Ezek 2016 legjobb, meg nem valósult forgatókönyvei Ezek 2016 legjobb, meg nem valósult forgatókönyvei

Ezek 2016 legjobb, meg nem valósult forgatókönyvei

Az Amerikai Forgatókönyvíró Céh évente összeállítja a legjobb, még el nem készült forgatókönyvekből álló „fekete listát”. Idén egy Madonna-életrajz kapta a legtöbb szavazatot.

A „fekete listát” több mint 250 filmes állítja össze évről évre. Egy-egy tízes toplistát állítottak össze kedvenc olyan forgatókönyveikből, amelyek 2016-ban kerültek végleges állapotba, de idén nem kezdődött el a belőlük készülő film forgatása. Korábban olyan filmek kerültek fel erre a listára, mint a Gettómilliomos (Slumdog Millionaire), Az Argo-akció (Argo), A király beszéde (The King’s Speech), a Foxcatcher, a Whiplash, vagy a Kódjátszma (The Imitation Game).

Idén legalább hat szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy forgatókönyv felkerülhessen a listára. A lista összeállítói 73 munka közül válogattak, és hangsúlyozzák, hogy ez egy szubjektív válogatás, nem egy „best of lista”.

A lista első helyezettje (49 szavazattal) Elyse Hollander Madonna-életrajzi forgatókönyve, a Blond Ambition. A könyv az énekesnő első albumjának a kiadása előtti erőfeszítésekről szól, a 80-as évek elején játszódik, van benne hírnév, szerelem, elutasítás a zeneipar részéről. A producer Brett Ratner és Michael De Luca.

A második helyen 3 forgatókönyv áll, holtversenyben, 35 szavazattal: Dan Fogelman több generációs története, a Life Itself, Tony Tost The Olympian című forgatókönyve egy evezősről, aki nem sok eséllyel vág neki az 1984-es olimpiai játékoknak, valamint a Liz Hannah jegyezte The Post, a Washington Post két munkatársáról, aki közzétette a Pentagon Papers nével elhíresült leleplező anyagot.

A listán van a Kódjátszma forgatókönyvírójának, Graham Moore-nak az új könyve, a The Last Days of Night, (a sztori Thomas Edison és George Westinghouse jogi csatározásairól szól, a cél eldönteni, hogy melyikük találmánya lássa el elektromossággal az Egyesült Államokat), de itt szerepel az Éjjeli féreggel (Nightcrawler) Oscar-díjra jelölt Dan Gilroy új forgatókönyve, az Inner City, valamint Drew Pierce közeljövőben játszódó thrillere, a Hotel Artemis is, amelynek a főszerepét Jodie Foster fogja játszani.

A „fekete listán” több életrajzi történet is akad – például a Bill Clinton karrierjét szinte tönkretevő Monica Lewinskyról vagy a műkorcsolyázó Tonya Hardingról.

A teljes lista itt tekinthető meg.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat