Juhász Ágota

Ezt írtuk róla

Menj ki az állatok közé, bújj el valahol, tölts el két évet... – Beszélgetés Juhász Ágota és Szabó D. Zoltán természetfilmesekkel

2005. október 15.

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közös holdudvarában található egy kis alkotómûhely, amely természetfilmek készítésére szakosodott. Szabó D. Zoltán, Juhász Ágota és a néhai Ugron Gábor operatõr közös filmje, a Partifecske – a folyók madara az augusztusi Dr. Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó szakmai különdíjat. A két elõbbi alkotóval beszélgettünk Kolozsváron.

Filmjei a Filmtetten

Hegyi kaszálók – Biodiverzitás és hagyományos gazdálkodás

Színes dokumentumfilm, ismeretterjesztő, 52 perc, 2015
Rendező, Forgatókönyvíró, Operatőr, Vágó

A kaszálók a hagyományos állattartó gazdálkodás alapját képezik Székelyföldön, ugyanakkor rendkívül fajgazdag, természetvédelmi szempontból is értékes élőhelyek. A kaszálók művelése, a szénacsinálás az egyik legerősebb kapocs ember és természet között. A film ezt a kapcsolatot mutatja be, egy természetközeli, ökológiai szempontból fenntartható életforma szépségeit, és társadalmunk felelősség [...]

Elolvasom a kritikát

Nászidő

Színes dokumentumfilm, 12 perc, 2007
Rendező, Operatőr

A film a gyepi békák irtása ellen tiltakozik. Az UNICA világfesztiválján ezüst díjat kapott.

Thrilla

Színes zenés, kisjátékfilm, kísérleti, 7 perc, 2006
Operatőr

Örkény István Trilla című egyperceséből ihletődve, azt továbbírva készült Sapientiás vizsgafilm. Énekeld velünk: "Wolfné! Wolfné!" Megnézhető angol felirattal itt: http://vimeo.com/9573888.

Parti fecske – a folyók madara

Színes dokumentumfilm, ismeretterjesztő, 16 perc
Rendező

Európa legkisebb termetű fecskéje április derekán érkezik vissza afrikai telelőterületéről. Elsőként a hímek jelennek meg a folyó frissen omlott partfalain: kezdetét veszi az üregek kiásása, a párválasztás, fészekrakás. A film egy több száz fészkelőpárból álló felső-tiszai partifecske telep életét követi nyomon, a falon tett első kaparásnyomoktól a fiókák kirepüléséig.

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat