Kritika | Lakos Nóra: Hab Kritika | Lakos Nóra: Hab

Mese habbal

Lakos Nóra: Hab

ÉRTÉKELD A FILMET!
Hab
Lakos Nóra
2020

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 10

10

Szerinted?

0

Lakos Nóra elsőfilmje Jean Pierre-Jeunet Amélie-jének és Adam Sandler összes vígjátékának szerelemgyereke, amely jószándéka ellenére sem tudja felvirágoztatni a magyar romantikus komédia műfaját.

A 2000-es évek átlag magyar romantikus komédiájában szinte minden összetevő megtalálható volt, ami a műfaj hazai verzióját élvezhetetlenné tette: alja humor, gagyi, egydimenziós karakterek, életidegen párbeszédek. De szerencsére hellyel-közzel véget ért ez az időszak, a műfaj felvirágozását bizonyítják olyan kísérletek, mint Nagypál Orsi Nyitva, vagy Goda Krisztina BÚÉK című filmje. Lakos Nóra elsőfilmes rendező is igyekszik ez utóbbiak nyomában haladva nagy ívben kikerülni a magyar vígjáték dramaturgiai kátyúit, de hiába a francia sikk, a csodás Kerekes Vica és a jó szándék, az „év legédesebb vígjátékaként” beharangozott Hab inkább édeskeserű ízt hagy maga után.

A történt főszereplője, a harmincas Dóra (Kerekes Vica) egy félresikerült románc után még nagyobb erővel veti bele magát abba, amit mindennél jobban szeret: összetört szívét szebbnél szebb sütemények elkészítésével gyógyítja. Cukrászdája nem mindennapi, kívülről olyan, mint egy régi mozi, a sütemények pedig kultikus színészek neveit hordozzák. Alain Delon, Romy Schneider, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Robert Redford, Barbara Streisand és még sokan mások sorakoznak a pulton arra várva, hogy a vendégek elvigyék őket – lehetőleg párban. Az álmodozó Dóra cukormázas magányát egy közeledő anyagi csőd szakítja félbe, az általa kinézett, kisvállalkozókat támogató hitelt azonban csak családosok vehetik igénybe. Dórának nincs sok ideje a szingliket érő igazságtalanságon merengeni, pláne, amikor a hitelprogram bemutatóján megjelenik volt szerelme friss jegyesének kísértében. De egy jó romkomhoz illően szerencsésen állnak a csillagok, hiszen történetesen ekkor bukkan fel a jóképű fogorvost alakító Mátray László, és a szomszéd gyerek, Lacika (Gyarmati Erik) is szabadúszó színészként dolgozik. Így hát a kétségbeeséstől és a bosszútól hajtva együtt indulnak el egy néhány napos „workshopra”, ahol négy másik (igazi) családdal együtt veszik fel a versenyt a harmincmilliós támogatásért.

A vintage jelmezek és a ordítóan díszlet-jellegű cukrászda miatt már a film elején elveszhetünk az időben, de a városi külső jelenetek biztosítják a nézőt afelől, hogy a jelenben vagyunk. Ezt a mesterkélt elemeltséget fokozza a workshop, mely egy vidéki kastélyban játszódik, a programot inditványozó üzletasszony (Bozó Annamária) és egy Amerikából hazatért, minden tekintetben Csíkszentmihályi Mihályt idéző guru vezetésével. A négy család négy különböző párkapcsolati sztereotípiára épül: Dóráék látszatcsaládja és Dóra exének látszólag tökéletes párosán (Bányai Miklós, Zsigmond Emőke) túl ott van a buggyos inges, „nagymagyar” Ménes család (Kovács Lehel, Láng Annamária), és a lecsúszott arisztokrata, nő által dominált Elek Ferenc és Pálfi Kata alakította házaspár. Míg ez utóbbi kettő a elsősorban a humor forrásaként működik, Dórán és exviszonyának házasságán keresztül a párkapcsolatok nehezebb oldala, a hűség és hűtlenség különböző formái jelennek meg. Hőseinkből a zárt szituáció, a guru veséig hatoló tekintete, és az alkalmatlan pillanatokban megjelenő kamerás fickó nyilván kihozza a legrosszabbat, így Dóra egyik titka sem marad rejtve sokáig.

Lakos Nóra tündérmeséje vígjátékba csomagolva vet fel fontos, társadalomkritikai problémákat, de eredeti válaszokat nem igazán tud adni rá. A hitelességet tovább gyengíti a forgatókönyvszagú mágikus realizmus, a pudingreklámokat idéző, plasztikus képi világ, valamint az egyszerre érzékeny és macsó Mátray meg az álmodozó Kerekes Vica közötti kémia, ami gyakran a nullához közelít. A Hab érezhetően sokat akar, emiatt válik modorossá és franciás vígjáték helyett Jean Pierre-Jeunet Amélie-jének és Adam Sandler összes romkomjának szerelemgyereke lesz. Azonban ítélkezés előtt fontos figyelembe vennünk, hogy ez egy elsőfilm, annak gyermekbetegségeivel együtt. És ha nem is virágoztatja fel a műfaj hazai verzióját, van humora, néhány többdimenziós karaktere, és cukorszirupba mártott története sok ponton egészen szerethető.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Hab

Hab

Színes vígjáték, romantikus, 89 perc, 2020

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

10

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann