Kritika: Fiatal szeretők (Carine Tardieu: Les jeunes amants) Kritika: Fiatal szeretők (Carine Tardieu: Les jeunes amants)

Öregasszony nem vénasszony

Carine Tardieu: Les jeunes amants / Fiatal szeretők

ÉRTÉKELD A FILMET!
Fiatal szeretők
Carine Tardieu
2021

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 8 (4)

8
(4)

Szerinted?

0

Lehet-e szerelmes egy 45 éves férj és családapa egy nagymamakorú nőbe? Ezt a nem különösebben örökérvényű kérdést teszi fel Carine Tardieu a Fiatal szeretőkben. A válasz: igen, ha a nő történetesen Fanny Ardant – de még akkor sem biztos.

Tabudöntögetőnek talán nem lehet nevezni a Fiatal szeretők témafelvetését, hiszen az 1967-es Diploma előtt óta rendszeresen megjelenik az idősebb nő-fiatalabb férfi felállás különböző műfajú filmekben (a legutóbbi még épp megy a mozikban Emma Thompsonnal). Carine Tardieu egy vegytiszta romantikus filmben akart elmesélni egy ilyen történetet, kissé langymeleg, de egyáltalán nem felháborító végeredménnyel.

Kép a Fiatal szeretők (Les jeunes amants) című francia filmből

Pierre (Melvile Poupaud) radiológus orvos egy lyoni kórházban, és legjobb barátja, Georges (Sharif Andoura) halálos beteg édesanyjának kezelésekor találkozik annak fiatalkori barátnőjével, Shaunával (Fanny Ardant). A rövid találkozáskor az orvos megvigasztalja a gyászolni készülő nőt, és véletlenül nála marad egy fiatalkori fénykép a két nőről. 15 évvel később Pierre és Georges meglátogatja az eddigre 71 évet töltött Shaunát írországi nyaralójában, így a ködös, esős ír tájban végre Pierre és Shauna egymásba szerethetnek. Ez persze számos bonyodalomhoz vezet, felforgatja a családos férfi életét, és az egész történetet egy gyógyíthatatlan betegség is megpecsételi.

A legnagyobb probléma Tardieu filmjében, hogy túlságosan bízik a főszereplőiben, és ezért kissé elfelejt erős forgatókönyvet kerekíteni köréjük. Fanny Ardant valóban ragyogó, túl a hetedik X-en is, és Melvile Poupaud is teljesen hitelesen rebesgeti szempilláját udvarlás közben, de ettől függetlenül sem teljesen érthető, hogy ez a két ember miért is lesz halálosan szerelmes egymásba.

Kép a Fiatal szeretők (Les jeunes amants) című francia filmből

Mert azért akárhogy is, nem egy szokványos történet az övék, nem is feltétlenül a korkülönbség, mint inkább a már kialakult élethelyzetek miatt. Pierre látszólag boldog családi életet, van egy szép és okos felesége, Jeanne (Cécile de France), két szép gyereke, egy izgalmas, jól kereső munkahelye, egy nálánál lúzerebb, nem önszántából szingli legjobb barátja, aki még kellő kontraszthatásban is megmutatja, hogy hol lehetne Pierre élete mindezek nélkül. Shauna szintén egy megállapodott asszony, párja ugyan nincs egy ideje (nem is volt jó tapasztalata előző házasságában a hűtlenség miatt), de nagyon nyugodtan és kiegyensúlyozottan éli nyugdíjas éveit, Írországba jár kikapcsolódni, néha még előadást tartani is bejár a műépítészeti egyetemre, nála pedig a szintén nem önszántából szingli, magányos lánya, Cécilia (Florence Loiret Caille) biztosítja a kontraszthatást.

Kép a Fiatal szeretők (Les jeunes amants) című francia filmből

Az ugyan üdítő hatású, hogy a Fiatal szeretők elkerüli a romantikus filmek kliséit, és nincs igazán antagonista (Jeanne sem egy hárpia, aki mellől menekülnie kéne Pierre-nek, és igazán egyetlen szereplőre sem lehet mondani, hogy kifejezetten negatív karakter lenne, még a Pierre-be beleszerető Cécilia sem gördít érzelmi akadályt anyja és a fiatalabb férfi szerelmének útjába), de pontosan ezért kissé ki is üresedik egy idő után Tardieu filmje, hiszen semmilyen szinten nem állítja szereplőit komoly etikai kérdések, nehéz döntések elé. Pierre esetében például érdekes lett volna látni, hogy választania kell érzelmileg instabil, tini lányának lelki jóléte, kis családjuk egysége és a hirtelen fellángolás között, de még ez szál is eléggé laposan oldódik fel. Pierre elköltözik, ez a családjának is jót tesz, végül még felesége is áldását adja a szokatlan szerelmi viszonyra (miután azért a film egyik legjobb, legemberibb jelentében Jeanne nem tudja megállni keserűséggel kevert sajnálkozó mosolygás nélkül, mikor megtudja, hogy férjének nem egy fiatal csitrivel, hanem egy nagymamával van viszonya). Az pedig külön furcsa, hogy korábbi megcsalatása által traumatizált Shauna mindenféle lelkiismeretfurdalás nélkül lesz a nős férfi szeretője.

Kép a Fiatal szeretők (Les jeunes amants) című francia filmből

Ráadásul a kapcsolat egy idő után azért is lesz kínos, mert [SPOILER] egy komoly betegség diagnosztizálása után Shauna önfeláldozóan szakít a férfival, aki viszont továbbra sem adja fel, és kínosabbnál kínosabb helyzetekben vall újra és újra szerelmet a nőnek, miközben Shauna határozottan nemet mond közeledésére. És ha a film korábbi részében lenne valamilyen látványos oka annak, hogy Pierre miért is szeret bele Shaunába, ez talán nem lenne annyira kínos, [SPOILER VÉGE] bár egy Danny DeVito-teszten így sem menne át (ez az a teszt, miszerint ha a magas, jóképű főszereplőt Danny DeVito játszaná, még mindig aranyosnak és romantikusnak tűnnének-e az ostromlásra irányuló próbálkozásai, vagy inkább zaklatásnak minősülnének). Így viszont akkor tudna működni a történet fő szála, ha a két főszereplő között nyilvánvaló szexuális feszültség lenne – ám ennek nyoma sincs.

Kép a Fiatal szeretők (Les jeunes amants) című francia filmből

Pedig a főszereplők megteszik a tőlük telhetőt, de a rendező a és három társforgatókönyvírója által jegyzett szkript túlságosan bízott a színészek közötti megfoghatatlan kémiában, ami nem történik meg szükségszerűen csak azért, mert mindketten jól néznek ki. Így pedig a kétórás romantikus történet ritkán lesz ténylegesen romantikus; humoros, jól megírt párbeszéd sem különösebben jellemzi, az elsikkadó fő szál mellett leginkább a ténylegesen emberien esendő mellékszereplők (és a hangulatos ír tájak) teszik valamennyire élvezetes élménnyé a Fiatal szeretőket. Egy ilyen erős témafelvetés és szereplőgárda azonban ennél többet érdemelt volna.

Támogass egy kávé árával!
 
Fiatal szeretők

Fiatal szeretők

Színes filmdráma, romantikus, 114 perc, 2021

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

8 (4)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat