Kritika: Végtelen rozsmezők (Jaione Camborda: O Corno) Kritika: Végtelen rozsmezők (Jaione Camborda: O Corno)

Élet és halál mezeje

Jaione Camborda: O Corno / The Rye Horn / Végtelen rozsmezők

ÉRTÉKELD A FILMET!
Végtelen rozsmezők
Jaione Camborda
2023
Végtelen rozsmezők

Végtelen rozsmezők

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Végtelen rozsmezők az abortuszfilmek dilemmáit oltja egy női road movie-ba, miközben a szemeink előtt megszülető női sorsközösség éppen néma hadjáratot indít a Franco-diktatúra, illetve az eltévelyedett férfiak ellen.

1971-ben járunk, Spanyolországot Francisco Franco fasiszta diktátor vezeti, María (Janet Novás) pedig – aki másodállásban a falu bábájaként dolgozik – éppen egy nehéz szülést próbál levezényelni. A film nyitánya ilyenképp Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének közel félórás szülésjelenetét idézi, igaz, lightosabban. Csakhogy hősnőnk, mint valami ősi tudással felvértezett varázsló, nem csak a születés, hanem a halál, pontosabban a nem kívánt élet pillanatait is egyaránt felügyeli és amikor egy fiatal lány azzal a céllal fordul a környék egyetlen ,,beavatottjához’’, hogy segítsen megszakítani a terhességét, végül beadja a derekát. A rozskalászon gombaként megtelepedő fekete mag főzetéből elkészített, már többször is bizonyított ,,abortusztabletta” látszólag működik, másnap azonban holtan találják a lányt. A gyanú egyből Maríára terelődik, de barátnője még épp időben figyelmezteti, sőt, saját, távol élő rokonához irányítva még az ellátásáról is gondoskodik.

Kép a Végtelen rozsmezők című filmből

Az abortusz témakörét vizsgáló filmeket sorolva szembeötlik, hogy az aktuális hatalmi berendezkedés felelőssége milyen gyakori szempont ezeknél a történeteknél – gondoljunk csak a szubzsáner talán leghíresebb darabjára, Cristian Mungiu 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjére. Csak míg a román újhullámos alkotónál a cselekmény szerves részét képezi az országot fojtogató autoriter hatalom, addig Jaione Camborda filmjében a történelmi háttér szinte csak említés szintjén jelenik meg. Igaz, hogy a szigorú szabályozások, illetve be nem tartásuk súlyos következményei rendesen rányomják bélyegüket a szereplők cselekedeteire, de a spanyol rendező inkább a női kapcsolatok ínséges időkben való megerősödését, a szolidaritást, a sorsközösség vállalásának kényes aktusát helyezi előtérbe – az önkényuralom helyére bármi egyéb szörnyűség beilleszthető volna, két szerencsétlen katonát, meg egy illegális határátlépés miatt kialakult rövid lövöldözést leszámítva semmi nyoma a diktatúrának. (Történelmi háttér és a dramatizált probléma viszonya Martin McDonagh legutóbbi filmjében, A sziget szellemeiben oszlik még hasonló arányban szét: az ír polgárháború csupán díszletként szolgál, a lényeg ott is a hősök összezavarodott lelkében, illetve a település lakói között zajlik épp.)

A Végtelen rozsmezők egyik sajátossága, hogy Jaione Camborda konzekvensen nyúl különböző szimbólumokhoz, amelyekhez aztán újból és újból vissza is tér. A Rigó, rigó, szederindához (Elene Naveriani) hasonlóan érdekes módon itt is megjelenik a szeder, mint a kései virágzás szimbóluma, és a két női főhős sem áll távol egymástól: mindketten a negyvenes éveik végét tapossák, ugyanannyira makacsok és megvesztegethetetlenek, és bár addigi életük egyiküket sem erre predesztinálta, végül mindketten elfogadják, hogy szívük alatt most már egy másik szív is dobog.

Kép a Végtelen rozsmezők című filmből

Ennél jóval erőteljesebb motívumrendszert rejtenek azonban a tehenekhez, illetve a tejhez kapcsolódó képsorok. A zöldhatáron könnyűszerrel átúszó kérődzőkre a nemrég még emberekre lövöldöző határőrök ügyet sem vetnek, az utolsó képsorokat is a tehenek uralják, de a film első felében is többször feltűnnek. Az anyasággal és termékenységgel egyébként is kapcsolatba hozható állatok a film egyik utolsó jelenetében nyerik el lehetséges értelmezésüket: a Maríát önzetlenül befogadó színesbőrű kurtizánt egy olyan kuncsaft keresi fel, akinek az a kérése, hogy ihasson az amúgy gyerekét nevelő nő megeredő tejéből. A Végtelen rozsmezők kevés férfialakja közül érdemes még kiemelni a spanyol bűvészmutatványost, aki kicsit mintha álomvilágban élne és a cselekmény egyetlen nem negatív színben feltüntetett férfiúja. A többi mind szikár és érzéketlen, az öidipális tüneteket mutató kliens mellett az aprópénzért dolgoztató földesúrról is lesújtó véleménnyel mesél a rendező.

Kép a Végtelen rozsmezők című filmből

A harmadik nagy motívum maga a címadó rozsmező, amely nem csak María rejtekhelyéül szolgál egyszer, hanem életet és halált termő földterületként is. Egy táncos mulatságot követően María itt esik teherbe, de az abortusz elvégzéséhez szükséges magokat is a mezőt belepő növényekből kell kinyerni.

Kép a Végtelen rozsmezők című filmből

A legfontosabb azonban, hogy María kényszerű utazása során végig olyan nőalakokkal találkozik, akik ismeretlenül is a segítségére sietnek: figyelmeztetik, bújtatják, a következő csomóponthoz irányítják, meleg étellel látják el, befogadják. Hiába a sötét történelmi korszak, ők megmaradnak annak, amit már senki nem várna el tőlük. Így aztán amikor María azon rágódik, hogy ebben az egzisztenciáját fenyegető pillanatban mégis mi legyen magzatának sorsa, nem nehéz igent mondani, hiszen új otthonra lelt. Jaione Camborda Végtelen rozsmezők című filmje az eltántoríthatatlan közösségek, illetve az egyszerre törékeny és törhetetlen női lelkek meséje.

Támogass egy kávé árával!
 
Végtelen rozsmezők

Végtelen rozsmezők

Színes filmdráma, 105 perc, 2023

Rendező:
Szereplők: , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat