Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne: Le silence de Lorna / Lorna csendje Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne: Le silence de Lorna / Lorna csendje

Elhallgatott csendek

Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne: Le silence de Lorna / Lorna csendje

ÉRTÉKELD A FILMET!
Lorna csendje
Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
2008

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Lorna csendjében nem a címszereplő, hanem a néző van csendben. Ezt a filmet csak fennakadt lélegzettel lehet végignézni, így Lorna hallgatása tulajdonképpen bennünk, a mindenkori megfigyelőkben van. Az alaphelyzethez hasonlót mindenki láthatott már híradásban, riportban – az események esztétizálása, lepárlása azonban valósággal belénk fojtja a szót.

Kép a Le silence du Lorna / Lorna csendje című filmből

Jean-Pierre és Luc Dardenne rendező-testvérpárt a szakma Robert Bresson leghűségesebb követőiként tartja számon. A Rosetta (1999), A fiú (2002), A gyermek (2005) című filmekkel végérvényesen beíratták magukat az európai filmtörténetbe. Legújabb alkotásukkal, a Lorna csendjével ezt a kivételes esztétikai „előtörténetet” is überelik. Ez is Bresson realista szellemében fogant („a mozi ablak a világra”), de a kidolgozottság (ami nem egyenlő a műviséggel) felhívja a figyelmünket arra, hogy műalkotással állunk szembe. Egy műalkotással, mely egy brutális, kegyetlen világot jelenít meg, melyben csak és kizárólag a nyereséghajhászatnak van létjogosultsága. Ezt a világot az „ember embernek farkasa” törvénye vezérli, és a jelek szerint lakói a mások szenvedése révén tudnak a legjobban meggazdagodni.

Kép a Le silence du Lorna / Lorna csendje című filmből

A címszereplő Lorna (Arta Dobroshi) egy albán lány, aki szerelmével vendéglőt szeretne nyitni. Könnyű kereseti forrásként elfogadja egy helyi kisstílű bűnöző, Fabio (Fabrizio Rongione) ajánlatát és házasságot köt a narkós Claudyval (Jérémie Renier). Fabio ördögi terve így szól: Lorna megkapja az állampolgárságot, Claudyt túladagolják, és így válás nélkül „férjhez” mehet egy belga állampolgárságra vágyó oroszhoz, akinek segítségével ő maga beépülhet az orosz maffiába. Lornát tehát nem emberként, hanem tőkeként kezeli, „szolgáltatásait” saját „karrierje” építésére használja fel. A gépezetbe azonban porszem, helyesebben spermium kerül. Claudy beleszeret Lornába, ám az minden erejével arra törekszik, hogy kiszabaduljon az érdekházasságból. Vergődése azonban kudarcba fullad: viszonozza Claudy szerelmét. A mindenkori néző azonban jól tudja, hogy ennek a kapcsolatnak esélye sincs ebben a cinikus világban.

Kép a Le silence du Lorna / Lorna csendje című filmből

Egy „időugrás” után azt kell konstatálnunk, hogy Claudy már nincs többé, Fabio pedig csalóból gyilkossá vált. A narkós azonban nem hagyta el Lornát, a szó szoros értelmében belé költözött (lélegzetelállító a jelenet, melyben Lorna úgy dönt, odaadja magát Claudynak) – annak ellenére, hogy az orvostudomány nem tudja igazolni, Lorna azt állítja, hogy Claudy gyerekét hordja a szíve alatt. Ettől a perctől kezdve kihívóbban viselkedik a külvilággal szemben, és ezért Fabio elhatározza, hogy elteszi láb alól. Bár Lorna földi életét csak egy hajszál tartja, életben marad, és kétségbeesett helyzetében monologizálni kezd, amitől visszatalál önmagához. A néző meg, kihasználva a kellemes zenét, a lelki trauma elkerülése végett igyekszik minél távolabb kerülni Lornától.

Kép a Le silence du Lorna / Lorna csendje című filmből

Talán a zanzásított történetmeséből is érezhető, hogy a filmi narráció elliptikus, néhol kihagyásos, néhol meg túlságosan is komplex, amit remekül ellensúlyoz a „nyugodt” képi világ, a hangsúlyos totál plánok. A Lorna csendje erőteljesen életszagú film, értsd: a két központi figura (Lorna és Fabio) nem tekinthető agyonstilizált, sztereotip szereplőnek; a Dardenne-fivérek nem élnek a Hollywoodból importált „ártatlan lány-kegyetlen gengszter” kliséjével, helyette hús-vér szereplőket vonultatnak fel, akiknek a ténykedése rengeteget emel a film értékén.

Kép a Le silence du Lorna / Lorna csendje című filmből

A Lorna csendje az a film, amelyben tulajdonképpen nem a címszereplő hölgyemény van csendben, hanem a néző. Két világ – a főhősnő által elképzelt ideális és a valóság  – közötti űrben maradunk. A film üzenete, hogy a művészet nem tud átjárást biztosítani az akarattól a tettig, a vágytól a történésig, a művészet csak prezentálja a tragédiákat. A katarzis azonban már nem gyógyít, hanem csak megvilágosít. Azt adja a tudtunkra, hogy nincs választásunk. Ahhoz, hogy ne pusztuljunk bele a szenvedésbe, vissza kell vonulnunk az álmok és az értelmezés közti csendbe.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Lorna csendje

Lorna csendje

Színes , 105 perc, 2008

Rendező: ,
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat