Beszámoló | A Drakula halála forgatásán jártunk Beszámoló | A Drakula halála forgatásán jártunk

Drakula nem a sírjában forog

A Drakula halála forgatásán jártunk

Fiatal filmesek celluloidra forgatják a világ első Drakula-filmjének remake-jét, aminek eredeti változata a második világháború alatt tűnhetett el.

Kinyílik a liftajtó. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem stúdiójának előterébe lépek, két emelettel a földszint alatt. Amint körbenézek, sápadt arcú, fehérre sminkelt színészekre téved a tekintetem, akik jóízűen pizzát esznek. Óriási a sürgés-forgás és mindenki tart valahová. A stúdióban egy bevilágított, felépített díszlet vár, melynek központi eleme egy olyan kórházi ágy, amin szíjak feszülnek. Nemsokára színészek öltöztetik fel a teret, akik makulátlan fehér orvosi köpenyekben keltenek bennem baljós érzetet. Nem véletlenül, hiszen egy Drakula-film forgatásán járok.

A némafilm korszakában, a huszas években rengeteg Drakula-film készült, melyek egyik legemblematikusabb darabja a Murnau-féle Nosferatu. Az egyszerre kultuszfilmnek és egyetemi tananyagnak számító alkotás nemcsak a horror és a fantasy műfajainak, hanem Drakula gróf megannyi vérfagyasztó kalandjának is utat mutatott. Mindez logikusan vonja maga után azt a következtetést, hogy a Murnaué volt az első ilyen film. Utóbbi állítás, úgy tűnik, komoly helyesbítésre szorul.

Minden jel arra mutat, hogy a Nosferatu 1922-es bemutatása előtt egy évvel, 1921-ben egy marosvásárhelyi születésű rendező, Lajthay Károly volt az első, aki Drakula-filmet készített Drakula halála címmel. A filmtörténeti baklövésnek az okozója pedig kétségkívül az, hogy Lajthay filmje elveszett, egyes sejtések szerint a második világháború alatt. Ellenben a film létezéséről maradtak nyomok. 1921-es tudósítások szerint a filmet februárban, Bécsben mutatták be, majd pár évvel később, 1924-ben Pánczél Lajos filmesztéta kiadta a Drakula halála című „fantasztikus filmregényt”, amelynek előszavában említésre kerül a rendező és forgatókönyvíró, Lajthay Károly, valamint a film szereposztása is. További érdekesség, hogy Lajthay mellett Kertész Mihály (a Casablanca rendezője) jegyezte a forgatókönyvet. Erdély tehát nem kizárólag Drakula gróf ikonikus megtestesítőjét, Lugosi Bélát adta a világnak, de Lajthay személyében az első rendezőt is, aki vászonra vitte Drakula gróf történetét.

Lakatos Róbert Árpád filmrendező, a Sapientia EMTE filmes szakának főállású oktatója, az Erdélyi Magyar Filmszövetség elnöke, aki a Drakula-film projektfelelőse és „keresztapja” így arra gondolt, hogy éppen itt az ideje annak, hogy egy remek remake nyomán szülessen újra Lajthay elveszett filmje. Ezúttal a forgatókönyv alapjául Pánczél fantasztikus filmregénye szolgál, melynek 13 fejezetét sapientiás diákok viszik vászonra úgy, hogy minden egyes fejezetet más-más fiatal filmes rendezhet.

Stúdióbéli turistáskodásom alatt ezúttal Sztercey Benedek Szabolcs fejezetének forgatása zajlik. Bár filmszakos hallgatóként volt alkalmam párszor forgatásokra tévedni, ez az első eset, hogy a felvételek során nem digitális technológiával találkozom. A Drakula-film ugyanis celluloidra, filmre forog, és a korhűség alapkövét tiszteletben tartva némafilm. Kiemelendő, hogy az analóg technika használata nem csupán a film esztétikáját határozza meg, hanem a forgatás teljes dinamikáját és munkamorálját, hiszen itt tényleg minden másodperc számít. A filmre vett nyersanyag manapság egyre ritkábban fordul elő és gyártási szempontból ez korántsem véletlen, mivel roppant költséges. Épp ezért a filmkészítő nem lacafacázhat, nem vetetheti fel rengetegszer ugyanazt a jelenetet, mivel tartalékai sokkal végesebbnek bizonyulnak, mint a digitális technológia esetén.

Szabolcs stábja pontosan tudja ezt, így minden egyes snitt hosszát stopperórával mérik. Ez a meglehetősen koncentrált fegyelem felvetette bennem a kérdést, hogy mégis mennyi ideig képes egy filmtekercs forogni. A válasz sokkoló volt: mindössze két és fél percig. A rendező, Sztercey Benedek Szabolcs beismeri, hogy a forgatások legelején elég nehezen tudott spórolni a nyersanyaggal, viszont hamar kialakult egy olyan rutin, melyre támaszkodva költséghatékonyan és produktívan sikerült alkotni.

Bár némafilmről van szó, Szabolcs hozzáteszi, hogy olyan színészvezetést alkalmaz, ami a hangosfilmre jellemző, tehát alapvetően egy realista színészi játékra törekszik, nem a túlzottan expresszív, teatrális némafilmes játékra. Arra, hogy válhat-e ez a Drakula-film relevánssá napjainkban, Szabolcs a következőképpen válaszol: „A mi esetünkben ami egy szép gondolat lehet, az az, hogy egy elveszett és már nem létező filmet forgatunk újra a saját világlátásunk alapján”. Ennek értelmében a Drakula halála című film nem próbálja Lajthay alkotását egyfajta tükörfodítás révén reprodukálni, hanem új kontextusba ágyazza be azt.

A Drakula halálának címszerepében Pálffy Tibort láthatjuk majd, a női főszerepet Molnár Enikő alakítja, a további szerepeket pedig Salat Lehel, Szűcs Ervin és Váta Lóránd játsszák. Egyelőre a film egyharmada készült el, de kellő anyagi támogatással pár éven belül akár a moziban is izgulhatunk a mi Drakulánkért. Nem szeretnék patetikusnak tűnni vagy kéretlen tippeket adni az alkotóknak, de Lajthay filmjének századik évfordulóján elég frappánsan sülhetne el a premier annak a Drakulának a haláláról, aki egy évszázad után végre feltámadhatott.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola