Impulzus névvel indul filmklub Budapesten Impulzus névvel indul filmklub Budapesten

Impulzus névvel indul filmklub Budapesten

Május 8-án a budapesti DocuArt Filmművészeti Központban lesz az Impulzus Filmklub első vetítése. A műsor 18:30-kor kezdődik, a belépés ingyenes

A négyrészes vetítéssorozat alapkérdései: „Mi az élet értelme? Mi van az élet előtt és a halál után? Ahová születünk, az meghatároz minket? Hol és mi a helyem a társadalomban?”

A filmklub programja

2014. május 8., csütörtök, 18:30 – Mi van az élet előtt és a halál után?
Befogad és kitaszít a világ (r. Skrabski Fruzsina, 2013, 51 perc
)

A filmben végigkövethetjük a „mi van az élet előtt” és „mi van a halál után” kérdésekre való válaszok kutatását. Honnantól van a lélek? Mi lesz velünk a halál után? Van-e reinkarnáció? Van-e mennyország? Az abortusz gyilkosságnak számít? A rendező alaposan körüljárja a témákat, és minden „illetékest” megkérdez: legyen az pap, nőgyógyász, buddhista, vagy materialista. Egy biztos a világ örök körforgásáról nincs egységes gondolkodásmód, csak sokféle nézőpont!

Meghívott vendégek: Skrabski Fruzsina rendező, Fekecs Máté vallástörténész.

2014. május 22., csütörtök, 18:30 – Ahová születünk, meghatároz minket?
Örvény (r. Szekeres Csaba, 2010, 72 perc
)

A film a Hajdú-Bihar megyei Told faluban, Magyarország egyik legszegényebb falvában élő emberek életét mutatja be. Az egész estés dokumentumfilm személyes sorsokon keresztül próbálja meg ábrázolni a mélyszegénység problémáját. A több mint fél év alatt, amíg folyamatos jelenlétre épülő forgatás zajlott, nyomon követhető több család, és gyerekek nehézségei, válságos helyzetei. A film rámutat a mélyszegénységben élők néhány alapvető problémájára, mint az éhezés, munkanélküliség, teljes létbizonytalanság.

Meghívott vendégek: Szekeres Csaba rendező, Buza Domonkos.

2014. június 5., csütörtök, 18:30 – Mi a boldogság titka?
Áramlat (r. Novák Tamás, 2011, 55 perc
)

A film Csíkszentmihályi Mihály életéről és a hatalmas sikernek örvendő könyvben megjelent „Flow”-ról szól. A flow, tehát az áramlat áthathatja mindennapjainkat, és talán éppen ez a kulcs a boldogsághoz. Az elmélet szerint hétköznapjaink során rengeteg dolog vihet minket ebbe az állapotba, legyen az munka, játék, tanulás, művészet, vagy számtalan élmény, tapasztalat, amely egyénenként más és más. Ha az embert elkapja az áramlat, szinte észre sem veszi az idő múlását, a külvilág megszűnik, és csak az adott tevékenység kerül figyelmének fókuszába.

Meghívott vendégek: Novák Tamás rendező, Szabó Orsi pszichológus.

2014. június 19., csütörtök, 18:30 – Hol az én helyem a társadalomban?
Menjek/Maradjak (New York) (r. Imre Lóránd Balázs, 2013, 30 perc)

Két magyar külföldön. Két különböző gondolkozás. Más-más foglalkozás. Eltérő célok. Mégis sok közös van bennük. Manapság már mindenkinek van olyan ismerőse, aki "külföldön" él. A film aktualitása nem kérdéses. Olyan gondolatok merülnek fel, melyek valószínűleg már sokan feltettek magukban: Vajon milyen külföldön élni? Van-e honvágyuk? Milyenek a mindennapok? Jobb az életük? Lehet, nekünk is szerencsét kellene próbálni?

Meghívott vendégek: Józsa László producer, Imre Loránd Balázs rendező, Sik Endre szociológus.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat