Kritika | Jordan Peele: Us / Mi Kritika | Jordan Peele: Us / Mi

Ti

Jordan Peele: Us / Mi

ÉRTÉKELD A FILMET!
Mi
Jordan Peele
2019

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Jordan Peele új filmje a következő logikus láncszem a Tűnj el! után, ami a rendező társadalomkritikus thriller-felfogását illeti: pont annyira hasonlít az előző filmjére, mint amennyire újszerűnek tűnik.

„Azért ezt mondja az Úr: Ímé, én veszedelmet hozok reájok, a melyből ki nem menekülhetnek, és kiáltanak majd én hozzám, de nem hallgatom meg őket."

Jer 11,11

Nyugi, nem leszünk spoileresek: a film high conceptje ott van az előzetesben. Egy családot otthonában támadja meg saját maga. Illetve négy ugyanúgy kinéző valaki, mit ők maguk. Ahogy a család legkisebb tagja, illetve a film címe el is mondja: „mi”. Ez a nyugtalanító inváziós thriller-felépítés nagyjából a film első órája, a második pedig arra fut ki, hogy megmagyarázza ezt a Funny Games-szerű szitációt.

Hanekével ellentétben viszont (ahol pont az egész szituáció véletlenszerűsége, megmagyaráz(hat)atlansága a frusztráló) Jordan Peele filmjének magyarázat nélkül nem jönne át az üzenete. Márpedig az üzenet ott van, és igencsak erős – és ha valaki nem értené, akkor az egyik támadó el is mondja: „amerikaiak vagyunk”. Szóval ismét az amerikai belhoni rasszizmus az egyik téma, beemelve a Trump-éra xenofóbiáját is a képletbe. Nem véletlen, hogy a filmben szerepelő család fekete: ez adja a pofont azoknak, akik a rasszizmus témáját is fekete-fehérben látják. S az sem véletlen, hogy a film főszereplő családja igazi felkapaszkodófélben lévő középosztálybeli család, jó autóval, jó élettel – és egy picit gazdagabb fehér barátokkal. Trump szavazói sem mind fehérek: az egész helyzetet fehér meg fekete nyulak és nyúlketrecek ellenpontozzák, mintegy szájbarágóssága ellenére is kedves metaforaként.

A lespoilerezhető, nagy csavarokra építő sztoriknak általában az a nagy baja, hogy a film után szertefoszlik az erejük. A Mi viszont ügyesen kerüli el ezt a csapdát: annyira konzekvensen van megírva, hogy megérdemelne egy azonnali második végignézést, már csak azért is, hogy a szőrszálhasogatóbb nézők és kritikusok mindent ellenőrizni tudjanak, a filmvégi nagy reveláció fénye által másképp megvilágítva. Ezenkívül Peele láthatóan kínosan ügyelt minden apróságra, a bibliai „számmisztikától” (lásd a cikk eleji idézetet) egészen a legkisebb mellékszereplőkre adott Black Flag-pólókig.

Persze mindez a nemes üzenet és nagy csavarokra épített sztori semmit sem érne invenciózus képi megoldások nélkül. Ahogy a Tűnj el-ben is, a már csontig rágott klasszikus jump scare-ket sikerül fel-feldobni egy-egy ügyesebb beállítással, jól elkapott körsvenkkel, nagyszerűen kitalált helyszínekkel. Sajnos, nem éppen két órára valóval, de a film még azzal az egy-két bennmaradt klisével is bőven kiemelkedik a kortárs thriller-horror-kínálatból. Ami viszont igazán kiválóvá teszi a filmet, az a humora. No, nem egy vicces film ez, egyáltalán nem kacagtatni akar (noha egy-két, na jó, legfeljebb három alkalommal felnyivvantunk a röhögéstől), viszont az egész rendezői hozzáállás tanúskodik egyfajta különleges humorérzékről (ami nem idegen a műfajtól, gondoljunk csak John Carpenterre). Így nem minden jelenetnek van meg a megfelelően nyomasztó súlya, de cserébe kapunk egy egész filmen végigvonuló lazaságot, ami a Tűnj el! sajátja is volt – és remélhetőleg majd a következő filmé is. Ezt a humorérzéket támogatja a remekül eltalált, ironikus zeneválasztás is: minden felhasznált számnak van egy szubverzív, a témát támogató üzenete is, legyen az a trailerben is libabőröző I Got Five On It, vagy bármi más a Beach Boystól a Public Enemy-ig.

Önmagán túlmutató műfaji film ez, ami nem thrillersége miatt thriller: zsáneri mivolta majdhogynem mellékes, inkább hanekésen nyugtalanít, mint ijesztget. Szinte lehetetlen többet írni a cselekmény további elemeinek feszegetése nélkül (talán még Lupita Nyong’o kettős játékát érdemes kiemelni), úgyhogy inkább maradjunk ennyiben: Önnek is joga van tudni, mire készül Peele!

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Mi

Mi

Színes thriller, 119 perc, 2019

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat