Lista | A 10 (plusz/mínusz x) gyártási hiba, amit elkövethetsz az első kisjátékfilmed készítése közben Lista | A 10 (plusz/mínusz x) gyártási hiba, amit elkövethetsz az első kisjátékfilmed készítése közben

„...és még sehol sem vagyunk”

A 10 (plusz/mínusz x) gyártási hiba, amit elkövethetsz az első kisjátékfilmed készítése közben

Mivel az idén nincs Filmtett-tábor, helyette egy első filmjük készítése előtt (vagy közben) lévő fiataloknak (vagy öregeknek) szóló sorozattal kedveskedünk. Íme, egy veterán tábori gyártásvezető jótanácsai.

Csapjunk bele, ne totojázzunk, mert az idő jóval drágább, mint gondolnánk. (Ha a semmitevésre kellene túlórát fizetni, mindjárt megértenénk valami fontosat a hatékonyságról.)

Egy: az első hiba az, ha bele sem fogsz. A semmi az semmi, és sóhajtozni, keseregni nem vidám dolog. Magad miatt sem, de a többieknek is terhes, akiknek hallgatni kell a semmi történetét.

Kettő: csipkebokor vessző. Igen, néha hajtani kell magadat.

Három: és a többieket is. Hajtani szépen kell. Lovat is, embert is. Filmet ugye azért csinálsz, hogy valamit közölj. Ez a közlés a veleje a dolgoknak. Van, akinek könnyebben megy, van, akinek nehezebben. De a közlés utáni vágy az alapja mindannak a tiszteletnek és alázatnak, amivel közeledhetünk magunkhoz, embertársainkhoz, a munkához, a mindennapokhoz. Kilencvenkilenc százalék izzadság, egy százalék csillogás, így mondják, akik tényleg csinálják.

(Közbevetés: Az a baj ezzel a listával, hogy via negativa közelít a témához. Hiba, hiba, hiba. Jobb híján legyen, mert aki dolgozik, az hibázik. Nem mindegy persze, hogy miben, hogyan hibázunk – amatőrként általában nem akarunk szívátültetést végezni, de Antonioni szerint például a kamera elhelyezése egy erkölcsi állásfoglalás. A filmkészítés olykor egyféle balanszírozás a hályogkovácsos tudatlan bizonyosságban és amíg egyensúlyban tudod tartani, addig megúszható [=megvágható].)

Négy: Átlátni. Rubik-kocka. Ha valamihez hozzányúlsz, minden elmozdulhat. Tudnod kell, hogy mit akarsz elérni és szép lassan meg kell tanulni, hogy pont azt az egy kockát hogyan tudod úgy beforgatni, hogy a többi a helyén maradjon, ha ez a célod. De általában minden összefüggésben van valami mással is, tehát, ha valamit megbolygatsz, akkor minden mozdul. (Példa a nagyoktól: Clint Eastwood rendez és a jelenet végén azt mondja: „Cut! Moving on!”, azaz „Ennyi, megyünk tovább a következő jelenetre.” A színész kéri, hogy ismételjék meg a felvételt, mert nem érzi jónak. – Megvolt, mondja Clint. – De én meg szeretném ismételni, így a színész. – Rendben, mondja a rendező. Csak tudd, hogy nem csak az én időmmel játszol, hanem a 150 fős stáb minden tagjának az idejét pocsékolod.)

Öt: Összefogni. Ha már tudod, hogy mit szeretnél, átlátod a dolgok szövevényét, akkor tudd összefogni, kezelni. Az elektronika kütyüi előtt kis cetliket, kártyákat írtunk, úgy próbáltuk összerakni a jeleneteket, jelenetekből a forgatási rendet. (A mai napig ezt tartom az egyik legjobb rendszernek ahhoz, hogy átlásd az összefüggéseket.) Egy-egy régi diszpóskönyv kész műremek a hajtogatható, fólió nagyságú oldalaival. (Ez meg már egyáltalán nem praktikus, mert már nem így gyártunk.)

Hat: Emberek. Társak. Munkatársak. Barátok. Kollégák. Akik körülötted vannak. Jól válassz és jól bánj velük. Ők csinálják meg a filmedet. A Háromnál írtam erről: ha te vagy a munka vezetője – rendező, producer, gyártásvezető, részlegvezető etc. – ne úgy hajtsd a stábot, mint cigány a lovát – sűrű káromkodással, ordítással ostorozva, majd amikor a pára nekiiramodna, visszarángatja a zablát. Emberek vagyunk, szeretünk értelmesen dolgozni. Kisfilmekben alkotunk, nagyfilmekben teljesítünk.

Hét: Érezd jól magad. Ne szenvedj, ne légy viktimológiai eset. Tudod, hogy nincs bocsánat… De felelőséggel érezd jól magad, azaz végezd el a házifeladatodat. Bocs, feladataidat. Van egy statisztika, ahol összeszámolták, hogy egy rendező átlagosan nyolcszáz kérdésre válaszol naponta. Kérdésekre felelni és döntéseket hozni, kívülről ennyi látszik a vezetőből. Állítják, hogy bizonyos esetekben a rossz döntés is jobb, mint a nem döntés… Ha ennyi minden történik körülötted, akkor élvezd a pörgést. Nem baj, ha valamire nem tudod a választ, ezért vannak ott a többiek, segítenek. Bár te vagy a vezér, ne restellj, ne szégyellj segítséget kérni. Delphoiben szippantgatták a gázokat a papnők és talányos válaszokat adtak a kérdezőknek,  a filmgyártásban viszont tiszta, konkrét válaszok kellenek. A forgatókönyvben leírtakat is egyeztetni kell, mert az egyéni olvasatok, ha mégoly konkrétak is, eltérhetnek és észrevétlenül más-más filmet kezdünk előkészíteni. Üdvös, ha az eltérések nem a forgatás előtti gyártási értekezleten derülnek ki, és pláne nem a forgatás napján.

Nyolc: Szereplők. Fontosabb, mint hinnéd. Hiszed persze, de próbáld meg jobban hinni. Szánj rá időt, energiát. Később csalatkozhatsz (lásd a nagyszámú válást), de legalább megtettél mindent, amit tudtál.

Kilenc: ...és még sehol sem vagyunk. Sokszor fogod ezt érezni. Ennyi idő alatt ezt nem lehet megcsinálni. Ennyit dolgoztunk vele és még legalább ennyit kéne. De legalább még egy hét előkészítés, még két próbanap, még egy teszt, még egy forgatási nap, óra, perc… Adj magadnak öt percet, egy félórát, ha valamire nem találod a választ. Nem kell újra feltalálni a spanyolviaszt, de megpróbálhatod újrafogalmazni, újraértelmezni az adott problémát, gondolatkört. És még mindig ott vannak a munkatársaid, akik segíthetnek.

Tíz: Ne ragadj le a részletekben. Állíts fontossági sorrendet. Vizsgáld felül az időbeosztásodat. Ismerd meg magadat. Tapasztald ki, hogy hol szoktál tévedni, hol szokott igazad lenni. Emlékezz, ne lépj kétszer ugyanabba, hacsak nem tudatosan. A biztonsággal, mások épségével ne játssz. Nem ér annyit a dolog, ez csak egy film.

Plusz mínusz x gyártási hiba: Tervezés (hiánya). Költségvetés (hiánya). Terepszemle (hiánya). Alkalmasság, megvalósíthatóság (hiányai). Engedélyek (hiányai). Gyártás (hiánya). Stáb (hiánya). Szakértelem (hiánya). És még egymillió másik hiány vagy túltengés. De ezeket tanítják már…

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat