Egy magyar film Tokióban nyert, egy másik Edinburgh-ban versenyez Egy magyar film Tokióban nyert, egy másik Edinburgh-ban versenyez

Egy magyar film Tokióban nyert, egy másik Edinburgh-ban versenyez

Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje olyan díjat kapott, aminek köszönhetően Oscarra jelölhető.

Deák Kristóf Mindenki című alkotása nyerte a tokiói Short Shorts fesztivál nemzetközi kisjátékfilm-kategóriájának fődíját (International Competition Best Short Award). Ezen felül a három főkategória díjazottjai közül a zsűri szintén a Mindenkinek ítélte a fesztivál nagydíját (SSFF & ASIA 2016 Grand Prix), ezzel a díjjal az Oscar-díjra való jelölhetőség is együtt jár – közölte ma délelőtt a Daazo.com.

Edelényi János JutalomJáték című filmjének európai premierje a 161 új filmet felvonultató 70. Edinburgh-i nemzetközi filmfesztiválon lesz a rendező és a főszereplők részvételével – áll a filmalap közleményében.

Deák Kristóf: Mindenki

A Mindenki idén márciusban, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztiválon mutatkozott be először a magyar közönségnek, ahol a fesztivált szervező rövidfilmes portál, a Daazo külön kiemelte a filmet az esztétikumot előtérbe helyező és a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért. Ez egyben azzal járt, hogy a film fesztiváloztatását a Daazo csapata szervezi. Az utóbbi hónapokban a film több elismerésben is részesült, közönségdíjas lett a lille-i Európai Filmfesztiválon és a torontói TIFF Kids fesztiválon is.

A tokiói siker hatalmas szakmai elismerést és nagy lehetőséget jelent a fiatal alkotónak. A díjakat Naomi Kawase filmrendező adta át, aki a múlt hónapban Cannes-ban is adott át díjat magyar alkotónak: akkor Andrasev Nadja kapott harmadik díjat a Cinéfondation szekció versenyében A nyalintás nesze című animációs rövidfilmjéért, amelyet szintén a Friss Húson láthatott először a magyar közönség.

Deák Kristóf a Friss Hús filmfesztivál keretében megrendezett második magyar pitchfórumon is sikerrel szerepelt idén márciusban: A legjobb játék című filmterve kapta a fődíjat, a 300 000 forintos pénzdíjjal járó, Lovas Nándorról elnevezett elismerést. A zsűri díjazta az izgalmas témaválasztást, a projektben rejlő ígéretes vizuális koncepciót, illetve a prezentáció magas minőségét.

Edelényi János: JutalomJáték

Az Angliában forgatott JutalomJáték (The Carer) főszereplője az Emmy- díjas és Golden Globe-díj jelölt Brian Cox és Coco König pályakezdő magyar-osztrák származású színésznő. A JutalomJáték egy színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt sztárszínész Sir Michael Gifford találkozásának megindító története. Dorottya álma, hogy a Királyi Színiakadémiára felvételt nyerjen, ezért elvállalja a nagybeteg öreg színész ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja majd a betegápolás közben, de az élet váratlan fordulatokat tartogat mindkettőjük számára…

A JutalomJáték világpremierje az év elején, a Palm Springs-i filmfesztiválon volt, a fesztivál legjobb filmjei (Best of the Fest) közé választották. A premier kapcsán a Hollywood Reporter című elismerő kritikát közölt a JutalomJátékról.

A főszerepeket alakító Brian Cox, Emilia Fox és Anna Chancellor mellett és Lukáts Andor is szerepel Edelényi János filmjében. A JutalomJáték vezető producere Berger József (Mythberg Films), operatőre Máthé Tibor, zeneszerzője Pacsay Attila. A forgatókönyvet Edelényi, Gilbert Adair, az Álmodozók című Bernardo Bertolucci-film írója és Tom Kinninmont közösen jegyzi.

A JutalomJátékot a magyar mozik közönsége október végétől láthatja az A-Company Hungary forgalmazásában.

Az edinburgh-i filmfesztiválon további magyar vonatkozású produkciók és koprodukciók is műsoron lesznek: itt lesz a Dragomán György A fehér király (2005) című művéből Magyarországon forgatott brit filmadaptáció (r. Alex Helfrecht, Jörg Tittel) világpremierje, brit bemutatóként vetítik a magyar részvétellel és filmalapos támogatással készült nagyszabású norvég történelmi filmet, Az utolsó királyt (The Last King, r. Nils Gaup), valamint a Pernilla August rendezte, svéd-dán-norvég koprodukcióban Magyarországon is forgatott A Serious Game című alkotást. Juszt Balázs első játékfilmjének, a The Man Who Was Thursday című magyar-olasz thrillernek, továbbá a magyar Filmteam koprodukciójában, Robert Pattinson főszereplésével készült, Magyarországon forgatott The Childhood of a Leader (r. Brady Corbet) című történelmi drámának is Edinburgh-ban lesz a brit premierje.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna