Magyar filmtörténetről Bukarestben Magyar filmtörténetről Bukarestben

Magyar filmtörténetről Bukarestben

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet holnap kezdődő vetítéssorozatán a magyar filmtörténet gyöngyszemeit nézheti meg a fővárosi közönség. Az első vetítésre csütörtökön, január 21-én kerül sor, 19 órától.

Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet - magyar filmtörténeti vetítések

120 éve volt először filmvetítés Magyarországon: 1896-ban a Lumière fivérek filmjeit vetítették a budapesti Royal Szállóban, majd Sziklai Arnold és Zsigmond megnyitotta az Andrássy úton az első magyar filmszínházat, az Ikonográfot, ahol francia gépeken, szintén Lumière-filmeket vetítettek a közönségnek.

Ennek jegyében indul a bukaresti Balassi Intézet magyar filmtörténeti sorozata: a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal (MaNDA) együttműködve, 2016-ban havonta bemutatnak egy-egy jelentős filmalkotást, amely a maga nemében és idejében mérföldkőnek számított a magyar film történetében.

A sorozat a Mire megvénülünk (1916) és Az utolsó éjszaka (1917) című némafilmekkel indul. A vetítést Cătălin Răducanu kíséri zongorán.

A Mire megvénülünk Jókai Mór azonos című regényének első filmes adaptációja: egy balsorstól üldözött úri család története a reformkor és a szabadságharc idején. Az utolsó éjszaka a némafilmkorszak kiemelkedő melodrámája, 1917-ben Kolozsváron, a Janovics Jenő által alapított Transylvania filmgyárban készült. A történetben egy sikeres kabarészínésznő a háború kirobbanásakor visszatér hazájába, de családját nem találja, így a fővárosi színházhoz szerződik, ahol minden este lelkesen megtapsolja egy titkos imádója.

A vetítések helyszíne a Román Filmarchívum Eforie terme lesz (Eforie u. 2.). A vetítések minden hónap (kivéve július-augusztust) második felében egy csütörtöki napon lesznek. A filmeket román felirattal vetítik.

Részletes program az intézet honlapján.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat