Címke: danis tanović

Grand Szarajevó Hotel – Danis Tanović: Smrt u Sarajevu / Halál Szarajevóban

2016. október 26. – írta

A magyaroknak nem kell bemutatni, hogy szaggathatnak szét belülről egy nemzetet kibékíthetetlen belső konfliktusok, márpedig Danis Tanović pont erről beszél filmjében, miközben felállítja Bosznia-Hercegovina pszichológiai kórképét. A Halál Szarajevóban egy rendkívül összetett, vizuálisan lebilincselő helyzetjelentés a Balkánról.

Danis Tanović kapta a 2014-es MEDIA-díjat

2014. május 13. – írta

Danis Tanović bosnyák filmrendező nyerte el az Európai Unió 2014-es MEDIA-díját. A kitüntetés a legígéretesebb új filmes projektnek jár, amely várhatóan közönségsiker lesz, és jó eséllyel kap majd pénzügyi támogatást az Európai Unió MEDIA programjának keretében.

Cirkusz az egész világ – Danis Tanovic: Cirkus Columbia / Cirkusz Kolumbia

2011. július 5. – írta

„Mint Rómeó és Júlia, csakhogy mindenki túlélte” – meséli szülei történetét Tanovic filmjének fiatal hőse. Viszont vannak dolgok, amikbe jobb, ha belehal az ember, s nem marad rá egy emlék, melyet eltörölni lehetetlen: így van ez a szerelemmel, és a háborúval is. Hogy a kettő mennyire (lehet) egyidejű – a kérdést lehet feszegetni, de annyi biztos, hogy egy adott ponton egyik feltételezi a másikat.

Felfőtt indulatok egy lövészárokban – Danis Tanovic: No Man's Land / Senkiföldje

2002. április 16. – írta

A boszniai polgárháború szolgáltatja a hátteret Danis Tanovic Senkiföldje című filmjéhez. A rendező tévés tudósítóként végigkövette az embertelen és abszurd helyzeteket eredményező konfliktussorozatot, és ebben a filmben letisztázta a sok száz óra haditudósítás lényegét. Gyönyörű iróniával és könnyedséggel nyúl a délszláv háború témájához, ahol mondhatni testvér testvér ellen vívott élet-halál harcot.

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat