Bűnügyi film

Tudom, hogy tudod, hogy ő tudja – A true crime műfaji reflexiói kortárs sorozatokban

2024. február 17. – írta

A streamingszolgáltatók tartalomfolyamának jellegzetes műfaja a true crime. A valós bűnügyeket feldolgozó szériák nagy nézettséget, és ami talán még fontosabb, rajongói aktivitást tudnak kiváltani, amely bizonyos esetekben akár a feldolgozott ügyek megítélését, lefolyását is megváltoztathatja. Azonban mint a legtöbb trend, ez is kitermelte a maga reflexióját. A következőkben a műfaj történetének vázlatszerű felvázolása és az alapvető jellemzők ismertetése után kortárs sorozatok példáján keresztül szemléltetjük a zsáner tartalmi és formai reflexióit.

Az internet megeszi a lelket – Pascal Plante: Les chambres rouges / Red Rooms / Vörös szobák

2024. február 14. – írta

Nem bocsátkozik felszínes pszichologizálásba, magyarázkodásba, forgatókönyvírói kurzuson tanult karakterépítési trükkökbe és unalomig használt családi traumákba, hanem meghagyja a lélek sötét oldalának titokzatosságát. Így tesz kíváncsivá, így kúszik a bőrünk alá és így válik igazán hátborzongatóvá a Vörös szobák.

Receptre írt erkölcs – David Yates: Pain Hustlers / A fájdalom ügynökei

2024. január 12. – írta

David Yates a kitalált világokból kilépve egy igaz történet által inspirált alkotással tűnt fel a Netflix kínálatában. Bár a szabadon átírt sztori a realitás talaján maradt, a rendező nem tudott szabadulni többéves gyakorlatától: a kapzsisággal, sőt közvetett gyilkossággal szegélyezett bukástörténetbe is beleférkőzik a fantasy-zsánerben kötelezően jelenlévő, megkérdőjelezhetetlen erkölcsű protagonista.

Nagyközelik az égerfák árnyékában – Nagy Borús Levente: Éger

2023. október 22. – írta

Közhelyszámba menő kijelentés, hogy a mozi a közelik művészete, de néha mintha elfelejtenénk ezt, és a látványfilmes esztétika hajlamos elmenni inkább a nagytotálok túlhangsúlyozásába. Szerencsére időről időre születik egy-egy olyan film, ami még emlékszik arra, hogy a legérdekesebb dolog, amit a vásznon láthatunk, mindig az emberi arc lesz.

A megrendült bizonyosság – Grant Singer: Reptile / Hidegvér

2023. október 19. – írta

Hová tűntek a mozikból a klasszikus tapintású, mégsem poros, kíméletlen, ámde nem öncélú detektívthrillerek? Lehetetlen megjósolni, meddig tart a műfaj tengerentúli uborkaszezonja, a hiány mindenesetre egyre mohóbb vágyat érlel bennünk. Grant Singer rendezői bemutatkozása pedig csak részben képes megfelelni az elvárásainknak.

Szűrő
Rovatok
Cikksorozatok
Filmműfajok
Tematikák

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat