Szabó Károly

Szabó Károly

Tanulmányait a budapesti  Színház-és Filmművészeti Főiskolán végezte 1995 és 1999 között, s ezzel párhuzamosan 1993 –1996 között az székelyudvarhelyi Utv szerkesztő-operatőrje volt, a napi hírműsorok, illettve kulturális, társadalmi és politikai műsorok szerkesztője, felelőse. 1995-től a Duna Televízió külsős tudósítója volt, valamint a Dunatáj Dokumentumfilm műhely tagja. A heti rendszerességgel jelentkező „Tarka-barka” gyermekműsor operatőre, technikai felelőse is ő volt.
1999 óta a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár munkatársa, ahol a 2000-2007 időszak alatt létrehozta, és vezette az újonnan alakult Látvány-és hangzóanyag részleget.
2007 és 2012 között az intézmény igazgatója volt.
2007-től a „Bibliofil Alapítvány” M.E. Ügyvezető elnöke, a Transikon Vízuális Egyesület alapító elnöke. A Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle ötlet- és házigazdája, valamint a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle udvarhelyi társszervezője.
Dokumentumfilm-készítőként aktívan tevékenykedik, szinte évről-évre új filmmel jelentkezik.

Ezt írtuk róla

Ha valami megtetszik egy filmben, azt azonnal elkezdem szétkürtölni – Interjú Szabó Károly filmes rendezvényszervezővel, dokumentumfilm-rendezővel

2016. február 23.

A székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Látvány- és Hangzóanyagtárának létrehozója és gondozója, Szabó Károly a 90-es évek közepétől vetít filmeket és szervez filmes programokat a városban, alapító tagja a helyi filmeseket tömörítő Transikon Egyesületnek és az utóbbi két évben ismét aktív dokumentumfilmes.

Filmjei a Filmtetten

Ha nem használ, nem is árt…

Színes dokumentumfilm, 51 perc, 2013
Rendező

„A székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért egy dokumentumfilm készítését vállalta a Hagyományos gyógymódok Udvarhelyszéken projekt keretében. Filmünket 2013 nyár végén, illetve az ősz folyamán 19 udvarhelyszéki faluban forgattuk, ahol 32 személlyel rögzítettünk beszélgetéseket. Célunk, hogy bemutassuk azokat a gyógynövényeket, amelyek megtalálhatók Udvarhelyszéken és amelyeket rendszeresen alkalmaznak különböző betegs [...]

Csalókafilm

Színes , 47 perc, 2002
Rendező

A vajdasági Csalóka együttes tagjai a középiskola óta zenélnek együtt. Énekesük, Zsuzsa tatabányai. Három évig a székelyudvarhelyi színháznál dolgoztak, de bürokratikus okok miatt meg kellett válniuk a színháztól. A film a 2002-es, 8. Felsősófalvai Székelyföldi Tánctábor alkalmából készült az együttesről.

Domokos

Színes , 17 perc, 2001
Rendező

Tanuljunk egymástól...

Színes , 19 perc, 1998
Rendező, Forgatókönyvíró, Operatőr

A budapesti székhelyű Erdélyi Gyülekezet és a marosvásárhelyi Pro Europa Liga évente ökomenikus tábort szervez román és magyar középiskolás fiatalok számára. 1997-ben, Dél-Erdélyben, az algyógyfürdői református ifjúsági központ adott helyet a tábornak.

Kismértékben gyógyszer...

Színes dokumentumfilm, 45 perc
Rendező

A székelyföldi pálinkafőzés múltját, jelenét firtató film, régóta működő főzdések elbeszélésein és fiatal, új generációs fözdések példáján keresztül. A filmben megjelennek a kászonaltízi, siménfalvi, kobátfalvi, daróci, oroszhegyi, siklódi, székelyszentléleki főzdések.

A remény hal meg utoljára

Színes dokumentumfilm, 26 perc
Rendező, Operatőr

Borszék fürdővárost 2002-ben törölték a Hargita megyei fürdőtelepek listájáról. Ezzel gyakorlatilag az értelmétől fosztották meg. A borvíztöltődét 92%-ban privatizálták, bukaresti vállalkozók élvezik a hasznát. A volt fürdőtelep lakói részesei a romlásnak. Már minden csak idő kérdése. Egyetlen színfolt a helyi rádió magyar nyelvű adása, ahol minden délelőtt [...]

Szabó Károly

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat