Az ördögűző és a Szombat esti láz is amerikai filmes örökség lett Az ördögűző és a Szombat esti láz is amerikai filmes örökség lett

Az ördögűző és a Szombat esti láz is amerikai filmes örökség lett

Újabb 25 filmmel, köztük Az ördögűző, az Airplane és a Szombat esti láz című mozikkal, illetve John Huston sokáig betiltott dokumentumfilmjével és egy, a hőskornak számító 1900-as évek elejéről származó művel bővült az amerikai filmes örökség listája, amelyet a washingtoni Kongresszusi Könyvtár kezel. (MTI)

A kedden nyilvánosságra hozott új lista vegyes képet mutat, szerepel rajta a Csillagok háborújának epizódja, A birodalom visszavág is, csakúgy mint Az elnök emberei, amelyben Robert Redford és Dustin Hoffman alakította a Watergate-botrányt felgöngyölítő Bob Woodward és Carl Bernstein újságírókat.

A kiválasztottak között szerepel horrorfilm is, Az ördögűző, amely 1973 óta a műfaj klasszikusává vált. Beválogatták a Denzel Washington főszereplésével készült Malcolm X című, 1992-ben készült munkát is. Az örökség része lett A rózsaszín párduc eredeti, 1964-es változata, csakúgy mint John Huston 1946-ban forgatott, de az Egyesült Államokban 35 évig tiltólistán szereplő dokumentumfilmje, a Let There Be Light. A most kiválogatott filmek közül a legrégebbi 1906-ból származik, címe pedig A Trip Down Market Street.

Alan J. Pakula: All the President's Men

A Kongresszusi Könyvtár évente 25 filmet választ ki, amelyek kulturális, történelmi vagy esztétikai szempontok alapján méltók arra, hogy bekerüljenek a nemzeti filmregiszterbe, valamint arra, hogy megóvják őket az amerikai kultúrára gyakorolt hatásuk miatt.

A filmbarátok idén 2112 alkotást jelöltek, ebből szakemberek választották ki a 25 munkát. Ezzel immár 550 film kapott örökségi elismerést.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat