Az akasztottak erdeje
Liviu Ciulei
1964
Az akasztottak erdeje

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az akasztottak erdeje

Fekete-fehér, román, 115 perc, 1964
Magyar cím
Az akasztottak erdeje
Eredeti cím
Pădurea spânzuraţilor

Történet

Akasztással indul a film, sártengerben ácsolják a bitófát, majd lassan érkeznek a résztvevők, mindenekelőtt rengeteg katona. Az első világháborúban járunk, amikor megtörtént, hogy a Monarchia oldalán harcoló román nemzetiségű katonák saját honfitársaik ellen harcoltak a keleti fronton. Habár ez a felütés egy meglehetősen patrióta hangvételű filmet ígér, nyilván figyelembe veendő a kor, amelyben született. Az 1960-as évek elején Románia már kifelé evickélt a sztálinizmus diktatúrájából, a szovjetek 1958-ban elhagyták az országot, politikailag Románia függetlenebbé vált, s a művészeti életben is nagyobb lett a szabadság. Így szólalhatott meg a román nemzeti ideológiai is, ugyanakkor az Akasztottak erdeje a háború embertelenségét akarja elsősorban hangsúlyozni. Apostol Bologa hadnagy is ott van a kivégzésen, innen indul az eszmélése, addig hűségesen szolgálta az Osztrák-Magyar Monarchiát. A sikeres tiszt egyszerre ráébred, egész addigi élete öncsalás és hazugság. Ciulei filmje hosszú snittekben meséli el, járja körül a történetet. Egy pusztuló, halódó világot látunk, ahol tengernyi dagonya lep el mindent. A kor szokásához híven rendre szimbolikus események, motívumok kerülnek elénk: Bologának el kell pusztítania az ellenség reflektorát, a fényt, s ezzel a saját lelkiismeretét is. A kontrasztok játéka, az éles ellentétek végigvonulnak a filmen, s a zene drámaisága mindezt tovább fokozza. Ciulei alkotása kitűnő példája a saját útját járó román filmművészetnek.

Ezt írtuk a filmről:

Állócsillag – az „örök Anikó” – Széles Anna-portré

Amikor a sztárt még filmcsillagnak hívták, és a marosvásárhelyi színészképzőt Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolának, járt oda egy lány... Karcsú, szőke, mosolygós, a szeme kék, mint a tiszta égbolt, s az egész jelenség olyan meseszép, mint egy megelevenedett Tündér Ilona. Ő lett a mi állócsillagunk. Széles Anna.

Tanulmány, 2018. december 8. – írta

Film és történelem, történelem és film – A román történelmi filmek

A román, történelemről szóló filmeket szemrevételezve Călin Căliman arra a következtetésre jut, hogy szinte minden jelentős román filmrendező ellátogat film és történelem határvidékére. A sor 1912-ben kezdődik, amikor a bukaresti Boulevard Palace moziban bemutatják a Románia függetlenségét. A Betyárok (Haiducii) és a Z nap (Ziua Z) későbbi állomások, az Én vagyok Ádámmal (Eu sunt Adam) pedig megérkezünk a kilencvenes évekbe.

Tanulmány, 2002. október 15. – írta
 
Az akasztottak erdeje

Az akasztottak erdeje

Fekete-fehér filmdráma, történelmi, háborús, romantikus, 115 perc, 1964

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat