Kritika | Liesl Tommy: Respect Kritika | Liesl Tommy: Respect

Tiszteld az életrajzokat! (just a little bit)

Liesl Tommy: Respect

ÉRTÉKELD A FILMET!
Respect
Liesl Tommy
2021

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A színpad felől érkező Liesl Tommy első filmes próbálkozásának eredménye egy klasszikus életrajzi dráma, ahol a kronológia a legfontosabb dramaturgiai szabály, a főcél pedig a közönség elkápráztatása a hatalmas életmű bemutatásával. A Respect sok kérdést vet fel a kor politikai viszonyairól, a feketék társadalmi megítéléséről, a bőrszín kialakította zenei elitizmusról, mindent egy nő helyzetén keresztül átfogva. De a két és félórányi tömény soul és gospel valahol saját törekvéseit lehetetleníti el, hogy aztán a zene lényegéből hiányozzon a ritmus és a lélek.

Aretha Franklin karriertörténete a legpompásabb tündérmese lehetne, ha legalább annyira meg kellene küzdenie a lemezkiadás lehetőségéért, mint a népmesei hősöknek a felemelkedésért. De az énekesnő sorsa már első pillanattól meg van alapozva: tehetségét lelkész édesapja azonnal felfedezi, s így nemcsak a gyülekezet üdvöskéje lesz, hanem a kor nagy előadóival is barátkozhat. Hogy aztán apja vigye el New Yorkba, kösse meg lemezszerződését, egyetlen feladatot hagyva lányának: énekeljen! És Franklin tragédiája pont ez az előre kijelölt út, ahol a saját döntésképtelenségét kell megtapasztalnia, és ahol szüntelenül férfiak határozzák meg alakját. A legnagyobb ellensége nem a hírnév, hanem a közvetlen környezet – a csodakarrier mögött megbúvó konfliktusok így inkább belső harcok, morális párbajok, amik aztán erőszakként törnek fel.

Kép a Respect című filmből

A film szerkezete, bár késleltetve, egy ilyen sztárgyártó műfajnak megfelelően a felemelkedés-bukás-felemelkedés motívumára épül, ahol a meggyötört főhőst sarkított jellemek veszik körül. A férfiak mind gonoszak, csak kihasználni akarják, nem törődve az énekesnő vágyaival. Segítséget és megértést csak a nőktől remélhet: nagymamájától, aki a gyermekeit neveli míg ő távol van, nővéreitől, akik a háttérben énekelnek – és legfőképpen anyjától, akinek korai halála emlékeket módosító, megszűnhetetlen démonként kísérti, s aki már a film elején ráhagyja a tanulságként értelmezhető tanácsot: ne feleljen meg egy férfinak sem, csak magának énekeljen. Franklin meg is fogadja anyja szavait, igaz csak nagyon későre, hogy a néző már azon gondolkozzon, benne támadtak-e beteljesíthetetlen elvárások. Apjától egy még mérgezőbb kapcsolatba rohan, a tisztesség imájaként felcsendülő slágerei így még groteszkebbül és értelmüket gyengítve hatnak. Aztán a film végén egy katartikus koncert lassított jelenetében megtörténik a várt kitörés a férfiak elnyomásából, az utolsó jelenet éneke közben leltárszerű feliratok értesítenek arról hogy milyen magasra jutott Aretha Franklin élete során.

Kép a Respect című filmből

A nagy pillanatoktól mentes film végén ezek a kitüntetések nem képesek igazán működni, inkább az alkotó önigazolásaként olvassuk, hogy miért Aretha Franklinről készített életrajzi filmet, vagy hogy ez miért egy életrajzi film. Mert a Respect ott vesz el, hogy egyszerre próbál dokumentálni és a főhőst alakító színésznő játékfilmje lenni. A generációk párbeszédét illetve a zene és a film médiumának áttételes viszonyát érzékelteti hogy a soul-királynőt egy amerikai tehetségkutató-felfedezett, Jennifer Hudson játsza. A kettejük sikere eléggé hasonló, s ez azért veszélyes a film szempontjából, mert sokszor Hudson kapja a reflektorfényt. A film végig döntetlen marad, nem pontosan értjük, hogy a főszereplő Aretha Franklin vagy inkább Jennifer Hudson nagyszerű játéka.

Kép a Respect című filmből

Az énekes-színésznő alakítását a klasszikus hollywoodi korszakban kialakult sztárrendszer óta nem látott mennyiségű premier plánban láthatjuk, hogy aztán amikor az alkotók észreveszik magukat, néhány, jelentőséggel alig bíró évszámot és városnevet is kiírjanak a vászonra. Az életrajzi vonalat erősítő kétségbeesett húzásként értelmezhető az a stáblista alatt bejátszott felvétel is Franklinről, ami egyébként a film egyetlen eredeti dokumentumfelvétele – noha nagyon próbálkoznak a hangulat megteremtésével, hiszen rengeteg eredetinek maskarázott fekete-fehér felvételt látunk két beállítás között, csakhogy ezeken mindig a színészek szerepelnek, az egész tehát egy ráhúzott filteren kívül nem ad több jelentést ezeknek a snitteknek. Ezt csak még jobban zavarja a Jennifer Hudsonnal újraalkotott lemezborító-montázs áldokumentumszerűsége, de a kamera állandó körforgása vagy svenkelése is, ami néhol az egyházi gyülekezet és a koncertközönség zsivajának dinamikáját adja, de az intimebb párbeszédjeleneteknél sem áll le, ami annak az aggodalomnak a jele lehet, hogy mennyire félnek az alkotók a nézőt csupán a történettel otthagyni. Míg a forma tehát próbál dokumentumfilmszerű lenni, a narratíva elrugaszkodik a valóságtól, és beleszeret egy fiktív történetalakításba.

Kép a Respect című filmből

Az énekesnő műfajteremtő lázadását és a „gospel Jónás prófétája”-szerepét bár megsejtjük, a Respect törekvései ellenére sem lesz az Aretha Franklin-kultusz mítoszteremtő darabja, pont azért, mert főhőséhez hasonlóan döntésképtelen. Lehetne életrajzi film, de akkor a sztárszínésznő háttérbe szorulna; lehetne egyszerű fikciós játékfilm, de akkor mi lesz ezekkel a csodálatos zenékkel; lehetne zenés film, de nem – hiszen ez végsősoron életrajz.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Respect

Respect

Színes életrajzi, zenés, 2021

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann