Tiltakoznak a román filmesek a decentralizációs törvénytervezet ellen Tiltakoznak a román filmesek a decentralizációs törvénytervezet ellen

Tiltakoznak a román filmesek a decentralizációs törvénytervezet ellen

Több mint 40 filmes – köztük olyan, nemzetközi téren elismert személyiségek, mint Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Radu Muntean, Ada Solomon és Tudor Giurgiu – nyílt levélben tiltakozik a decentralizációs törvény tervezetének két előírása ellen.

A nyílt levelet Victor Ponta miniszterelnöknek és a közigazgatási és regionális fejlesztési miniszter Liviu Dragneának címezték.


A nyílt levél teljes szövege


A filmesek kérik a törvénytervezet azon előírásának a törlését, amely szerint a rendelkezés elfogadása esetén az Országos Filmközpont (CNC) költségvetésének 50%-áról a helyi tanácsok és polgármesteri hivatalok rendelkeznének – az összeg a mozik fenntartási vagy felújítási munkálataira, illetve új mozik építésére lenne szánva. A filmesek szerint ez a döntés végzetesen befolyásolhatja a filmfinanszírozást, amelynek egyedüli pályázati forrása jelenleg a CNC pénzalapja. Ez az összeg egyébként is szinte megfeleződött az elmúlt években: a 2007-es 40 000 000 lejről 2012-re mindössze 25 000 000 lejre csökkent.

A másik előírás, amely a tiltakozók szerint súlyosan befolyásolná a romániai filmforgalmazást, az a rendelkezés, hogy a RADEF teljes mozihálózata is átkerüljön a helyi közigazgatási szervek hatáskörébe. A filmesek hangsúlyozzák, hogy a 2008-ban hasonló sorsra jutott 107 mozi közül mindössze három őrizte meg eredeti rendeltetését, ezért tartanak attól, hogy nem lesz, ahol bemutatni a filmjeiket. A tétel módosítását kérik, és alternatívaként javasolják, hogy a még megmaradt, filmvetítésekre szolgáló 26 mozi kerüljön át az Országos Filmközpont vagy a kulturális minisztérium hatáskörébe, újítsák fel, esetleg digitalizálják, és fogják össze azokat artmozihálózattá.

A nyílt levél aláírói a román film elmúlt hét évben aratott nemzetközi sikereire, illetve a kormányprogramra hivatkoznak.

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat