Kritika | Oláh Kata: Digitális nomádom Kritika | Oláh Kata: Digitális nomádom

Indulni kell, megint

Oláh Kata: Digitális nomádom

ÉRTÉKELD A FILMET!
Digitális nomádom
Oláh Kata
2020
Digitális nomádom

Digitális nomádom

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Oláh Kata a Digitális nomádom című dokumentumfilmjében ügyesen egyensúlyozik személyes történetének elmesélése és egy társadalmi jelenség értelmezése között. A film ráadásul igen aktuális témát feszeget, s mindezt sok nézőpontot felvillantva teszi.

Közhelyes, de muszáj leírnom, hogy a modern technológia megjelenése és fejlődése alapjaiban változtatta meg az életünket. Könnyűszerrel tudunk kapcsolatot tartani több ezer kilométerre élő barátainkkal és családtagjainkkal, a munka pedig ma már nem csupán azt jelentheti, hogy 8-tól 4-ig egy helyszínen tevékenykedünk. Létrejött egy új fogalom, digitális nomádoknak nevezzük azokat, akiket a munkájuk nem köt röghöz, épp ezért pénzkeresés közben világot is láthatnak.

Kép a Digitális nomádom című magyar dokumentumfilmből

Oláh Katát bevallottan saját tapasztalata inspirálta, hiszen lánya, Ela is ezt az életmódot választotta: angol barátjával, Dannel kontinensről kontinensre vándorolnak, alig töltve időt Magyarországon. Már ebből a pár mondatból is tapintható a film alapkonfliktusa: van egy anya, aki a szocialista Magyarországon szocializálódott, és ott van a lánya, aki egészen más normák szerint nőtt fel. Édesapja egy izraeli-francia férfi volt, barátja angol, együtt pedig már a fél világot bejárták. Egy anya ilyen helyzetben elkezd gondolkodni: miért választja a lánya ezt az életmódot? Talán anyaként ő rontott el valamit? Oláh Kata profi alkotóként képes társadalmi kontextussal kiegészíteni a személyes tapasztalatát, így a film egyszerre funkcionál egy bűntudattal küzdő anya vallomásaként és egy társadalmi jelenség izgalmas tárgyalásaként.

Kezdjük is előbbivel, a rendező ugyanis igen őszintén vall életéről. Arról, hogy talán túl hamar vállalt gyereket, hogy nem is feltétlenül a megfelelő partnerrel, és hogy időközben miképp távolodtak el egymástól lányával. Mindez nem didaktikusan és direkten jelenik meg, de a figyelmes néző könnyen olvashat az apró jelekből. Olyanokra gondolok, mint amikor Oláh Kata elmondja, hogy annak is örül, hogy a lánya egyre több videót küld, hiszen korábban egy-egy képért is könyörögni kellett neki. A filmbe bevágott Skype-beszélgetésekben is látszik, hogy anya és lánya – a kétségtelenül meglévő szeretet ellenére – keresik az utat egymáshoz.

Kép a Digitális nomádom című magyar dokumentumfilmből

Ez azonban csupán a film egyik vonulata, Oláh Kata ugyanis megszólaltat jónéhány olyan embert (például Szűcs Péter írót, akinek nemrég jelent meg Dharma című kötete), aki maga is a digitális nomád életmódot választotta. Ők is beszámolnak saját életükről, tapasztalataikról, mindeközben pedig izgalmasan árnyalják a jelenségről kialakult képet. A film kezdetben egzotikumként foglalkozik a digitális nomádokkal, ám ügyesen elkerüli azt a csapdát, hogy szélsőségesen pozitív képet fessen ezekről az emberekről. A rendező ugyanis felveti azokat a kérdéseket, amik közben a néző fejében is megfordulhatnak: vajon valós, szuverén választás ez az életmód, vagy a traumafeldolgozás, a menekülés egy szélsőséges formája? Esetleg már-már divatkövetés? Mindeközben persze azt is látjuk, hogy a megszólalók mennyire szabadok, milyen mértékben hódolhatnak kreativitásuknak.

Kép a Digitális nomádom című magyar dokumentumfilmből

Oláh Kata filmje végső soron arról szól, hogy mihez kezdünk a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel, azzal a szabadsággal, amit a tudás, a technológia biztosíthat számunkra. A film arra is eredményesen hívja fel a figyelmet, hogy az olyan fogalmak, mint a munka vagy a haza mennyire fluid, milyen gyorsan változó konstrukciók, melyekkel kapcsolatban hiba hamar ítélkezni, s pláne kívülről ráerőltetnünk a saját véleményünket másokra.

A soknemzetiségű család éppúgy lehet előny, mint hátrány, hiszen Ela szerteágazó kulturális gyökerei rengeteg lehetőséget biztosítanak számára nyelvtudás, kapcsolatok, rugalmasság terén, ám amennyire kicsit mindenütt otthon van, igazán sehol sincs. Keresi a helyét a világban, kapaszkodik az apróságokba, azokba, amelyek igazán fontosak számára, legyenek épp a Föld bármely féltekén. Szimbolikusan azonban a film végére hazatér, hiszen párjával ott bérelnek hosszabb időre lakást, ahol évtizedekkel korábban szüleivel is laktak.

Kép a Digitális nomádom című magyar dokumentumfilmből

Épp azért, mert gondolatilag ennyire gazdag a film, sajnálhatjuk, hogy a megvalósításba már csúsztak hibák. Egyrészt a rendező narrációja idővel önismétlővé, túlhangsúlyozottá válik, megakasztja az események menetét. Ráadásul vizuálisan sem igazán izgalmas Oláh rendezése – önmagában azzal nem lenne probléma, hogy a rendező a témát, a felvetett kérdéseket helyezi előtérbe, ám ennek a kérdéskörnek, az elvágyódásnak, a tovaszálló gondolatoknak kifejezetten jól állhatott volna egy líraibb filmnyelv.

Ám a Digitális nomádom hibái ellenére is izgalmas és fontos dokumentumfilm, ami épp azért lehet érdekes sokak számára, mert képes a személyes történetet nagyobb látószöggel szemlélni. Tulajdonképpen egyszerre mozgatja az agyat és a szívet.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Digitális nomádom

Digitális nomádom

Színes dokumentumfilm, 78 perc, 2020

Rendező:
Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat