Jonathan Levine: Warm Bodies / Eleven testek Jonathan Levine: Warm Bodies / Eleven testek

Zombirománc

Jonathan Levine: Warm Bodies / Eleven testek

ÉRTÉKELD A FILMET!
Eleven testek
Jonathan Levine
2013

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Mottó: „Néző, türelmes füllel jöjj, segédkezz,
És ami csonka itten, az egész lesz.”

Shakespeare: Rómeó és Júlia

Jonathan Levine (Fifti-fifti, Majd meghalnak Mandy Lane-ért) és csapata le sem tagadhatná: legújabb dolgozata egyfajta Rómeó és Júlia-adaptáció. Az Eleven testek című 98 perces opusz férfi főhőse a sokatmondó R névre hallgat (R, mint... csak úgy, R), szerelmét Julie-nak hívják, Julie másik szerelmének neve Perry (Paris azért már csak nem lehet), a főhős barátjáé Marcus (távolról Mercutio). Továbbá a film egymondatos szinopszisa akár ez is lehetne: az igaz szerelem a halált is legyőzi. Még továbbá: erkélyjelenet is van benne, a gyengébbek kedvéért. Első ránézésre csupán annyi a különbség Shakespeare drámája és Levine filmje közt, hogy utóbbi a (közel)jövőben játszódik, és a két rivális család közül csak az egyik homo sapiens. A másik (ugyancsak össze- és haragtartó) família csupa zombiból áll. És megkockáztatom: van ebben a devianciában valami campes báj.

Kép az Eleven testek című filmből

Ami már kevésbé bájos: a film a Summit Entertainment terméke. Amely Summit Entertainment a híres-hírhedt Alkonyat-sagáért is felelős. És ha ez a kapcsolat megvan, akkor már nem csodálkozom a meg nem értett tini-életérzésen, ami az egész filmet belengi. És azon sem, hogy a film valószínűleg a tizenéves kislányok kedvence lesz, elsősorban a hősszerelmes zombit alakító Nicholas Houltnak köszönhetően.

A történet jól indul. Marc Price 2008-as Colin című kvázi-home-made-zombidolgozata után ez az első, általam látott élőhalott-film, amely a szörnyek belvilágából, érzelmeiből, gondolataiból „táplálkozik”. Csakhogy amíg Price, klasszikus logikát követve, a megfertőzött ember átalakulására alapoz, Levine egy „érett” zombival indít. De hát, mondom én, egy „érett” zombinak nincs belvilága! Nincsenek érzelmei, nem gondolkodik. És képtelen a korrekt angolsággal elmondott belső monológra.  A zombi olyan halott, aki különböző okok miatt előmászik a sírból, fel-alá lődörög, hull róla a hús és embereket eszik. (A zombifilmes dolga mindig is nehéz volt: a negatív főhős nem beszél. Hát még ha élőhalottja váratlanul pozitív hőssé avanzsál.) Az első szabálysértést pedig követi a többi, ahogy az már lenni szokott. Levine urbánus univerzumában (a látható város mintha maga lenne a Föld) nem két, hanem három faj létezik: az ember, a zombi és a csontzombi. Az ember ismerős. A zombi viszont afféle átmeneti lény, akiben még maradt némi csírája az értelemnek, léleknek, egyébnek, de azért szívesen megeszi az embert, bár, mint a főhős mondja, legalább lelkiismeretfurdalása van miatta. A csontzombi meg a klasszikus műfajfilm élőhalottja, aki nem beszél, csak zabál.

Kép az Eleven testek című filmből

És akkor: az emberek elkerítik a fertőzésmentes városrészt, és ki-kiütnek a várból, skalpot és zsákmányt szerezni. Az emberek vezérének, Grigio ezredesnek (a rendkívül unott John Malkovich) van egy Julie nevű lánya (Teresa Palmer). A lánynak van egy Perry nevű szerelme. Egy nap aztán megtörténik a baj (és aki spoilerérzékeny, most ugorja át ezt a bekezdést – a szerk.). A portya során Julie és a nyugtalan fiatalok belebotlanak R-ék dülöngélő bandájába. R elkapja Perryt, megeszi az agyát és... szerelmes lesz Julie-ba. A csoda a maga részéről nem is várat magára: az igaz szerelem a szó szoros értelmében legyőzi a halált. R szíve ismét dobogni kezd, síri ábrázatára visszaköltözik a szín, egyre okosabbakat mond és... beteljesíti a jézusi jövendölést. Az akadályok természetesen elhárulnak az útból. Julie papája belelő R-be és örömmel konstatálja, hogy vérzik (tehát ember), a goromba csontzombikat lekaszabolják, az átmeneti zombik pedig integrálódnak a társadalomba.

Kép az Eleven testek című filmből

Levine filmjének két kvalitása is van. Az első a humor. Sikerül úgy bevinni a humort a történetbe, hogy a néző ne a figurákon, hanem velük együtt röhögjön. R és barátja, Marcus zombi-párbeszéde (gyakorlatilag artikulálatlan hangok és emlékekből fakadó szótagok laza egyvelege) például a film egyik csúcsjelenete. A második az érzelmek giccses kavalkádja. Ha, teszem azt, két ember között feszült volna az ábrázolt románc, kifordulok a moziból, a gyomrommal együtt. De hogy az egész szerelmi szálat egy zombi nyögdécseli-bukdácsolja végig, ez annyira bizarr, hogy simán elfogadom. Kár, hogy a rendező nem tudta eldönteni, melyik kvalitást emelje ki. Döntés helyett inkább teletömte filmjét humorral és érzelgősséggel. Sőt. A végén hozzácsapott még jó adag társadalmi töltetet is a másság elfogadásáról. Már-már azt kívántam, hogy jöjjön egy új zombihadsereg, és jól egye meg az egész bandát. Mert azért mindennek van határa. Ezért egy jól kitalált indítást követően valóban szükség van a mottóban felemlegetett türelmes nézőre, hogy összeálljon a sok fércemény. Kár. Jobb is lehetett volna.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Eleven testek

Eleven testek

Színes vígjáték, horror, romantikus, 98 perc, 2013

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat