A vasember
Andrzej Wajda
1981
A vasember

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A vasember

Színes és fekete-fehér, lengyel, 153 perc, 1981
Magyar cím
A vasember
Eredeti cím
Czlowiek z zelaza

Történet

Andrzej Wajda a Márványember után öt évvel készítette el e filmjét, Lengyelország sztálinista múltját és neosztálinista jelenét (1968-80), a "Szolidaritás" születését, egy valóságon alapuló, sok eredeti híradófelvételt tartalmazó, de kitalált történet formájában. 1980-ban vagyunk. Winkelt hívatja a rádióbizottság elnöke és megbízza, hogy készítsen leleplező riportot Gdanskban a hajómunkások sztrájkját irányító Maciek Tomczykról. A nyomozás során kiderül, hogy Maciek már az 1968-as márciusi eseményekben is részt vett, s az ő apja Mateusz Birkut (a Márványember), akit a munkások tüntetésén lelőttek. Felesége, Agnieszka, a volt tv-riporternő elmeséli Maciek igaz történetét...

Ezt írtuk a filmről:

Rendszert vágók – Töprengések a rendszerváltás filmjeiről

A 20. század mint történeti korszak (1914–1991) záróakkordja a hol bársonyosan, hol véresen lezajlott rendszerváltás volt. Az újjászületésre adott recepció nem maradt el, főként nem a filmművészetben.

Tanulmány, 2014. december 22. – írta

A lengyel film története (1.) – Az elmúlt évszázad lengyel filmtörténete

Kawalerowicz, Zanussi, Kieslowski és Wajda – néhány azon lengyel filmrendezők közül, akik nemzetközi szinten is ismertté váltak, még ha elődeik neve kevésbé is közismert. Egy évszázad, abszurd fordulatoktól sem mentes lengyel filmtörténete.

Tanulmány, 2007. március 15. – írta

„Nem hittem, hogy megélem a kommunizmus összeomlását” – Interjú Andrzej Wajdával

Kevés játékfilmrendező van a világon, aki aktív maradt nyolcvanon túl is. A rangidős Manoel de Oliveira (100), Eric Rohmer (89), Jancsó Miklós (88), Alain Resnais (87), Sidney Lumet (85), James Ivory (81) és Jacques Rivette (81) mellett a 83 esztendős Wajda semmi jelét nem mutatja fáradtságnak. A világéletében erős lengyel én- és öntudattal nyilatkozó rendező lezárta háborús filmjei sorát és posztmodern kifejezési formákat keres.

Interjú, 2009. december 1. – írta
Támogass egy kávé árával!
 

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat