Nicolas Winding Refn: Only God Forgives / Csak Isten bocsáthat meg Nicolas Winding Refn: Only God Forgives / Csak Isten bocsáthat meg

Enter the Void

Nicolas Winding Refn: Only God Forgives / Csak Isten bocsáthat meg

ÉRTÉKELD A FILMET!
Csak Isten bocsáthat meg
Nicolas Winding Refn
2013
Csak Isten bocsáthat meg

Csak Isten bocsáthat meg

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Két éve azon kevesek egyike voltam, akik – ha csak kicsit is – csalódtak a zseniális Nicholas Winding Refn Drive – Gázt! című filmjében. A Csak Isten bocsáthat meg viszont már olyan, amilyen Refn előző filmjének kellett volna lennie: az év egyik, ha nem a legjobb mozija, rendezője pedig még mindig fejlődik.

Ha nem nézzük, ki rendezte, bárki megmondja, hogy a Drive – Gázt! jó film, mert stílusos, látványos, erőszakos, kiszámíthatatlan és az új James Dean, Ryan Gosling feszít benne. Ha viszont Refn többi filmjéhez hasonlítjuk, mainstream iparosmunka, belépő Hollywoodba. A projekt már jóval Refn színre lépése előtt létezett, regényen alapul (a középszerű sztorira épülő filmet látva eszem ágában sincs elolvasni a könyvet). Refn a Valhalla – A vikingek felemelkedése után rögtön a Csak Isten bocsáthat meg rendezésével folytatta volna, e filmet Gosling kérésére vállalta. Nem én voltam az egyetlen, aki nem alélt el a Drive – Gázt! erényeitől, Tarantino inkább rakta éves toplistájára a Három testőr nézhetetlen 3D-verzióját, sőt, pár kritikus antiszemitizmussal vádolta a filmet (Refn zsidó származású, és bírálta anno Von Triert). Úgy éreztem, Refn tud ennél sokkal súlyosabbat is, és ebben már nem csalódtam.

Kép a Csak Isten bocsáthat meg (Only God Forgives) című filmből

A főhős ismét a rendező heteró múzsája és alteregója, azaz Gosling karaktere. A helyszín Bangkok, a hős az amerikai Julien, aki bokszklubot működtet bátyjával, de ez csak álca, valójában drogbizniszük leplezésére szolgál. A szadista fivér megerőszakol és meggyilkol egy helyi lányt, de lecsap rá a félistenként tisztelt, önbíráskodó rendőrfőnök, mire a városba utazik hősünk gengszterfőnök anyja, és elszabadul az erőszak. A sztori tehát gengszter-, harcművészeti- és bosszúfilm egyszerre. Refn azonban itt már nem zsánerekben, hanem szerzőiségben gondolkodik, megtagadja az elvárt műfaji attrakciókat és fordulatokat (egyetlen harcművészeti akciójelenetet kínál, a gore pedig inkább szubverzív-szürreális avantgárd látványosság). Akik inspirálták: Jodorowsky, Lynch, Noé.

Kép a Csak Isten bocsáthat meg (Only God Forgives) című filmből

Refn olyan spirituális utazáson ment keresztül a film készítésekor, mint protagonistái teszik filmjeiben (nem véletlen). Elzarándokolt az „éjféli filmek” ősatyjához, a legendás Jodorowskyhoz (neki ajánlja a filmet), aki spirituális fiává keresztelte, és tanácsért fordult Noéhoz is (aki köszönetet kapott a stáblistán). Ahogy a Fando és Lis Jodorowskytól, ez is fantáziafilm, Refn földöntúli, mitikus, sosemvolt világot teremt (ahogy a Valhalla – A vikingek felemelkedése alkalmával is). A látvány- és színvilág ultrastilizált, mintha egy Argento- vagy Bava-filmet látnánk, vagy akár a Szent hegyet (kevés a külső jelenet, belterekben játszódik). Művészfilmesként használja a műfajokat, ahogy az El Topo alkalmával példaképe a westernt. Refn filmje is fizikai erőszakkal teli szellemi odüsszeia, miközben Bibliába illő morálmese is egyben.

Kép a Csak Isten bocsáthat meg (Only God Forgives) című filmből

A Csak Isten bocsáthat meg Jodorowsky filmjei közül a legújabbra, a Szent vérre (Santa Sangre) hajaz inkább: komplexusos családot mutat be tabusértő erőszakkal (görög tragédiák után szabadon), ahol a hős megölte apját (Jodorowsky gyűlölte az apját, a Metabárók kasztja című képregényében is domináns fordulat az apagyilkosság), a bajok forrása pedig zsarnoki anyja (Jodorowsky bevallott nőgyűlölő). Jodorowsky utál mindent, ami normális: Refn az utóbbi években a fantáziafilmek felé orientálódott a Pusher-trilógia realizmusától. A valóságot rögrealistán, objektíven egy jobb televíziós operatőr is tökéletesen tudja ábrázolni, fantáziafilmbe viszont végtelen kreatív, művészi energia fektethető be. (Ezért választom a horrort és a fantasyt dokumentumfilmek helyett.) Filmes erőszak-esztétikában jelenleg Refn a csúcs, imádja az erőszakos filmeket, tanul a nagymesterektől, mindenkinél jobban ráérez, hogy hogyan kell eljutni a feszültséghez, majd a katarzishoz. A lehető legerősebb hatást akarja a nézőre gyakorolni, nem is eredménytelenül.

Kép a Csak Isten bocsáthat meg (Only God Forgives) című filmből

Refn e filmmel lynch-esebb Lynch-nél, átvesz tőle szubverzíven horrorisztikus nőábrázolást, szürreális képiséget és avantgárdos hangtudatosságot, szüzsészerkesztést. Mélyvízbe dobja a nézőt, figyelmeztetés nélkül: sosem tudjuk, hogyan végződik majd az adott snitt, mi igaz a film valósága szerint, és mi a képzelet játéka. Refn filmjeiben az erőszak visszafordíthatatlan, ahogy Noé legismertebb munkájában is, de úgy saccolom, nem veti meg a francia direktor véleményem szerint alulértékelt és félreértett Hirtelen az üresség című filmjét, mely a legjobb drugsploitation, ami valaha készült. A Csak Isten bocsáthat meg nagyközönség-, és mainstream filmkritikus-gyűlölő sokkfilm, amilyenek Noé legjobbjai. A film domináns narratív vonala az isten-, mentor- és apakeresés, Refn is ezt teszi, amikor Jodorowsky, Lynch és Noé előtt hajt főt tisztelettel. A Csak Isten bocsáthat meg eddig az év filmje nálam, Refn arra használja a filmművészetet, amire való. Minden idők legjobb filmese akar lenni, és mivel nem rest a legnagyobbaktól tanulni, jó úton halad.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller