részt az Oscar-gálán

Asghar Farhadi nem vesz részt az Oscar-gálán

Asghar Farhadi iráni filmrendező és forgatókönyvíró vasárnap bejelentette: az utazási bizonytalanságok miatt nem vesz részt az Osacar-díj átadási ünnepségén február végén.

A 45 éves Farhadi 2012-ben a Nader és Simin: Egy elválás története (Jodaeiye Nader Az Simin) című filmjéért kapott Golden Globe-, majd Oscar-díjat. Idén is esélyes a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában az amerikai filmakadémia elismerésére, ezúttal Az ügyfél (Forushande / The Salesman) című filmjével.

A rendező azonban vasárnap bejelentette: az amerikai beutazást bizonyos országokból átmenetileg korlátozó amerikai elnöki rendelet miatt nem vesz részt a február 26-án rendezendő gálán, még akkor sem, ha vele kivételt tennének.

„Úgy tűnik, hogy túl sok a 'ha' és a 'de' a részvételem körül” – idézte az AP amerikai hírügynökség a perzsa rendező szavait, aki ezért inkább nem is vesz részt a filmvilág hollywoodi ünnepén. Farhadi az átmeneti beutazási korlátozásokat úgy értelmezi mint „néhány honfitársamat és hat másik ország polgárait érintő igazságtalan feltételek”.

Az ideiglenes amerikai beutazási tilalom hét muszlim országra érvényes, mégpedig Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre. Az Egyesült Államok emellett felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását is.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat