Jon Turteltaub: The Kid / A kölyök Jon Turteltaub: The Kid / A kölyök

Gyerekcipő

Jon Turteltaub: The Kid / A kölyök

ÉRTÉKELD A FILMET!
A kölyök
Jon Turteltaub
2000

A Filmtett szerint: 3 10 1

3

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Miért narancssárga a Hold telehold idején? Nos, aki erre az egyéb kontextusban talán izgalmas kérdésre szeretne választ kapni, a legjóindulatúbb jelzővel is csak gyermetegnek titulálható „alkotás" végigunatkozása helyett lapozzon fel inkább egy asztrológiai lexikont.

A film egyetlen valamirevaló információja ugyanis ennek a tudományos jelenségnek a precíz, ám semmivel sem filmszerűbb megválaszolása, mint ahogyan azt az asztrológiai meghatározás teszi: az álromantikus bárgyúsággal újra meg újra elhangzó kérdésre metaforikusnak szánt gesztussal két írott sorban kapunk választ a vége főcímben.

A Disney családi mozik minden ügyefogyott bájtalanságát magába szippantotta a film, hogy utána 104 percnyi orvtámadással visszafecskendezze azt a mit sem sejtő nézőre. A nézőre, aki a marketingcsomagolásban kapott prekoncepciókból kiindulva bizzarságában izgalmas problémafelvetést, szellemes sztorit remél, vagy esetleg Bruce Willis időnkénti jó alakításaiból kiindulva férfiasan markáns poénokra, felhőtlen vígjátékélményre vágyik. A vígjáték azonban nem a filmdráma drasztikus minőségi lefokozását és a történet amúgy is laza szövetének gyenge poénokkal való megtűzdelését jelenti. A vígjátéki feszültségkeltés módszere nem feltétlenül az átlagos konfliktusokkal való kicsinyes elbabrálás, ahogy stílusjegye sem a tovább már alig fokozható naivitás. A film kevés bravúrja közé tartozik, hogy mégiscsak tovább fokozza a fokozhatatlant: töményen ízléstelen jelenetekkel szembesülünk egy inadekvát viselkedésmintákkal agyonterhelt gyermek és egy szerepkörében esetlenül mozgó férfi kettős játékában.

„Hányan leszünk olyanok, amilyennek gyerekként készültünk?" – ez az emeletes probléma a mondanivaló legmélyenszántóbb üzenete, amelynek mentén a szintén velőbe vágó konfliktus kiéleződik: az ábrándokkal és felvállalt komplexusokkal teli gyermekvilág és a túlszervezett viselkedésminták mögé rejtett hibák, illetve a vágyott és a valós felnőtt identitás közötti szakadék. S hogy ennek érzékelése a lehető leggyengébb percepciós készséggel megáldottak számára is egyértelmű legyen, az élénk és tompa színvilág, illetve a terek legömbölyítettebb és szögletes formavilága is ezt igyekszik aláfesteni. Kár, hogy a helyszínekből ezáltal abszurdan hiányzik a koreográfia, összeférhetetlen tónusok, formák küszködnek egy képben összeállni. Úgy tűnik, a film készítői – biztos, ami biztos – az agyhalott csiga befogadóképességéhez méretezték közlendőiket.

Az első benyomás egyre erősödő alapélménnyé válik: ezt a filmet talán az tudná jó színben feltüntetni, ha fél perces ironizáló, a senyvedő mozikultúráról torz tükröt tartó film a filmben motívummá zsugorítva láthatnánk viszont – egy ízig-vérig másmilyen filmben.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A kölyök

A kölyök

Színes vígjáték, családi, fantasy, 104 perc, 2000

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

3

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat