Tarolt A király beszéde Londonban Tarolt A király beszéde Londonban

Tarolt A király beszéde Londonban

A jelenlegi brit uralkodó, II. Erzsébet királynő édesapjáról, VI. György királyról készült történelmi dráma (The King's Speech) szinte az összes főbb elismerést besöpörte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján. (MTI)

A brit alkotás tizennégy jelöléssel szerepelt az igen megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-gála idei listáján, és ezek közül hetet be is gyűjtött. Megkapta a legjobb filmnek, a legkiemelkedőbb brit filmalkotásnak, a legjobb eredeti forgatókönyvnek és a legjobb eredeti filmzenének járó díjat.

Colin Firth vehette át a krónikus beszédhibáival küszködő néhai király megformálójaként nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek odaítélt elismerést. Geoffrey Rush, a király beszédterapeutája a legjobb férfi mellékszereplő, Helena Bonham Carter, aki VI. György feleségét, Erzsébet anyakirálynőt – II. Erzsébet édesanyját – játssza, a legjobb női mellékszereplő lett.

Colin Firth egy éven belül másodszor vonulhatott fel a londoni Covent Garden negyedben emelkedő Királyi Operaház színpadára, hogy átvegye a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést: tavaly az A Single Man című filmben nyújtott teljesítményével érdemelte ki ugyanezt a BAFTA-díjat. Firth a díjat átvéve – a közönség nagy derültségére – meg is jegyezte: „Szeretek idejárni". Hozzátette: életében rendszerint banális események, „elromlott konyhai berendezések, el nem küldött emailek" eredményeznek fontos fordulatokat.

Ez egyenes utalás volt tavalyi BAFTA-díjának előtörténetére. Firth az akkori díjátadó gálán – a nézőtéren ülők hangos hahotázása közepette – elmesélte: emailben akarta közölni az A Single Man rendezőjével, Tom Forddal, hogy „semmiképpen sem" tudja vállalni a főszerepet. Éppen abban a pillalantban, amikor megnyomni készült a „Küldés" gombot, csöngetett a hűtőgépszerelő – és a levél végleg a postázandók között felejtődött, így mégis ő kapta a később nyerőnek bizonyult főszerepet.

A király beszéde elől egy kiemelkedő díjat halászott el vasárnap este egy másik alkotás: a legjobb rendező David Fincher lett a Facebook-sztorit feldolgozó Közösségi háló (The Social Network) című alkotásáért. A legjobb női főszereplő díját az amerikai-izraeli Natalie Portman kapta a Fekete hattyú (Black Swan) című balettdrámában nyújtott alakításáért.

Ez a film volt A király beszédének legfőbb vetélytársa az idei BAFTA-versenyben, tizenkét jelöléssel, de végül csak ezt az egy elismerést sikerült begyűjtenie.

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat