Ajánló | Ezeket a filmeket várjuk 2021-ben Ajánló | Ezeket a filmeket várjuk 2021-ben

Újratervezés (csak bírjuk a jegyárakat 14.)

Ezeket a filmeket várjuk 2021-ben

Félévente jelentkező rovatunkkal tavaly kétszer is alaposan mellélőttünk a koronavírus miatt, de ezúttal bízunk a vakcinában (és a politikusok józan eszében), és ezerrel készülünk a mozik újranyitására. Többek között olyan filmeket is várunk, amelyeket már tavaly ilyenkor is – no meg a kis- és a legkisebb képernyőkre is gondoltunk.

HBO: Succession / Utódlás, 3. évad

Az utóbbi évek HBO-termésének egyik legerősebb darabját, Jesse Armstrong áthallásoktól (Rupert Murdoch) sem mentes sötét öröklődés-drámáját már tavaly le kellett volna darálnunk, de mitadisten, a koronavírus miatt késett a produkció. Noha hivatalos bemutatódátum még nincs, nagyon reméljük, hogy sikerül az újabb tíz csak nyolc :( epizódot még tavasszal befejezni, mert a második évad sok szálat hagyott függőben a médiamogul vagyona körül sertepertélő örökösök shakeaspear-i királydrámára emlékeztető szarkavarásai körül. Legalább van idő bepótolni az eddigieket. Az eddigi Utódlásról írott kritikánk ide kattintva olvasható. (jbn)


Edgar Wright: Last Night in Soho / Utolsó éjszaka a Sohóban

A kiváló humorérzékű Wright (Baby Driver / Nyomd, Bébi, nyomd!, Hot Fuzz / Vaskabátok, Shaun of the Dead / Haláli hullák hajnala) ezúttal komorabb vizekre evez: úgy tűnik, hogy a új filmje pszichothriller lesz, ráadásul időutazással, ahol a divatbolond főhős (a sakkos sorozat miatt hirtelen hihetetlen népszerűségre szert tett Anya Taylor-Joy) a hatvanas évek Londonjában találja magát, amiről kiderül, hogy nem is olyan glamúros, mint ahogy az a korszakról szóló filmekből tűnik. Ugyan ez most nem vígjáték lesz, de az író-rendezőt ismerve sziporkázni biztosan fog. (jbn) Bemutató: elvileg április vége.


Emerald Fennell: Promising Young Woman / Ígéretes fiatal nő

Nem, ez nem smaragd édeskömény, ez a rendezőnő neve, akit eddig inkább színésznőként ismerhettünk (például A koronából). Debütfilmje vérbeli rape(?)-and-revenge mozinak tűnik az igazán jó filmben már elég régen látott Carey Mulligannel a főszerepben, ráadásul úgy tűnik, hogy a thriller-hangulatot vígjátéki elemek és nagyon színes díszletelemek dobják majd fel. (jbn) Bemutató: Romániában elvileg február elején, Magyarországon elvileg március közepén.


Alan Taylor: The Many Saints of Newark

Ugyan errefelé még hivatalosan nem startolt el az HBO Max szolgáltatás, de azt már tudjuk a tavaly év végi nagy bomba óta, hogy a Warner az összes mozifilmjét ezen a felületen is kidobja majd, a mozibemutatóval szimultán. Remélhetőleg már a Sopranos-prequel előtt debütál Közép-Kelet-Európában is az HBO GO-nál valamivel ügyesebb app, mert – ugyan a csúfos bukás lehetősége alaposan bele van kódolva – a Tony Soprano fiatalkoráról szóló filmet igencsak várjuk, raádásul az eredeti sorozat alkotóinak hozzájárulásával készült, sőt, Gandolfini fiát, Michael Gandolfinit is sikerült megnyerni, hogy elhunyt apja legendás szerepét magára öltse. Amit tudunk: a hetvenes években játszódik, és benne van az összes fontosabb Maffiózók-karakter – persze fiatal színészekkel. Cent'anni! (jbn) Bemutató: március 11 (HBO Max).


John Lee Hancock: The Little Things / Ördög a részletekben

1993-ban Spielberg túl „sötétnek” tartva dobta vissza a filmtervet. Clint Eastwood és Danny DeVito is érdeklődött a filmterv iránt, végül mégis Hancock írta meg a forgatókönyvet és ült a rendezői székbe. A sorozatgyilkos után nyomozó kiégett seriffről szóló neo-noir elsőre nem tartogat nagy meglepetéseket, mégis kíváncsian várjuk, ami leginkább a parádés szereposztásnak (Denzel Washington, Jared Leto, Rami Malek) és Thomas Newman zenéjének köszönhető. (zá) Bemutató: január végén (mozi és HBO Max).


Liesl Tommy: Respect

Nem múlhat el év poplegenda életét feldolgozó biopic nélkül. Idén a 2018-ban elhunyt Aretha Franklin karrierjéről született film, a gospelkórusban éneklő tinédzsertől a világhírt hozó lemezszerződésekig követhetjük végig a souldíva életútját, amiben kiemelt helyet kapott az emberi jogi munkássága is. A soul királynőjét Jennifer Hudson alakítja, akit a legendás R&B-énekesnő maga választott ki az életrajzi film főszerepére. A nagy várakozást megelőző filmen 2011 óta dolgoznak, a főbb szerepekben Forest Whitakert, Marlon Wayanst, Tate Donovant és Mary J. Blige-t láthatjuk. () Bemutató elvileg augusztusban a romániai mozikban.


Jorge Gutierrez: Maya and the Three

Forgatókönyvíró-rendezője, Jorge Gutierrez A gyűrűk ura vicces, mexikói változataként emlegeti ezt a kilenc részes, részenként félórás, animációs tévésorozatot, amely a Netflixen fog landolni. Bár a szinopszisa roppant szűkszavú és nagyon kevés jelenetfotója érhető el a neten, mégis úgy tűnik, hogy a Maya and the Three a közép-amerikai történelem talán legizgalmasabb időszakába fog visszarepíteni, káprázatos képsorokban fog felrajzolni egy helyi legendavilágból táplálkozó történetet. A mese főszereplője egy maja félisten-hercegnő, aki három legendás harcost próbál meggyőzni arról, hogy segítsenek neki megmenteni az emberek és az istenek világát. Bár a Jégvarázs és a Vaiana alkotói közül többen is a stábban vannak, talán nem egy újabb Disney-típusú hercegnőt fogunk megismerni (egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy nem csak szép, hanem vicces és igazi amazon), bízzunk a „szaglásunkban" és Gutierrez tehetségében (ő jegyzi pl. Az élet könyveThe Book of Life, illetve az Emmy-díjas El Tigre című sorozatot): ez lehet a Netflix legszebb idei animációs sorozata. (bk) Bemutató: nyáron.


Don Hall, Carlos López Estrada: Raya And The Last Dragon

Oké, de hogy a Disney-hercegnők ifjú rajongói se búsuljanak: idén a Raya nevű amazon csatlakozik hozzájuk. A harcos amazon a világ népeinek megosztottsága ellen, a békéért küzd, és van neki cuki állati segítője is, ahogy egy Disney-rajzfilmtől ez elvárható. A történet a távol-keleti legendavilágból ihletődik (az alkotók állítólag bejárták Laoszt, Kambodzsát, Thaiföldet, Vietnámot és Indonéziát, hogy ihletet gyűjtsenek a filmhez), megbízhatóan felépített, klasszikus ízű és akciódús Disney-mesének ígérkezik. A bemutatót eredetileg tavaly novemberre tervezték, de a világjárvány ez esetben is közbeszólt. Kedves szülők, szurkoljatok a mozinyitásért! (bk) Bemutató: március 12.


John Eddie: Agent King

Ez is tévésorozat, felnőtteknek szóló, animációs, és... annyira eszement vállalkozás, hogy muszáj legalább belekóstolni (hátha végig is fogjuk tudni nézni!). Megtudhatjuk, hogy a rock 'n' roll legenda Elvis Presley "másodállásban" kém és titkosügynök volt, olyan 007-es fajta, aki éjszakánként elszántan szállt szembe az Egyesült Államokat fenyegető sötét erőkkel. Az animációs filmes akcióvígjáték ötletgazdája és executive producere a sztár egykori felesége, Priscilla Presley és John Eddie rockénekes. Előbbi egy interjúban elmondta: „Apró gyerekkora óta Elvis mindig is arról álmodozott, hogy szuperhősként küzdjön a bűn ellen, és megmentse a világot - az Agent Kingben ezt most megteheti." A film zenei világáról egyelőre nem sokat tudni, viszont sikerült meggyőzni egy híres divattervezőt, John Varvatost, hogy ruhatárat tervezzen a rajzolt rocksztár-ügynöknek. Nos... kétségtelenül őrült projekt, de hátha kellőképpen ötletes és humoros lesz, nem fogja magát túlzottan komolyan venni, és egy pillanatig sem lesz patetikus tisztelgés, hátha jól fog elsülni, mint a plakáton füstölgő, virágmintás pisztoly. (bk)


Jan Belcl: All My Friends Are Dead / Wszyscy moi przyjaciele nie żyją

Nagyon kevés lengyel film van a Netflix kínálatában – idén érkezik a második, ez a másfél órás fekete komédia. A sztori egyetlen éjszaka alatt játszódik, egy őrült szilveszteri buli története, ahol összetalálkozik minden, ami elképzelhető és elképzelhetetlen, összecsapnak generációk, hormonok, titkok és szívfájdalmak, szétszakadnak kapcsolatok és újak bogzódnak össze, különféle fegyverek kerülnek elő pisztolytól baseballütőig és fejszéig, és egymás után föccsennek a vérfoltok. Horrorpillanatok és tévedések vígjátéka, családi dráma és popkultúrai utalások tiritarka egyvelegének tűnik, s bár valószínűleg nem ez lesz az év legerősebb filmje, de egyszermegnézős-végigröhögős, könnyed esti szórakozáshoz jó választásnak tűnik. (bk)


Ramin Bahrani: The White Tiger

Érkezik a Netflixre egy érdekesnek tűnő indiai bűnügyi filmdráma is, amely a kasztok közti, ma is rettentően mély szakadékról szól. A főszereplő egy mélyszegénységben felnőtt srác, akinek egyetlen esélye a boldogulásra és a jobb életre az, ha végre elszegődhet szolgának egy dúsgazdag családhoz. Csakhogy az ábrándok és a valóság gyökeresen eltérnek egymástól, néhány durva pofon nyomán öntudatára kell ébrednie és sarkára kell állnia. A Fahrenheit 451 című televíziós Truffaut-remake rendezőjének új filmje arról, hogy hogyan válhat valakiből „fehér tigris" helyes értékítélettel, egy kis ésszel és bátorsággal. (bk) Bemutató: január 21.


Cary Joji Fukunaga: No Time to Die / Nincs idő meghalni

A Film, Amit Nagyon Régóta Várunk. Nemcsak azért, mert már össze sem lehet számolni, hányszor halasztották el eddig a bemutatóját, hanem azért is, mert korszakzáró alkotásnak ígérkezik. Úgy látszik, a 007-es ügynök sok mindennel képes megbirkózni, de a koronavírus kifog rajta is. Ami a korszakzárást illeti: a sorban huszonötödik James Bond-film lesz az utolsó, amelyben Őfelsége titkosügynökét Daniel Craig alakítja, amit, őszintén szólva, sajnálunk – hogy pontosan mi (és ki) jön utána, az nem világos, mindenesetre ha lehet hinni a beharangozó híreknek, maga Bond el is tűnik, csak 007-es lesz helyette, akit viszont nem így hívnak majd (vagy valami ilyesmi). A sztori szerint Bond otthagyta a szolgálatot és Jamaicán élvezi az élet napsütéses oldalát, de aztán mégis neki kell megmentenie a világot. Hogy kitől? Például Rami Malektől, aki a bosszúvágytól fűtött főgonoszt alakítja, miközben hősünk oldalán olyan nők tűnnek fel, mint Léa Seydoux és Ana de Armas. Mindenesetre, ha félve is kicsit, de várjuk, hogy még egyszer felhangozzék a szokott bemutatkozás: „A nevem Bond. James Bond.” (pazs) Bemutató elvileg április elején.


Philippe Falardeau: My Salinger Year

Olyan ínséges időket élünk, hogy az ember – különösen ha rendelkezik némi affinitással az irodalom iránt – már egy középkategóriásnak ígérkező életrajzi dráma mozibemutatóját is hajlamos várni. A My Salinger Year egy írással kacérkodó fiatal lányról szól, akit az az irodalmi ügynökség alkalmaz, amely a Zabhegyező (újabb fordításban: Rozsban a fogó) világhírű írójának, J. D. Salingernek az életművét gondozza. Salingerről köztudott, hogy rendkívül visszahúzódó figura volt, aki a rajongói levelekre sem volt hajlandó válaszolni – hősnőnknek épp ennek a hatalmas levelezésanyagnak a feldolgozása jut feladatul. A film Joanna Rakoff emlékiratai alapján készült, akit a vásznon – Sigourney Weaver társaságában – az igen tehetséges Margaret Qualley személyesít meg: őt legutóbb Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodjában láthattuk pimasz hippilányként, és ez lesz az első komoly főszerepe. Lássuk. (pazs)


Külön összeállítást lehetne közölni azokból az eredetileg tavaly őszre beharangozott ígéretes magyar filmekből, amelyek jó esetben majd tavasszal vagy nyár elején próbálják visszacsalogatni a nézőket a moziba.

A sors fintora, hogy az 1918-as spanyolnátha-járvány temetetlen halottjaival megküzdő Tomás vándorfotós történetét egy újabb világjárvány miatt nem nézhettük meg eddig, valószínű Bergendy Péter sem gondolta volna nyolc évvel ezelőtt, amikor belekezdett a Post Mortem fejlesztésébe, hogy filmjének ilyen szomorú aktualitása lesz. A közzétett előzetes alapján látványelemeknek nem lesz szűkében az első magyar horror, és az eddigi fesztiválszereplései igazolják, hogy a szakma is kedveli a filmet. Az eredetileg januárra tervezett bemutató azonban minden jel szerint csúszni fog.

Nem a Post Mortem lesz azonban az egyetlen speciális effektusokban gazdag magyar film az első félévben, a Toxikoma teaserében mozgó grafittiket, liftező csempéket és csavarodó Rákóczi-hídat is láthatunk, Herendi Gábor neve pedig a garancia arra nézve, hogy Szabó Győző önéletrajzi írásán alapuló, a „drogos alfahím és az istent játszó pszichiáter egymásnak feszüléséről és baráttá válásáról" szóló film az idei év egyik közönségkedvence lesz.

Első ránézésre más ligában játszik, azonban könnyen a félév meglepetésfilme lehet a focidrukkerek világát és örökbefogadás útvesztőit bemutató Becsúszó szerelem, melynek bemutatóját egy héttel a tervezett időpont előtt kellett elhalasztania a forgalmazónak, így csak néhány szerencsés néző láthatta premier előtti vetítéseken. Nagy Viktor Oszkár társadalmi témájú dokumentumfilmjei révén vált ismertté – ezek közül több székelyföldi témát is feldolgoz –, ez a romantikus vígjáték pedig éppen a rendezőnek a témához való viszonyulása miatt lehet több egy sablonos vígjátéknál.

Több érv szól Felméri Cecília nagyjátékfilmes bemutatkozása mellett is. A kolozsvári rendező számos díjat besöpörő humoros rövidfilmjei után műfajt váltott, a Spirál lélektani drámája októberben kezdte fesztiválkörútját és rögtön el is hozta a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének különdíját. A szereposztás miatt is ígéretes a thriller elemeket tartalmazó tóparti kamaradráma, hiszen a főszerepekben Bogdan Dumitrachét (Anyai szív), Borbély Alexandrát (Testről és lélekről) és Kiss Diána Magdolnát (A nagy füzet) láthatjuk.

A lista még messze nem teljes, nem említettük Kocsis Ágnes Édenjét, ami ugyancsak tavasszal kerül mozikba, de nekünk már volt szerencsénk megtekinteni a filmet a TIFF-en; Cristina Groșan filmjét a harmincas nők útkereséséről (A legjobb dolgokon bőgni kell); A játszmát, aminek forgatására ősszel bepillanthattunk, úgyhogy rövidesen egy külön cikkben közöljük mit tudtunk a nemrég leforgatott és a bemutatót dobozban váró magyar filmekről. (zb)


Bónusz – David Lynch: Unrecorded Night

Az amerikai függetlenfilm élő legendája újabb sorozattal borzolná a járvány által megtépázott idegeinket. Egyáltalán nem meglepő, hogy máris rengeteg titok övezi a tizenhárom részesre tervezett minisorozatot, ami a sokatmondó Wisteria (mérgező lilaakác) munkacím után egyelőre Unrecorded Night néven fut. A Twin Peaks-hez hasonlóan a legkülönfélébb fórumokon és filmes blogokon találgatják már a 1990-es sorozat világához kapcsolódó pontokat. Egy biztos, a megszokott stáb egy része mellett szédülést, beszédzavart, valamint idegrohamokat kiváltó mérgező és pszichoaktív növények biztosan „szerepelnek” benne. Sokkal több nem is kell egy újabb, szürreális elemekkel átszőtt Lynch-projekthez! (Várható megjelenés a koronavírus-járvány miatt eltolódott forgatás következtében: 2022.)


[totalpoll id="121494"]

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Bad Boys: Mindent vagy többet

  Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

  Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

 • A figyelők

  fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

  Rendező: Ishana Shyamalan

 • Agymanók 2.

  Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

  Rendező: Kelsey Mann

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Szavazó

Kolozsváriak! A TIFF egyik helyszíne az ún. Cercul Militar, a Victoria/Győzelem mozi mellett található faszékes terem, amit a hadsereg ad bérbe a fesztiválnak. Évek óta küszködünk a magyar megnevezésével. Te melyikre szavazol?

Friss film és sorozat

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Bad Boys: Mindent vagy többet

  Színes akciófilm, bűnügyi, vígjáték, 110 perc, 2024

  Rendező: Adil El Arbi, Bilall Fallah

 • A figyelők

  fantasy, horror, thriller, 101 perc, 2024

  Rendező: Ishana Shyamalan

 • Agymanók 2.

  Színes animációs film, családi, kalandfilm, vígjáték, 100 perc, 2024

  Rendező: Kelsey Mann

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols