Címke: magyar nemzeti filmalap

Amerikai nagybácsi – Andy Vajna-portré

2020. szeptember 26. – írta

Már bő másfél éve, hogy eltávozott Andy Vajna, a 20. századi hollywoodi magyarok talán utolsó képviselőjeként – a nyilvánosság számára váratlanul. A szivar nélkül ritkán mutatkozó, egykori emigránsból lett filmproducer, pénzember azonban már hosszú évek óta küzdött cukorbetegséggel és különböző szív- és érrendszeri problémákkal. A filmvilágban és azon belül a magyar filmiparban betöltött szerepe nem csak alkotóként, de mentorként és később kormánymegbízottként is jelentős. Életművének szinte mindegyik szakasza kettős, ellentmondásokkal tarkított, de mindenképp megkerülhetetlen, hiszen egy egész generáció nőtt fel itthon a filmjein. A lehetőségekhez képest politikamentes portré következik.

Januártól a Nemzeti Filmintézet válthatja fel a Magyar Nemzeti Filmalapot

2019. november 13. – írta

A Nemzeti Filmintézet létrehozásáról szóló törvényjavaslatot nyújtott be a magyar kormány az Országgyűlésnek. Az intézmény 2020. január 1-től működne a Magyar Nemzeti Filmalap alapjaira épülve, integrálva az eddig párhuzamosan működő támogatási rendszereket, derül ki a filmalap közleményéből.

Erdélyi rendező filmterve is továbbjutott az Inkubátor Programban

2019. október 21. – írta

Tíz filmterv jutott tovább a Magyar Nemzeti Filmalap ötödik alkalommal meghirdetett Inkubátor Programjára jelentkező 60 pályázatból. Többek között az erdélyi Moldovai Katalint is meghallgatják tavasszal azon a pitch fórumon, amelyen eldől, hogy melyik öt pályakezdő rendező részesül gyártási támogatásban.

Havas Ágnes távozik a Magyar Nemzeti Filmalap éléről

2019. szeptember 26. – írta

Távozik posztjáról Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, a Filmszakmai Döntőbizottság elnöke - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. csütörtökön az MTI-vel. A közlés szerint a vezető „teret kívánva adni új elképzeléseknek”, nyolc és fél év után távozik.

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat