Kiadványok

Interjúkötet kezdőknek és haladóknak – Kevin W. Sweeney (szerk.): Bustear Keaton: Interviews.

2008. január 15. – írta

A filmtörténészek 1895. december 28-ra szokták tenni a mozi születésnapját. Ugyanebben az évben látta meg a napvilágot Buster Keaton is, aki a szórakoztatást már az anyatejjel magába szívta, s akinek maga a híres szabadulóművész, Harry Houdini adta a Buster becenevet. A varieté színpadáról került a filmgyártásba, és hamarosan a legnagyobb nevettetők közé emelkedett, de mindig csak a második legnagyobbnak titulálták Chaplin után, akit a barátjának tekintett.

Filmtörténet-koncentrátum – Kristin Thompson-David Bordwell: A film története

2007. november 28. – írta

A Thompson–Bordwell amerikai szerzőpáros filmtörténeti kézikönyve, a minden újabb kiadásban tovább bővített Film History. An Introduction a maga hétszáznyolcvankét oldalával grandiózus vállalkozás. Hasonlóképpen annak magyar fordítása, A film története is. A Palatinus Könyvkiadó filmes szakkönyvsorozatának legújabb darabja a magyar nyelvű filmes szakirodalmat egy színvonalas és egységesen felépített kézikönyvvel bővíti, mely egyszerre lehet a szakmai- és a nagyközönség rongyolásig lapozható olvasmánya.

Mønti Pythøn ik den Høli Gräilen

2007. május 15. – írta

A Fegyverek könyvének idézett szöveghelye magyarul mára már ugyancsak klasszikussá nemesült: „S a magasba emelé Szent Attila a Kézigránátot és mondá: Ó Uram, add áldásodat a te Kézigránátodra, mellyel ellenségeidet miszlikké tépheted, nagy kegyelmedben. És elégedett vala az Úr, és ők lakmározának bárányt, és lajhárt, és málét, sós ringlit babbal, és orángutánt, és zsenge gyökereket, és gyönge szekereket, és...” (– A lényegre, testvérem!)

Az azonosulás csak idő kérdése – Film Comment, 2005. január-február

2005. március 15. – írta

A Film Comment idei január-februári összevont számában hosszú interjút közöl Clint Eastwooddal, elsősorban annak Million Dollar Baby című új filmje kapcsán. Eastwood megnyugtatja rajongóit, nem kell komolyan venni azt a korábbi „fenyegetését", melyet a lapok is közöltek, hogy tudniillik visszavonul. Ez csak egyfajta védekezési mechanizmus volt, merthogy úgy érzi, az ő korában már túl kevés az igazán testreszabott szerep, amelyet eljátszhat, ezért aztán valószínűleg inkább rendezni fog, de a színészi munkával sem szakít teljesen.

Hogy van Ön, Mozi úr? – IDEA artă + societate Cluj, Romania No. 17/2004

2004. augusztus 15. – írta

A kolozsvári IDEA című folyóirat román és angol nyelvű, önmeghatározása szerint a „művészetek és a társadalom" jellegű témákban érdekelt, erőteljes grafikai koncepciójú kiadvány, az egykori román nyelvű Balkon megújult utóda. Legfrissebb, 17. lapszáma a kortárs mozi, vagy inkább a mozi kortárs kérdéseit boncolgatja, két összeállítás erejéig.

101 kisportál

2004. augusztus 15. – írta

Az alábbiakban egy tematikus blokkokba szerkesztett filmes honlapgyűjteményt bocsátunk az olvasók rendelkezésére, a teljesség vagy a rangsorolás igénye nélkül. Az eredmény nemcsak tarka és szórakoztató, mint a százegy kiskutya, de reményeink szerint olvasóink számára igen hasznos is.

Filmtörténet és filmelmélet az Interneten – Hasznos linkek

2004. augusztus 15. – írta

Ebben a cikkben néhány olyan internet címet mutatok be, ahol filmelmélettel és filmtörténettel kapcsolatos információkra bukkanhat az érdeklődő. A leírásokban csak a legalapvetőbb információkat közlöm – „én csak megmutatom az ajtót [portált], de neked kell belépned!" (Morpheus)

Szűrő
Rovatok
Cikksorozatok
Filmműfajok
Tematikák

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat