Mark Waters: Bad Santa 2 / Tapló télapó 2 Mark Waters: Bad Santa 2 / Tapló télapó 2

Ugyanúgy könnyesre röhögtük magunkat

Mark Waters: Bad Santa 2 / Tapló télapó 2

ÉRTÉKELD A FILMET!
Tapló télapó 2.
Mark Waters
2016

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Billy Bob Thornton piás Mikulása tizenhárom év elteltével is veszettül szórakoztató, pronyóságból tehát idén karácsonykor sem szenved majd hiányt, akinek ez kell ahhoz, hogy ünnepi hangulatba kerüljön.

A karácsonyi családi vígjáték egy ideje már egyfajta külön műfaji alkategóriát képez. Nem telik el úgy év, hogy ne kerülne vászonra egy újabb giccses, de mókásnak szánt tanmese a szeretet ünnepéről, amely hiába üzeni, hogy a karácsony lényege nem az ajándékok értéke által ragadható meg, mégis erősen érezhető rajta, hogy kizárólag üzleti fogásként funkcionál. A rengeteg, első megnézés után azonnal felejthető blődli mellett azonban akadnak egészen zseniális karácsonyi filmek is. Bár kétségtelenül remekművek a minden évben rongyosra vetített Reszkessetek betörők vagy az 1946-os Az élet csodaszép című Capra-opusz is, mégis inkább olyan, számomra ezeknél kicsit fontosabb darabokra gondolok, mint például a Chevy Chase nevével fémjelzett Karácsonyi vakáció (Christmas Vacation, 1989) vagy a Túlélni a karácsonyt (Surviving Christmas, 2004) Ben Affleck főszereplésével. Ezek a filmek ugyanis üdítően viccesen tudták keverni a mérsékelten prosztó humort az ünnep szellemiségével, és mindezt úgy, hogy egy percig sem vették fel azt a kínosan didaktikus hangvételt, ami a karácsonyi filmeket úgy általában jellemzi.

Ebbe a kategóriába sorolható a 2003-as Tapló télapó és az idei folytatása is, igaz, magasabb korhatár-besorolással, lényegesen több gross out-elemmel és rengeteg anális szexszel. Na meg egy mogorva főhőssel, aki nappal áruházi mikulás, éjjel széftörő rabló, egyébként pedig rühelli a karácsonyt. És nem, nem úgy, mint ahogy a Grincs. Willie Soke (Billy Bob Thornton) ugyanis nemcsak a karácsonyt, az egész életét rühelli. Bár az első rész végére már azt hihettük, kezdi derűsebben szemlélni a világot, különc télapónk tizenhárom év eltelte után is olyannyira alkesz, ápolatlan, életunt és legfőképpen tapló maradt, mintha a Kovbojok együttes róla énekelné a Télapó című számot. De ez így van jól, elvégre nem a Télapu (The Santa Clause) sokadik részére vagyunk kíváncsiak.

Télapónk egykori társa, a köpönyegforgató törpe, Marcus (a csávó termetével kapcsolatos, politikailag még véletlenül sem korrekt viccek ezúttal is ütnek) frissen szabadult a börtönből, és a közeledő karácsony apropóján új melóra hívja Willie-t, aki kezdetben ugyan ódzkodik a dologtól, de végül ismét hagyja magát elcsábítani. Azt azonban nem sejti, hogy a háttérben rég nem látott anyja mozgatja a szálakat, akinek ördögi terve kirabolni egy chicagói jótékonysági szervezetet, ami a szegény gyerekek karácsonyára gyűjt adományokat, a pénzt pedig utcai mikulásként alkalmazott lecsúszott alakok kalapozzák össze. Willie és Marcus tehát újra felöltik a régi maskarát, és az öreg télanyóval karöltve, valamiféle furcsa jó, a rossz és a csúf társaságként (vélhetően ezt figurázza ki a finálé előtti térdcsapkodós fordulatot vevő sikátori hármas párbaj is) beépülnek a többi dolgozó közé, hogy karácsony napján majd rutinosan levezényelhessék az akciót.

Mindezt egy kényelmetlen összecsiszolódási folyamat előzi meg, hiszen kezdetben Willie joggal bizalmatlan a korábban hidegvérrel az életére törő törpével és a mocskos szájú anyjával szemben is, és itt jönnek az igazán nevettető helyzetek, Billy Bob Thornton és az anyját játszó Kathy Bates párosa ugyanis zseniálisan szívatja végig egymást a filmen. Aki nem bírja ezt a fajta humort, talán kissé kellemetlenül is érezheti magát a hatalmas prosztóságok miatt, de nekik ott van a Brett Kelly által most is kiválóan alakított kisfiú, Thurman Merman, aki hiába érett azóta nagykorúvá, ugyanolyan retardált (ám emellett valahol továbbra is aranyosan naiv) maradt, mint amilyen volt. A Tapló télapó 2-be is ő csempészi be a cukiságfaktort, ezúttal épp egy szoprán énekhangon előadott Csendes éjjel, ami alatt még a kérges szívű főhősünk is meghatódik. Ugyanolyan szép ez a jelenet, mint amikor az első rész végén Télapó annak ellenére is eljuttatta Thurmannek az áruházból lopott rózsaszín plüsselefántot, hogy közben kilyuggatta a testét a yard.

Akik tehát hozzám hasonlóan jót tudnak derülni az efféle alpári, de véletlenül sem öncélú (mint például az év elején bemutatott Nagyfater elszabadul volt) poénkodáson, azoknak nem kell tartaniuk attól, hogy a bunkó mikulás kifulladt a második balhéra. Annak ellenére is jó mókának fogják tartani a Tapló télapó 2-t, hogy a forgatókönyvet már nem az első rész írópárosa jegyzi. Az egyetlen gondunk a filmmel kapcsolatban talán csak az lesz, hogy mivel a forgalmazó fájóan koránra időzítette a bemutatót, kiábrándító a moziban elkapott karácsonyi hangulattal kilépni az egyébként sem túl vidám novemberi időbe.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Tapló télapó 2.

Tapló télapó 2.

Színes vígjáték, 92 perc, 2016

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller