Menzel bemutatta az önéletrajzát Menzel bemutatta az önéletrajzát

Menzel bemutatta az önéletrajzát

Nagyon meglepve, mint egy olyan ember, aki először lépett a golfpályára és mindjárt be is talált a legtávolabbi lyukba, úgy érezte magát Jirí Menzel, amikor mindjárt az első játékfilmjéért – Szigorúan ellenőrzött vonatok – Oscar-díjat kapott.

Ezt a Magyarországom is jól ismert világhírű cseh filmrendező mondta ma Prágában újságíróknak, amikor bemutatta önéletrajzának első kötetét. A Szeszélyes évek (Rozmarná léta) című kötetet a prágai Slovart könyvkiadó jelentette meg.

Menzel önéletrajzában elárulja, hogy a film alapjául szolgáló Bohumil Hrabal-novella a 60-as években véletlenül került a kezébe. Azt csak később tudta meg, hogy megfilmesítését már három neves cseh rendező sem vállalta.

„Néha az ilyen könnyelműség meghozza gyümölcsét. Nekem szerencsém volt abban, hogy valóban fiatal és buta voltam” – fejtette ki Menzel. Hozzátette: a film főszereplőinek a kiválasztásával is szerencséje volt, mert akikre először gondolt, azok különböző okok miatt végül is nem tudták vállalni a szerepeket. Az új szereposztás pedig nagyszerűnek bizonyult.

A hazaáruló Zednícek szerepére például azért választotta ki Vladimír Brodskyt, mert akkoriban ő volt a cseh film egyik legszimpatikusabbnak tartott személyisége, aki ebben a negatív szerepben képes volt egyfajta megértést és együttérzést kiváltani.

Gyakran megkérdezték tőle, tudatában volt-e annak, hogy sikerfilmet forgat. „Ez az eszünkbe sem jutott. Az volt az egyetlen célunk, hogy olyan filmet készítsünk, amely érdekelni fogja a cseheket. A nagy ambíciók gyakran nyűgként hatnak az alkotóra” – mutatott rá a rendező, aki 1968-ban kapott Oscar-díjat a Szigorúan őrzött vonatokért.

A rendkívüli nemzetközi sikert elért filmért Menzel saját bevallása szerint akkoriban szép pénzt, 27 000 koronát kapott, a honoráriumból vett egy zöld színű Trabantot. „Néhányan majdnem kizártak a cseh filmesek világából, mert ők nyugati kocsikon, legalább Fiaton jártak” – mesélte mosolyogva.

Menzel önéletrajzának első kötetét 1988-al zárja. A már készülő második kötetben a 80-as évek végét és a rendszerváltás utáni időszakot meséli el.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat