Ajánló | Most már jöhetsz Jézuska; Otthon, otthon Ajánló | Most már jöhetsz Jézuska; Otthon, otthon

Erdélyiek erdélyiekről IX.

Most már jöhetsz Jézuska; Otthon, otthon

A két filmet egy vidék köti össze: a Gyimesek.

Kegyetlen karácsony

Farkas György: Most már jöhetsz Jézuska

Farkas György Kolozsváron született, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1999-ben, emellett külső munkatársként dolgozott a Duna Televíziónál. Számos ismeretterjesztő és dokumentumfilmet készített, fő érdeklődési köre a határon túli magyarságot érintő történések és a magyar történelem meghatározó eseményei. Ez a kisjátékfilm jól illeszkedik korábbi munkásságába, csak ezúttal egy fiktív világba vezet, mégis ismerős tájakon játszódik. A film Nyírő József azonos című novellájának adaptációja, az eredeti történet lecsupaszított, tömör, szikár átiratát láthatjuk a vásznon.

Az eredeti történetnek megfelelően a film a havasokban játszódik. A külsőket a Gyimesben, a belsőket pedig Csíkszeredában forgatták. Mindkét főszereplő (Fülöp Zoltán és Pálffy Tibor) székelyföldi, a rendező elmondása szerint a forgatókönyvet eleve e két színészre írta, de a filmben feltűnő statiszták is gyimesi emberek – a filmet az idén júniusban megrendezett 5. Filmszereda Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon mutatták be Csíkszeredában, a premieren jelen volt a film rendezője és a két főszereplő is.

A történet in medias res kezdődik: azt látjuk, hogy egy embert üldöznek a hóviharban, lövések dördülnek és a főhős egyre elesettebben vonszolja magát a hideg, fagyos téli éjszakában. Eközben párhuzamosan egy hegyi ház mellett egy másik ember fát vág, puliszkát főz, olvas a Bibliából. Látunk egy képet is a falon, ahol egy gyermek meg egy asszony társaságában van a férfi, sejtjük, hogy ők már nem élnek. A megsérült Ádám menedéket kér a magányosan élő Pétertől, mindketten nagyon komorak, megviseltek. A lassan kibontakozó párbeszédből kiderül, hogy Péter féltékenységből megölte a feleségét, de megszökött a börtönből, hogy kisfiának ajándékot vigyen karácsony estéjére. Péter vallomásának hatására Ádám is felenged és elmeséli, hogyan veszítette el a családját évekkel ezelőtt, karácsony estéjén. Ádám belehal sérüléseibe, de Péter megkeményedett szívét megoldja, és a gyilkos fejére kitűzött vérdíjból ajándékot visz a kisfiának.

A kamaradrámák szabályát követve a történet szinte végig egy házban játszódik, és a két fő karakteren kívül csak néhány statiszta tűnik fel. A díszlet nagyon egyszerű, minimalista, minden lecsupaszított, ahogyan a történet is. A két férfit nem hozza közel a rendező, csak annyit tudunk meg róluk, ami a párbeszédükből kiderül. A képek sötét, komor hangulatúak és inkább leíró jellegűek, nem hordoznak plusz információt, emiatt nehéz érzelmileg bekapcsolódnunk, a kamera is végig távolságtartó marad.

Akarva-akaratlanul is eszünkbe jut Nyírő József egy másik adaptációja, az Emberek a havason című Szőts István-filmklasszikus, amelyben a rendező egy fiatal székely család tragikus történetén keresztül mutatja be a természetnek és a társadalmi berendezkedésnek egyaránt kiszolgáltatott, szegény, de hitükhöz, szülőföldjükhöz ragaszkodó hegyi emberek, pásztorok, favágók nyomorúságos életét. Hasonló balladai atmoszférát és általánosabb üzenetet próbál megteremteni Farkas György is ebben a filmben, jóval kevesebb sikerrel.

A filmet ide kattintva lehet megnézni.


Csíksomlyóról, másképp

Nagy Anikó Mária, Szabó Attila: Otthon, otthon

A 2020-ban kitört koronavírus-járvány következtében a csíksomlyói búcsút zárt kapuk mögött tartották meg a kegytemplomban, a települések csak néhány zarándokot küldhettek a búcsúra és ők is csak a templom előtti udvaron, a járványügyi szabályokat betartva gyülekezhettek – ezek a körülmények adják a dokumentumfilm keretét, mely egy gyimesi származású, jelenleg Budapesten élő lány, Sebestyén Renáta zarándoklatán és kérdésein keresztül mutatja be ezt a különleges eseményt.

A film alapötlete Lukácsy Györgytől származik, ő írta a forgatókönyvet, a rendezést megosztva Szabó Attila és Nagy Anikó Mária vállalta, a gyimesi és csíksomlyói jeleneteket Szabó Attila, a budapesti jeleneteket és a mélyinterjút Nagy Anikó készítette el, más-más stábbal. Eredetileg a film a furcsa körülmények között megrendezett búcsúra fókuszált volna, de időközben kiderült, hogy Renáta személyisége és gondolatai sokkal mélyebb és sokrétűbb tartalom felé vezetnek, és az alkotók végül az ő zarándoklatát és identitáskeresését tették a film fő mozgatórugójává.

Az első képeken az előző években készült archív felvételeket láthatjuk, a nagy tömeget, amely felsétál a nyeregbe és részt vesz a zarándoklaton. Ehhez képest a következő képek szinte élettelenek, alig néhány ember sétál a templom előtti téren, rendőrök, csendőrök vonulnak és itt-ott maszkot viselő zarándokok láthatók. A járvány miatt bevezetett szabályok több, már-már abszurd jelenetet eredményeznek, például a zarándokok egyik falutól csak a másikig viszik a keresztet, melyet gumikesztyűben és maszkban adnak át egymásnak, fertőtlenítik is – miközben arról beszélgetnek, hogy nekik ne mondja meg senki, hogy mit csináljanak. Eddig a pontig azt gondolnánk, hogy valóban a 2020-as búcsú megörökítése lesz a film fő témája, de aztán feltűnik Renáta és innentől kezdve végig őt követjük.

Az Otthon, otthon szerkezetileg két részből épül fel, ahogy a cím is jelzi: Renáta búcsúra történő készülődését és zarándoklatát megszakítják budapesti életének pillanatai. Ezeket párhuzamosan vágva láthatjuk, de a képek összeillesztése kicsit hektikus, eleinte zavaró, ahogyan ugrálunk a két helyszín között anélkül, hogy szorosabb kapcsolat lenne az egymást követő két jelenet között. De ezek a képek is segítik kibontani a film és Renáta fő kérdéseit: hol van az otthon, mi a hit, hogyan kell hinni, összeegyeztethető-e ma egy fiatal, nagyvárosban élő, de erős vallásos gyökerekkel rendelkező ember számára a hit és a nagyvárosi életmód?

A film zenei világa egyrészt megfelel a tematikának, autentikus gyimesi dallamok csendülnek fel, de Renáta elmélkedéseit sokszor kíséri egy melankolikus hangulatú dallam, amely felerősíti az érzelmi vonalat, mégsem nem megy át giccsbe. A főszereplő nagyon őszinte gondolatai teszik igazán megnyerővé a filmet, Renátával nem nehéz azonosulni és jó hallgatni, ahogyan megfogalmazza a hittel, az otthonnal kapcsolatos bizonytalanságát és a csíksomlyói búcsúval kapcsolatos jó és rossz tapasztalatokat is, amelyek már sokunkban felmerültek.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat