Három magyar filmterv a Les Arcs Európai Filmfesztiválon Három magyar filmterv a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Három magyar filmterv a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Három magyar filmrendező terve is meghívást kapott a hétvégén kezdődött Les Arcs Európai Filmfesztiválra, amelynek idei díszvendége Olaszország. (MTI)

A francia Alpok 2000 méter magasan fekvő síparadicsomában december 17-ig tart a kizárólag európai filmeknek szentelt szemle. A három évvel ezelőtt indult kezdeményezés alapvető célja a szakma mellett a nagyközönségnek is bemutatni a független európai filmek sokszínűségét és az új tehetségeket: a 60 meghívott európai szerzői nagyjátékfilm közül hatot itt láthat először a közönség. A hivatalos versenyprogramban 12 európai – francia, belga, német, spanyol, holland, brit, norvég, olasz, lengyel és orosz – alkotás versenyez a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért, amelyet péntek este adnak át.

Az első fesztiválnak Magyarország volt a díszvendége: 2009-ben 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerhette a közönség, a versenyprogram zsűrijének elnöke pedig Szabó István filmrendező volt. Tavaly Dániát állították középpontba a szervezők, idén pedig Olaszországra esett a választás, a zsűri elnöke Michele Placido színész-rendező, aki Magyarországon A Polip című tévésorozat főszereplőjeként vált népszerűvé.

A filmbemutatók mellett – amelyekre 10 000 nézőt várnak a szervezők – a fesztivál jelentős szakmai programokat kínál mintegy 300 meghívott producer, forgalmazó és a filmtervekkel érkező rendező számára.

A koprodukciós fórumon több száz európai filmterv közül összesen 22 projektet mutatnak be Les Arcs-ban az érdeklődő producereknek, köztük egy magyar munkát: Nemes Gyula Zero című tervét, amely korábban már négy jelentős filmvásáron is bemutatkozott. Az Egyetleneim című diplomafilmjével 2006-ban a velencei filmfesztiválra meghívást kapott rendező német–cseh–magyar koprodukcióban tervezi elkészíteni következő filmjét, de francia partnerekre is számít.

Les Arcs-ban – mint a rendező az MTI-nek elmondta – további országokból is jelentkeztek forgalmazók, producerek, alapítványok, amelyeknek nagyon megtetszett a nemzetközi témájú filmterv. A költségvetés a rendező elmondása szerint nagyjából már összeállt, miután a cseh filmalap 60 millió forintnak megfelelő összeggel támogatja a projektet, valamint Németországból is érkezett jelentős ígéret, amelynek viszont feltétele a magyar támogatás. A Playtime Kft. által 100 millió forintra beadott pályázatról azonban egyelőre nem született döntés – mondta a rendező.

A Zero története a méhek – az egész emberiségre nézve súlyos természeti katasztrófával fenyegető – kihalásának vígjátékszerű feldolgozása. A főszereplő egy méhész, aki anarchista terroristaként harcol a méheket károsító fogyasztói társadalom ellen. „Ezen keresztül a világ jelenlegi helyzetének, a környezetszennyezésnek és a szociális állapotoknak a leírása a film" – hangsúlyozta az MTI-nek a rendező, aki saját bevallása szerint műfajteremtő alkotást szeretne létrehozni. Mégpedig egy olyan újfajta, dokumentarista eszközökkel dolgozó, több nyelven beszélő burleszket, amelynek 90 percét a nézők végignevetik, de a végén elgondolkodnak a látottakon.

A Work in Progress elnevezésű programba Hajdu Szabolcs amerikai–magyar korprodukcióban készülő A játékos című filmjével érkezett, amelyet Dosztojevszkij azonos című regényéből Las Vegasban forgat. A szekcióba meghívott hat filmes között van Prikler Mátyás szlovákiai magyar rendező is, aki szlovák–magyar koprodukcióban dolgozik Köszönöm, jól (Dakujem, dobre) című nagyjátékfilmjén, amelyben egyebek mellett Mundruczó Kornél és Tarr Béla A londoni férfi című filmjének főszerepét alakító Miroslav Krobot is játszik.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat