Kritika | Nagy Zoltán: Szép csendben Kritika | Nagy Zoltán: Szép csendben

Fel nem hangolt tinidráma

Nagy Zoltán: Szép csendben

ÉRTÉKELD A FILMET!
Szép csendben
Nagy Zoltán
2019

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 10 (1)

10
(1)

Szerinted?

0

A Szép csendben a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) és a FOMO mellett az elmúlt időszak magyar filmtermésének harmadik emlékezetes kamaszfilmje lehetett volna, ehelyett azonban egy kihagyott ziccer marad.

Míg a 2000-es évek magyar filmgyártásának a tinifilmet az Amerikai pite mintájára készült szórakoztató limonádé (Tibor vagyok, de hódítani akarok; Apám beájulna) jelentette, addig a 2010-es évekre a műfaj itthon is jelentősen megkomolyodott, és ami a legfontosabb: önálló és eredeti hangra talált. A tavalyi év nagy sikere, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) után idén Hartung Attila FOMO-ja is a tinédzserek ébredező szexualitásának árnyoldalára helyezte a hangsúlyt, mindehhez pedig mindkét film előszeretettel használt fel formanyelvében olyan online felületeket, ahol a mai tinik a mindennapi kommunikációjukat intézik. Ettől nemcsak hogy aktuálisnak hatottak, de bebizonyították, hogy egy kamaszokról szóló mai film esetében már nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a 2010-es évek középiskolásainak élete jórészt virtuális terekben zajlik, ahol az idősebb generáció nem feltétlenül tudja őket kontroll alatt tartani. A FOMO-hoz hasonlóan a Filmalap pályakezdő filmesek számára meghirdetett Inkubátor programjából kikerülő Szép csendben részben folytatja ezt a megkezdett trendet. Témája nemcsak tinifilmes szempontból, de a közelmúltban több szinten is nagy port kavart #metoo-botrány fényében is fontos és figyelemfelkeltő. Az elsőfilmes Nagy Zoltán mozija azonban mégis egy kiaknázatlan lehetőség marad.

Főhőse Dávid, egy középiskolai zenekar tehetséges hegedűse, akit édesanyja egyedül nevel, ezért egyfajta apapótlékként is kezeli zenetanárát, a hatvan körüli Frici bácsit, aki kora ellenére is kiválóan beszél a gyerekek nyelvén, kedves és megértő természete pedig kifejezetten jó és ösztönző hatással van a diákjaira. Ez fogja meg benne a nagybőgőn játszó új lányt, a visszahúzódó, félénk és magának való természetű Nórit is, aki a zenekari próbák mellett rendszeresen vesz különórákat Frici bácsitól, ám egy idő után azzal kell szembesülnie, hogy a tanár ölelése kezd többé válni egy barátságos és megnyugtató gesztusnál. Problémáját megosztja Dáviddal, akiben először egy világ omlik össze, amikor megtudja, hogy bálványozott tanára nem feltétlenül az, akinek mutatja magát, majd Nórinak segítve nyomozni kezd Frici bácsi után, hogy bizonyítékot szerezzenek arra, hogy a férfi valóban visszaél a pozíciójával.

A sztoriban láthatóan ott rejlik egy feszes hangulatú és izgalmas tinithriller potenciálja, ám a Szép csendben egy pillanatra sem próbál meg feszültséget teremteni. Lassan hömpölygő tempójával, információelhagyásos építkezésmódjával egyrészt fokozatosan elveszti a nézői érdeklődést, másrészt csak még jobban kihangsúlyozza a forgatókönyvön tátongó óriási hézagokat. Már az is nehezen érthető, hogy Nóri miért pont Dáviddal osztja meg a titkát, miszerint Frici bácsi szexuálisan is közeledett hozzá, hiszen a két karakter között egészen addig jóformán nincs is kapcsolat, másrészt az sincs túlságosan kifejtve, minek a hatására kezd Dávid – automatikus tagadását félretéve – a mentora után nyomozni. Dávid kiábrándulásának sincsenek igazi fázisai, a dolog egy pillanaton belül, magától bekövetkezik, így viszont a játékidő nagyrészében a karakter teljesen érdektelenné válik. Az alkotók a közte és Nóri között lehetséges szerelmi szál ötletével sem kezdenek semmit, nem beszélve arról, hogy Nóri és Frici bácsi tiltott viszonyát is csupán bemondásra kell elhinnünk.

A Szép csendben legfájóbb pontja azonban korántsem a vázlatos forgatókönyv, hanem az, a fent említett filmekhez képest kissé modorosnak ható alkotói döntés, hogy a cselekményben szinte semmilyen formában nem kapott szerepet a közösségi média. Mindössze egy hangrögzítésre használt okostelefon és egy pár másodpercig mutatott Instagram-poszt jelzi, hogy nem a múltban járunk. A filmbéli fiatalok mégis személyesen ugranak át egymáshoz, ha valami problémájuk adódik, és az a pletyka sem a neten kezd el terjedni, hogy a gimnázium egyik tanárja túl közeli viszonyt kezdett ápolni egy diákjával. A Szép csendben egyetlen életszerű tinédzsermozzanata így az a jelenet marad, amikor Dávid és a haverja zenei aláfestést adnak egy ócska horrorfilmhez.

Akad azért némi pozitívum is, például a nagyszerű szereposztás. Máté Gábor nemcsak a Mielőtt befejezi röptét a denevér című filmben alakított figurája, a zaklató mostohaapa miatt tökéletes választás Frici bácsi szerepére, hanem azért is, mert főként az ő reakcióiból, arckifejezéseiből rakhatjuk össze, mi is történt valójában Nóri és a zenetanár között, amikor senki (beleértve a nézőket is) nem látta őket. Mellette Schell Judit és Szamosi Zsófia remekelnek aggódó anyukákként, Major Erik (Dávid) és Bognár Lulu (Nóri) pedig szintén igyekeznek a lehető legtöbb élettel megtölteni nem túl kidolgozott karaktereiket, amit csak azért nem öröm nézni, mert közben elkerülhetetlenül eszünkbe juthat, hogy kár, hogy egy ilyen nívós szereposztással erről a manapság különösen aktuális témáról nem egy maradandóbb filmélményt kapunk.

Támogass egy kávé árával!
 
Szép csendben

Szép csendben

Színes filmdráma, 80 perc, 2019

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

10 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat