Beszámoló | Megbukott Romániában a filmtörvényt módosító kormányrendelet Beszámoló | Megbukott Romániában a filmtörvényt módosító kormányrendelet

Megbukott Romániában a filmtörvényt módosító kormányrendelet

Elutasította a képviselőház kedden a filmtörvényt módosító 2016/91-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a filmtámogatási rendszer gyökeres reformját tűzte ki célul, illetve felélesztette volna az Országos Filmarchívumot. A kormányrendelet tavaly novemberben lépett hatályba, miután a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány, mandátuma utolsó száz méterén fogadta el.

Ezt a rendeletet most hatálytalanította a parlament. Az elutasítása mellett 178 képviselő szavazott, 80-an ellene voksoltak 13 tartózkodás mellett. Az Országos Filmközpont (CNC) igazgatótanácsának tagjai, akik a rendelet támogatói, kedvezőnek értékelték, hogy a végszavazásnál mintegy 50-nel megnőtt azon képviselők száma, akik végül a kormányrendelet támogatása mellett szavaztak. Szerintük ebben közrejátszott, hogy kedden több neves román filmes szakember – köztük Tudor Giurgiu, Nae Caranfil, Radu Jude – a kormányrendelet elfogadását kérték a képviselőktől.

Ugyanakkor több idős filmes alkotó szintén levelet küldött a parlamentnek, a kulturális miniszternek és a miniszterelnöknek, amelyben szóvá tették, hogy a rendelet közvetlenül a kulturális minisztériumnak rendelné alá a filmarchívumot, amely a CNC irányítása alatt működött. A levelet többek között Lucia Hossu-Longin, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Cătălin Mitulescu, Dan Piţa, Cătălin Saizescu és Alexa Visarion írták alá. Azt nehezményezték, hogy a filmarchívumnak a kulturális minisztérium alárendeltségébe kerülésével a régi román filmek forgalmazása le fog állni hosszú időre és azt kérték, hogy az archívum irányítása továbbra is maradjon a CNC feladata.

A kormányrendelet kezdeményezői az elvesztett csata után abban bíznak, hogy az elnök nem járul hozzá az elutasító jogszabály kihirdetéséhez, és csütörtökön 11 órára tüntetést hirdettek meg a kulturális minisztérium elé. Azt akarják számon kérni Ionuţ Vulpescu tárcavezetőtől, hogy az elmúlt hetekben miért nem védte meg a kormányrendeletet. A megbuktatását a szaktárcát korábban szintén vezető liberális Gigel Ştirbu javasolta a kulturális szakbizottság elnökeként.

Ez azért érdekes, mert a végszavazás eredményéből egyértelműen látszik, a kormányoldal szavazott a rendelet elutasítása mellett, az ellenzéki pártok támogatták a Cioloş-kabinet kulturális minisztere, Corina Şuteu mandátuma idején elfogadott sürgősségi kormányrendeletet. Az RMDSZ 19 jelenlevő képviselője a rendelet ellen voksolt.

A sürgősségi kormányrendelet alaposan megreformálta volna a filmtámogatási rendszert, hiszen lehetővé tette volna, hogy a fiatal filmesek is eséllyel pályázhassanak az Országos Filmközpontnál filmterveik megvalósításának állami finanszírozására. A kezdeményezők átláthatóvá akarták tenni a pályázatok elbírálását, ami az elmúlt években számos vitát gerjesztett az újhullámot képviselő, nemzetközileg díjazott alkotók, valamint az idős nemzedéket képviselő román filmesek között. A kormányrendelet a filmek támogatására megítélt visszatérítendő hitelt átminősítette volna állami támogatássá, ami azt jelentette volna, hogy az alkotóknak nem kellett volna visszafizetniük az állami támogatást.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat