Filmstúdiónegyed épül Rákospalotán, 2000 statisztát keresnek Filmstúdiónegyed épül Rákospalotán, 2000 statisztát keresnek

Filmstúdiónegyed épül Rákospalotán, 2000 statisztát keresnek

Nyolc filmstúdió épül Rákospalotán, az első várhatóan már tavasszal megnyitja kapuit. A 16 milliárd forintos amerikai beruházás 2200 munkahelyet teremt a térségben, a stúdiók jórészt fiatalokat várnak statisztaszerepre, de várhatóan sok magyar színésznek is munkát ajánlanak – tájékoztatott az MTI.

Hajdu László, a XV. kerület polgármestere elmondta: a filmstúdiók és az ahhoz kapcsolódó kiszolgáló létesítmények a városrész M3-as autópályához közeli, mintegy 170 000 négyzetméteres belterületi részén épülnek. Az első három stúdió működési engedélyét várhatóan áprilisban kérik meg, így májusban már megkezdődhetnek a forgatások. A teljes beruházás 2010 végéig befejeződik, a 8 stúdióhoz addig elkészülnek a kapcsolódó intézmények; a laborok, a díszletgyártó üzem is. A díszletek gyártásához szakképzett asztalosokat és lakatosokat is keresnek a műhelyekbe.

Hajdu Laszlo

A polgármester elmondta, hogy a beruházással a legmodernebb filmezési technikákat hozzák Magyarországra, továbbá a filmek fordításait – 50 nyelvre – is itt végzik.

Hajdu László közölte, az önkormányzat vállalta, hogy segít a munkaerő-toborzásban. Ez nem lesz könnyű feladat, mert a kerületben két százalék alatti a munkanélküliség, ám várhatóan – főleg a budapesti és a környező Pest megyei településeken élő diákok és a szakképzetlenek körében – nagy lesz az érdeklődés a statisztaszerepek iránt.

A polgármester szerint a filmstúdiónegyed nem csak közvetlen formában segít csökkenteni a munkanélküliséget a fővárosban, hanem közvetve, látványosságként, és komoly kulturális programként idegenforgalmi bevételt is hozhat.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat