Trivia | Csapón kívül 55.: Psycho, 1960 Trivia | Csapón kívül 55.: Psycho, 1960

„Egy fiú legjobb barátja az anyja”

Csapón kívül 55.: Psycho, 1960

ÉRTÉKELD A FILMET!
Psycho
Alfred Hitchcock
1960

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Hatvan éves Alfred Hitchcock első horrorfilmje és karrierje legnagyobbat kaszáló alkotása, a slasher-filmek ősatyja, a minden idők leghíresebb zuhanyjelenetét és az amerikai filmtörténet első klotyóábrázolását tartalmazó Psycho. Íme néhány érdekesség a filmtörténet egyik leggyakrabban emlegetett filmje kapcsán, és mindarról, amit Hitchcock...

...eredetileg akart: egy másik sztori. Alfred Hitchcock megvette volna Pierre Boileau és Thomas Narcejac Celle qui n'était plus című detektívregényének adaptációs jogait, ha a francia Henri-Georges Cluzot meg nem előzi (állítólag néhány órán múlt a dolog), és a regény alapján 1955-ben meg nem rendezi Diabolique című filmjét. A legenda szerint ez a sztori nem csak Hitchcockra hatott: a Psycho bemutatója után egy felháborodott apa írt a rendezőnek, elpanaszolva, hogy a lánya a Diabolique óta nem hajlandó fürdeni, most meg, a Psycho után már zuhanyozni sem. (Hitchcock röviden válaszolt: küldjék a lányt száraz tisztítóba.)

...megvásárolt: Robert Bloch Psycho című regényének megfilmesítési jogai, névtelenül, mindössze 9000 dollárért. (A könyv a plainfieldi mészárosként emlegetett Ed Gein valós történetét dolgozta fel, ami később több másik filmnek – Megőrülve / Deranged: Confessions of a Necrophile, 1974; A texasi láncfűrészes mészárlás / The Texas Chainsaw Massacre, 1974; A bárányok hallgatnak / The Silence of the Lambs, 1991 – is kiindulópontként szolgált.) Aztán megvásárolta a regény összes elérhető fizikai példányát, hogy minél kevesebben ismerjék meg a történetet, és jöjjenek majd rá, hogyan fog végződni a máris lelkesen tervezett film. Vásárolt egy Mrs. Bates feliratú széket is, amit szembeszökő helyre tetetett a forgatáson, mintha a film titokzatos sztárjáé lenne. És még megszerezte a színészei és a stábja titoktartását is: a legelső forgatási napon felemelt kézzel esketett meg minden beavatottat arra, hogy a sztori egyetlen részletét sem fogják kiszivárogatni. Maga is a Production 9401 vagy a Wimpy munkacímen hivatkozott a filmre.

...tervezett: egy vígjáték. De az is lehet – Hitchcockból kinézzük –, hogy az 1964-ben adott tévéinterjút trollkodta el, amikor kijelentette: „Egyszer csináltam egy filmet, amolyan gunyorosat, Psycho volt a címe. A tartalma, úgy éreztem, inkább szórakoztató volt, az egész egy hatalmas vicc volt. Elképedtem, amikor egyesek komolyan vették. Azt akartam, hogy az emberek sikítsanak és kiabáljanak – de csak annyira, mint ahogy sikoltoznak és kiáltoznak egy hullámvasúton. [...] ...jókedvükben nevetgélve szálljanak le a hullámvasútról.”

...megváltoztatott: a regény néhány „apró” részlete, pl. a főgonosza. Bloch verziójában Norman Bates alacsony, túlsúlyos, kellemetlen, negyvenes figura, de Hitchcock azt akarta, hogy a nézőknek szimpatikus legyen, úgyhogy Norman szerepére a magas, délceg, fiatal, jóképű, kedves „szomszéd srácot”, Anthony Perkinst választotta. Megváltoztatta Crane kisasszony nevét is Maryről Marianre, mert a stúdió jogi osztálya kiderítette, hogy csak az arizonai Phoenixben ketten is viselik a regénybeli Mary Crane nevet. A kezdőjelenetet is kicserélte: a könyv Norman Bates és anyja veszekedésével indult, Hitchcock viszont Mariont követi, aki lelép a 40 000 dollárral. (Vicces, de épp ennyi gázsit kapott Anthony Perkins Norman Bates szerepéért.)

...kicselezett: a cenzúra. A forgatókönyvíró Joseph Stefanóval együtt szándékosan szúrtak be a filmbe gyanús és kidobni való jeleneteket, hogy eltereljék a cenzorok figyelmét a kulcsfontosságú, de nekik általában szemet szúrókról, mint a hálószobai jelenet a film legelején vagy a híres-hírhedt zuhanyjelenet. A cenzorok be is dőltek a cselnek: a forgatókönyvből kihúzták a lényegtelen üresjáratokat, és meghagytak minden lényegeset.

...sosem gondolt volna: hogy az utókor életrajzírói jól meg fogják jegyezni, hogy neki is zűrös kapcsolata volt a saját, domináns anyjával, akinek szereplőjéhez hasonlóan az ágy végében állva be kellett számolnia mindenről, ami vele történt, és Joseph Stefanóról is lehet tudni, hogy a forgatókönyv megírása idején pszichológushoz járt anyjához fűződő kapcsolata miatt, még ha egyikük viszonya sem volt a filmben ábrázolthoz fogható.

…feláldozott: a saját gázsijának nagyrésze. Legalábbis úgy tűnt. Hogy a Paramount Stúdiónak bebizonyítsa, mennyire hisz a projektben, Hitchcock a szokásos 250 000 dolláros gázsija helyett a film mozibevételének bizonytalan, 60%-áról írt alá szerződést. Végül Hitchcocknak lett igaza, és több, mint 15 millió dollár vándorolt a zsebébe (2016-ban az inflációt is figyelembe véve ez az összeg 120 milliónak felelt volna meg).

...nagyon be kellett, hogy osszon: a költségvetés. A stúdió úgy vélte, ez a film hatalmas bukás lesz, ezért mindössze 800 000 dollárt volt hajlandó áldozni a projektre. (Nem csak a Paramountnál volt népszerűtlen a filmterv: a '60-as évek elején Walt Disney nem engedte Hitchcockot a Disneylandben forgatni, amiért megcsinálta ezt az „undorító filmet”.) Hitchcock pedig következetesen spórolt mindenen: fekete-fehér B-filmet forgatott; az Alfred Hitchcock Presents című tévéshow stábjával dolgozott, és tévés módszerrel minden jelenetet egyszerre két kamerával vett, hogy pénzt és időt takarítson meg; kevésbé ismert színészeket alkalmazott, mint amilyenekkel általában forgatni szokott; a tervezett jazz-zenekar helyett vonósokat alkalmazott; Marion Crane jelmezét nem varratta, hanem egy olcsó ruhaboltból szerezte be a hitelesség (és a takarékosság) kedvéért.

...lemásolt: a Bates-motel. A New York-i Modern Művészeti Múzeumban (MOMA) van ma is kiállítva Edward Hopper House by the Railroad című festménye. Hitchcocknak nem volt pénze felépíteni, úgyhogy „testre szabta” a tíz évvel korábbi Harvey házát. Ez volt a díszlet legdrágább eleme, de mivel megoldották „okosban”, csupán 15 000 dollárt kóstált. A dombtetőn emelkedő ház építészeti szempontból és az azt körülvevő, vészjósló égboltnak köszönhetően az olajfestmény hű mása lett, s szinte derékszögben nehezedik a motel vízszintes, lapos épületére. A Bates-házat azóta elköltöztették eredeti helyéről, de ma is megvan a Universal területén, ahol a film leforgott; turistalátványosság lett, a stúdiókörutak egyik állomása.

...jól eltalált: a szereplők. Spórolnia kellett, ezért Hitchcock egyetlen sztárt „engedett meg magának”, Janet Leigh-t, és őt is „kinyírta” a film felénél. De Anthony Perkins is remek választásnak bizonyult, ahogy a zuhany alatt elvérzett Marion nővérét alakító Vera Miles is. A rendező engedte, hogy színészei improvizáljanak, így „vette fel” Norman a candy corn rágcsáló szokását, Leigh pedig teljes hátértörténetet épített fel Marion figurájához: hol járt iskolába, és melyek a kedvenc színei stb. A forgatáskor nem is sejtették, hogy mindkettejükhöz hozzá fog nőni a szerep, s bár Leigh ennek annyira nem örült (még ha élete első és egyetlen Oscar-jelölését is kapta Marionért), Perkins később azt mondta, ilyen áron is újra eljátszaná Norman Batest: inkább emlékezzenek rá örökre egy klasszikus film sztereotipikus figurájaként, mint sehogy. Mrs. Bates hangjához Hitchcock három színésznővel vette fel a dialógusokat, ezeket keverte addig, amíg az adott jelenethez szükséges verziót el nem találta. Hogy Norman hangja is tökéletes legyen, amikor felfedezi a gyilkosságot, a rendező teljesen letekertette a basszust, hogy a segélykérő kiáltás leginkább egy rémült kamaszéhoz hasonlítson.

...a legalaposabban kidolgozott: a zuhany alatti gyilkosság jelenete. Janet Leigh mindössze három hétig dolgozott a produkción – ebből egyet csak ezzel a jelenettel foglalkozott. A színésznőt nem zavarta maga az 1959. december 17. és 23. között lezajlott a forgatás, de a végeredmény felzaklatta. Akkori férje, (a magyar zsidó emigráns) Tony Curtis önéletrajzában később elmesélte, hogy a kész jelenet, meg hogy mindenki erről faggatta, alkoholizmusba taszította Leigh-t, ami a házasságuk végéhez is vezetett. Nem csoda, hiszen Hitchcock nagyon alapos munkát végzett: a filmtörténet leghíresebb zuhanyjelenetében sosem ér penge a bőrhöz, mégis brutális gyilkosságként fogjuk fel a látottakat. Ehhez rengeteg ötletre és kreativitásra volt szükség: egy hat láb (kb. 180 cm!) átmérőjű zuhanyrózsára, aminek a közepét letakarták, hogy a víz ne érje a közvetlenül aláhelyezett kamerát; 76, különböző kameraállásból rögzített felvételre, 50 vágásra, és egy csomó csokiszirupra, ami a vérhez leginkább hasonlóan viselkedett; egy dinnyébe hasító kés hangjára a húst átszúró késé helyett. Kellett még egy csomó bőrszínű tapasz is, amit Janet Leigh viselt az intim testrészein, hiszen bármilyen bevillanó tabu feldühíthette volna a cenzorokat. A tapaszok azonban a sok víztől eláztak, és az utolsó csapót már nélkülük kellett rögzíteni – hát nem ezt a verziót használta fel végül Hitchcock a filmhez?

...beengedett a filmbe: a vécélehúzás. Joseph Stefano ötlete volt, hogy a filmvásznon megmutatott toalett képe valószerűvé teszi az eseményeket – Hitchcock ráhagyta. Ezért került a forgatókönyvbe az a jelenet, amelyben Marion számol, majd a papírt apró darabokra tépi, és lehúzza a vécén. A lehúzás is része volt a jelenetnek, nem lehetett volna utólag kicenzúrázni belőle. Így készült a filmtörténet valószínűleg legelső vécélehúzós jelenete.

...rosszul saccolt: a forgatás időtartama. Az 1959. november 30-án (Marion rendőri igazoltatásának jelentével) elkezdett munka 1960. február 1-jén, kilenc nap késéssel ért véget. Az elővágott verzió így is elkészült áprilisra. És melléfogott még valamivel. Hogy is mondjuk… az egész filmmel. Szinte. A nyers verzió ugyanis egyáltalán nem tetszett Hitchcocknak, úgy érezte, még a zuhanyjelenet sem működik. Két epizódra akarta vágni a filmet, hogy majd a tévéshow-jában bemutatja, csak előbb még átadta az anyagot Bernard Herrmann zeneszerzőnek. A zenével életre kelt a film, Hitchcock pedig annyira elégedett volt, hogy megduplázta a zeneszerző honoráriumát (ami így 34 501 dollárra nőtt), amiért az 33%-kkal megnövelte a film erejét. (Herrmann határozott döntéseket hozott: pl. a zuhanyjelenetet Hitchcock teljesen némának képzelte, de a zeneszerző – szerencsére – nem fogadott szót neki...) [Bernard Herrmann-portrénk ide kattintva olvasható.]

...vérlázítónak érezhetett: a Saul Bass-szal való együttműködés. A főcímszekvenciák legendás alkotója megkapta Herrmann főcímdalát, és annak alapján készítette saját, jellegzetes stílusában a főcím kettétört, felszabdalt világú animációját. Csakhogy évekkel később Bass azt állította, ennél több hozzájárulása volt a filmhez, pl. ő rajzolta a zuhanyjelenet storyboardját, és ő is rendezte meg. A film legnagyobb sztárja, Janet Leigh tisztázta később a helyzetet: a rendező mindvégig Hitchcock volt.

...már ekkor tervezhetett: a következő filmje, a Madarak (1963). Szándékos utalás vagy sem, tény, hogy Marion családneve Crane (Daru), Norman Bates szalonját kitömött madarak díszítik (van köztük bagoly és holló is, a tudás örök jelképei, sőt, egyes közel-keleti és afrikai kultúrkörökben ugyanezzel azonosítják a filmben szintén felbukkanó búbosbankát is, de itt az „ellentétük”, a butának tartott fácán is – íme elénk rajzolva Norman kettéhasadt személyisége). Norman kijelenti, hogy az anyja „teljesen ártalmatlan, mint ezek a kitömött madarak” – és mindent elmondott, mégsem jövünk még rá az igazságra, nem igaz? Brrr!

...a legjobban utált: A Fred Richman pszichológus magyarázata a film végén. Hitchcock úgy érezte, ez a jelenet túlbeszélt, rettentő unalmas és megakasztja a film ívét és tönkreteszi a suspense-t (később a kritikusok is darabokra szedték miatta, sőt, azt is Hitchcock fejéhez vágták, hogy ez volt a legrosszabb jelenet, amit valaha rendezett), de a stúdió nyomására meg kellett tartania. A magyarázat az volt, hogy megkönnyíti majd a forgalmazást: a kevésbé szemfüles nézők számára el kell magyarázni a film végi nagy leleplezés hátterét, nehogy értetlenül távozzanak a moziból.

...okosan kitalált még: a film marketingje. Először is több nyelven is leforgatott egy 6 és fél perces trailert (Leigh ugyan nem volt elérhető, de Hitchcock gyors döntéssel Vera Milesszal helyettesítette). Hitchcock gondoskodott arról, hogy időben beterelje a nézőket a mozikba: a vetítés előtt az előcsarnokban a film zenéjét játszották le, közbeszúrva, hogy mennyi idő van még hátra a vetítés kezdetéig; a hallban személyes üzenetét megjelenítő táblát rakatott ki: „E filmszínház igazgatója utasítást kapott, hogy élete árán se engedjen be senkit a moziba a film kezdete után. Bármilyen gyanús próbálkozás az oldalsó ajtókon, tűzlépcsőn vagy szellőzőcsöveken keresztül ellenállásba fog ütközni. A különleges irányelv célja természetesen segíteni Önöket, hogy még jobban élvezzék a PSYCHÓt. Alfred Hitchcock” A rendező azzal is viccelődött, hogy: „Azt mondják, a Psycho annyira ijesztő, hogy egyeseket elnémít. Néhány emberem reménykedve elküldte a feleségét a vetítésre. A nők nagyon zaklatottan jöttek ki, de még mindig élénken beszélgettek.”

...remélhetett: az Oscar-díj. A film sikere meghozta Alfred Hitchcock számára élete ötödik és egyben utolsó Oscar-jelölését. Rajta kívül Janet Leigh-t is jelölték a mellékszereplői, John L. Russellt a fekete-fehér filmes operatőri, Joseph Hurley-t, Robert Clatworthyt és George Milot pedig a fekete-fehér filmes díszlettervezői kategóriában. A gálára azonban hiába mentek el, egyikük sem kapta meg a szobrocskát (mindannyiuk közül egyedül Clatworthy kapott valaha Oscart). A legrangosabb elismerés, amit a film megszerzett, az Aranyglóbusz volt: Janet Leigh kapta meg.

...nem is sejthetett: a film utóélete. Mondhatni minden, legjobb filmeket listázó válogatásban benne van, kultfilmmé érett az évtizedek során. Újra- és újraértékelték a korhatár-besorolását (eleinte PG, majd PG-13, aztán PG-15, végül R jelzéssel vetítették), majd készült hozzá egy folytatás 1983-ban (Psycho II), két színes remake 1986-ban és 1998-ban (Psycho III, illetve Psycho címmel), egy tévéfilm 1987-ben (Bates Motel), 2013-ban pedig egy tévésorozat-spinoff, a Bates Motel. Itt kell megemlítenünk, hogy a minden idők legjobb filmjeivel mozaikozó Final Cut: Hölgyeim és Uraim! is idézi a Psychót.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Psycho

Psycho

Fekete-fehér horror, thriller, 109 perc, 1960

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

 • John Wick: 4. felvonás

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, 169 perc, 2023

  Rendező: Chad Stahelski

 • Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

  Színes fantasy, kalandfilm, 134 perc, 2023

  Rendező: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

 • John Wick: 4. felvonás

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, 169 perc, 2023

  Rendező: Chad Stahelski

 • Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

  Színes fantasy, kalandfilm, 134 perc, 2023

  Rendező: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein