Western

Az Édentől Vadnyugatra – Terrence Malick westernfilmjei

2007. január 15. – írta

A texasi születésű Malick eddigi életműve mindössze pár korai forgatókönyvből, egy rövid vizsgafilmből, valamint négy általánosan (el)ismert hollywoodi mozidarabból áll. Az ezeken átvonuló, a klasszikus filmstílus és modern szöveg közötti kontraszt műveit egyszerre teszi rendhagyó zsánerkísérletekké és személyes szerzői alkotásokká.

Butácska a bige – és kettő van belőle – Joachim Rønning – Espen Sandberg: Bandidas / Las Bandidas

2006. szeptember 15. – írta

Salma Hayek és Penélope Cruz az összes lehetséges sztereotípiát felvonultatja a Las Bandidasban. Szépek, mint az Avon-reklámfüzetből előhívott szoborarcok. Sőt gyanúsan ápoltak. Mexikóban a gonosz amcsi pisztolybajnokok egy-egy pesóért felvásárolják a helybéliek földjét, és az ellenszegülőt lepuffantják. Kissé kilóg a képből a két ellenálló, tiptop bankrabló hölgyike.

A szabadság, mint elveszettség – Interjú David Jacobson amerikai rendezővel

2005. szeptember 15. – írta

Hatalmas cowboykalapban ügető lovas, hátán lasszó és a vadnyugati férfi hagyományos felszerelésének összes ismert kelléke. Ahogy azonban kirajzolódik mögötte a táj, a magas sziklafalak helyett óriási autópályákat, a marhacsordák helyett száguldó autókat, és a végeláthatatlan préri helyett magasfeszültségű huzalokat látunk. Az Edward Norton főszereplésével készült film középpontjában egy Los Angeles külvárosában élő férfi, Harlan áll, aki napjaink Amerikájában is a vadnyugati „divat" és értékrend szerint él. A Down in the Valley (San Fernando völgye) során azt követhetjük végig, ahogy ez a szokása, ártatlannak tűnő mániája veszélyes őrületbe csap át, amint bebizonyosodik, hogy a mai világban mennyire működésképtelen az amerikai társadalom egyik legfontosabb mitológiája. A második nagyjátékfilmjénél tartó rendezővel, Davis Jacobsonnal a cannes-i fesztiválon beszélgettünk a filmről, a kortárs Amerikáról és az újító filmkészítés ottani lehetőségeiről.

Az utolsó animációs hősök – Will Finn - John Sanford: Home on the Range / A legelő hősei

2005. január 15. – írta

A Pixar Stúdió és a Disney útjai immár hivatalosan is kettéváltak – azóta a Disney-t gyakorlatilag mindenki temeti. Tény, hogy a Disney már túl van a Hófehérkéhez hasonló produkciókkal fémjelzett fénykorán, és az Oroszlánkirály sikere óta igazán nagyot nem tudott durrantani. De azért félteni sem kell őket, hiszen ne felejtsük el, hogy a Lion King videóforgalmazása már a sokadik szériánál tart – szintén minden kisgyermekes családnál kötelező darab a polcon.

Meghalni több tehénért – Kevin Costner: Open Range / Fegyvertársak

2004. november 15. – írta

A western napjainkban rozoga bölényként dülöngél hollywoodi műfajtársai között, s míg azok egyre perverzebb frigyekkel csábítják magukhoz nézőiket, ő minden tétova próbálkozása (például A tűz óceánjának ifjúsági kalandja vagy Az eltűntek) ellenére leginkább egy megváltó tarkólövésért szuszog. Életet lehelni belé igazi bűvészmutatvány lenne: ezúttal az egyszer már sikerrel járt Kevin Costner tesz egy kísérletet.

A „felnőtt” westernek időszaka – A western története 3/2.

2002. január 15. – írta

A húszas-harmicas évek hollywoodi futószalagján megjelennek és fényesre csiszolódnak a western kliséi: D. W. Griffith, William S. Hart, Tom Mix, John Cruze. John Ford és John Wayne együttműködése már az „érett” western korszakát fémjelzi. Az ötvenes évekre pedig a műfaj amerikai ága annyira árnyalt és túlérlelt lesz, hogy megújulásához „külső segítségre” van szüksége.

Az utolsó nindzsa – Tom Dey: Shanghai Noon / Új csapás

2000. október 15. – írta

A Hollywoodban jó ideje dívó műfajkeverési hisztéria ritkán szül fogyasztható darabokat. A különböző zsánerek összebékítését célzó, kényszer szülte divat áramán születő hibridek java hitvány fércmű, vaskos melléfogás. Ez persze nem akadálya annak, hogy ne próbálkozzanak újra és újra a rendezők: az eredetiség utáni hajszában a paródia mellett még a műfajkeverés tűnik a leginkább járható (egér)útnak.

Szűrő
Rovatok
Cikksorozatok
Filmműfajok
Tematikák

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat