Megnyílt az első magyar filmes témapark Megnyílt az első magyar filmes témapark

Megnyílt az első magyar filmes témapark

Ünnepélyesen megnyitották az első magyar filmes témaparkot kedden az etyeki Korda Stúdió területén több száz meghívott vendég jelenlétében. A Korda Látogatóközpontot július elsejétől veheti birtokba a közönség.

Évi 30-40 ezer látogatót várnak az uniós támogatással megvalósult létesítménybe – mondta megnyitóbeszédében Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke. A több mint egymilliárd forintból megvalósult tematikus park azok közé a beruházások közé tartozik, amelyek a fejlődési pályára lépett gazdaságot segítik – hangsúlyozta.

Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester, a Közép-Dunántúli regionális Fejlesztési Tanács elnöke a filmgyártást olyan fontos iparágnak nevezte, amely komoly idegenforgalmi vonzerővel is bír. A polgármester egyúttal azt is kiemelte, hogy a beruházás munkalehetőségeket is teremtett.

A turizmus és a filmipar számos szállal kötődik egymáshoz – mutatott rá Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A Magyarországon forgatott filmek révén olyan promócióhoz jut az ország, amelyet nehéz lenne pótolni. Az áprilistól teljes kapacitással működő Korda Stúdió 60-70 ezer vendégéjszakát jelent idegenforgalmi szempontból az országnak. „A mai turisták már nemcsak ismereteket akarnak szerezni, hanem élményeket is" – beszélt a látogatóközpont szerepéről a vezérigazgató.

Miért érdemes témaparkot építeni? – tette fel a kérdést a Korda Stúdió Zrt. vezérigazgatója, Csapó Tamás köszöntőjében. Válaszában kifejtette: a jelentős visszatérülés miatt, hiszen minden támogatott forintra két és fél-háromszoros megtérülés kalkulálható.

A nagyközönség előtt július 1-jén megnyíló Korda Látogatóközpont 1400 négyzetméteres kiállítócsarnokból, 8000 négyzetméteren elterülő középkori díszletvárosból és étteremből áll.

A kiállítócsarnokban a látogatók a Túrkeve melletti Pusztatúrpásztóról származó világhírű Korda fivérek, Korda Sándor, Korda Zoltán és Korda Vince életútjának főbb állomásait ismerhetik meg. A csarnok másik részében a mozgókép története elevenedik meg a kiállított muzeális tárgyakon keresztül, valamint a filmkészítés folyamatába is bepillantást nyernek a vendégek.

Olyan filmtörténeti érdekességekkel ismerkedhetnek a látogatók, mint a zootróp, az élet kereke, amely nem más, mint függőleges nyílásokkal megalkotott henger, belsejében fázisképekkel: a hengert megforgatva ezek a mozgókép illúzióját keltik. A tárolókban a húszas évekből származó filmvetítők is láthatók, és megtekinthető egy „kézihajtányos vetítőtekerenc" is, a mozigép őse.

A látogatók az optikai játékoktól a green screenen át a filmzajokig interaktívan próbálhatják ki a film születésének egy-egy technikai részletét.

A filmpark tájékoztatása szerint ősztől olyan különleges forgatási helyszín is várja majd az érdeklődőket, ahol szereplőként vagy stábtagként szerezhetnek személyes tapasztalatot a filmezésről.

A látogatóközpont megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges a www.kordafilmpark.hu honlapon, amely további részletekkel is szolgál.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat