A prágai a legjobb filmiskola Európában A prágai a legjobb filmiskola Európában

A prágai a legjobb filmiskola Európában

A prágai filmakadémia (FAMU) a legjobb filmiskola Európában a The Hollywood Reporterben publikált rangsor szerint.

A hollywoodi szaklap online kiadása közzétette a legjobb 25 filmiskola listáját. A 7. helyen található a prágai FAMU, amely ezzel a helyezéssel a legjobb európai filmes oktatási intézmény a rangsorban.

Az első helyre az Amerikai Filmintézet (AMI) került, itt végzett például David Lynch is. A második a Dél-Kalifornia Egyetem (USC) lett, amelyet a világ leggazdagabb filmiskolájának tartanak. Egyetlen más iskolából sem került ki annyi filmes, mint onnan, és nyilván nem véletlen, hogy magától a filmipartól is a legnagyobb támogatást kapja. A dobogósok közé még a Pekingi Filmakadémiának sikerült bekerülnie, ahol olyan hírességek tanultak, mint Csang Jimou és Csen Kaj-ko.

A prágai FAMU a THR összeállításának indoklása szerint részint patinás múltjával érte el az előkelő helyezést, másfelől azzal, hogy nagyon sok külföldi diák tanul a cseh mellett angol nyelven folyó, a fényképezéstől a dokumentumfilmezésen át a forgatókönyvírásig kilenc szakterületet lefedő kurzusain. Az értékelés kiemelte, hogy a prágai iskolából került ki Milos Forman, Ivan Passer és Jirí Menzel mellett Agnieszka Holland és Emir Kusturica is.

A tízes toplistára még egy európai filmiskola, a brit The National Film and Television School jutott fel, amely ugyancsak gazdag múltra tekinthet vissza és szintén képes volt a megújulásra. A tanárok között olyan neves filmkészítők vannak, mint például Stephen Frears. A híres tanítványok sorában pedig David Yates, a Harry Potter és a Halál ereklyéi I-II. rész, valamint Beeban Kidron, a Bridget Jones: Mindjárt megőrülök! című film rendezője is szerepel.

A mezőnyben a La Femis francia filmiskola a 11., a Lódz néven emlegetett lengyel filmes, televíziós és színházi iskola pedig a 14. a rangsorban. A legjobb 25 intézmény zöme az amerikai iskolák közül került ki.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat