Címke: videoművészet

Szerelmem, Elektra – Herman Nitsch, Jancsó Miklós és a folk-horror

2023. április 18. – írta

2022. április 18-án halt meg Hermann Nitsch, a huszadik század egyik legellentmondásosabb művésze. Magnum opusa az Orgia Misztérium Színház című performansz-sorozata, melyeket többszáz fős, napokon vagy akár egy teljes héten keresztül tartó hatalmas fesztiválokként, „orgiákként” lehet azonosítani. Ezeket a hatvanas évek óta rendezi (rendezte) meg időről időre, s nem volt rest buzgón dokumentálni fotóval, videóval, begyűjtött tárgyi maradványokkal, hogy aztán kiállításokat rendezzen belőlük.

Videóművészet, avagy hogyan semmizte ki a képzőművészet a mozit

2017. november 10. – írta

A monitorok, projektorok és mozivásznak alapfelszereléssé váltak a világ összes kortárs művészeti múzeumában az elmúlt ötven év során, így film és képzőművészet kapcsolatát firtató sorozatunknak ezt a darabját a videóművészetnek, illetve annak mozival való kapcsolatának szenteljük.

First Cut 2017 – Így gondolkodnak a világról és a mozgóképről a Sapientia filmszakosai

2017. június 26. – írta

Film és fotó határán mozgó kísérleti munkák, animációs dokumentumfilm, kisjátékfilmek és portréfilm is készült az elmúlt egy-két évben a kolozsvári Sapientia filmszakán. A First Cut 2017 címmel megrendezett eseményen a végzősök mellett minden évfolyam mutatott valamit a tanszéken folyó kreatív munkából. A válogatás alapján nem beszélhetünk jól körülhatárolható filmes iskoláról, inkább egyedi látásmódok körvonalazódnak, és a sokféle műfaj, téma mögött a mozgókép médiumáról való intenzív gondolkodás látszik.

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat