Drake Doremus: Equals / Azonosak Drake Doremus: Equals / Azonosak

Thanks, but no THX

Drake Doremus: Equals / Azonosak

ÉRTÉKELD A FILMET!
Azonosak
Drake Doremus
2015

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Drake Doremus mióta 2011-ben berobbant a függetlenfilmes szcénába Sundance-nyertes romantikus mozijával, azóta próbálkozik ennek a váratlan sikernek a megismétlésével, anélkül, hogy drasztikusan változtatna a bevált recepten. Most épp egy minimalista sci-fi csomagolásában próbálja eladni a Rómeó és Júlia-történetet, kevés sikerrel.

Volt valami naiv báj az Őrülten hiányzol (Like Crazy) szerelmi melodrámájában, ami a legkeményebb kritikusi szíveket is meglágyította és teljesen elfeledtette velünk, hogy mennyire butácska a két főhős. Talán azért, mert mi is voltunk egyszer ilyen buták, ilyen fiatalok és ilyen szerelmesek, és Drake Doremus indie-sikere nagyon érzékien ragadta meg az ifjonti románc stációit, a maga bárgyúságaival együtt. Akkor még az USA vízumpolitikája állt a szerelmesek útjában, két évvel később a Kísértésben (Breathe In) már feleségek és gyerekek, miközben az angol cserediáklány és a házas zenetanár között hasonlóan gyermeteg románc bontakozott ki. Filmjei megkapó realizmusát ezúttal science fiction-közegre cserélte a rendező, de a történetséma harmadjára is ugyanaz maradt: szerelmesek, akiknek legyőzhetetlen erőkkel kell szembenézniük.

Valamikor a jövőben, Madách falanszterében vagyunk, a tökéletes utópiában, ami annyira utópisztikus, hogy már nem is emberi: egyenlőség az egyéniség rovására, érzelmeknek helyet nem adó racionalitás. Akiben mégis gyökeret vetne valamiféle humán emóció ebben a futurisztikus társadalomban, azt betegnek nyilvánítják és kezelik. Ismert sci-fi toposz, nagy elődökkel. Persze ahogy az lenni szokott, az Azonosak hősei is megkapják a kórt: Silas (Nicholaus Hoult) és Nia (Kristen Stewart) szerelmesek lesznek. A tiltott románc innentől pedig a szerelmi melodrámák etalonja, a Rómeó és Júlia narratív lépcsőit követi – titkos találkák, főhősöket segítő mellékszereplők, menekülési terv, lebukás, tetszhalál, félreértés, öngyilkosság (jelen esetben: érzelmi kasztráció). Erős alapokra felhúzott, archetipikus történetet látunk tehát.

És hogy véletlen se felejtsük el, hogy ezt a filmet láttuk már, a miskolci Cinefest dörzsölt szervezői elhozták a versenyprogramba beválogatott alkotás mellé információs vetítésként a nagy elődöt is, George Lucas kult-sci-fijét (az igazit, nem az űrbohóckodást ’77-ből), a THX 1138-at. De nem kell egymás mellé vágni a képsorokat, hogy feltűnjön a számos történet- és vizualitásbeli hasonlóság, ahogy a rövid hajú, nemi jellegzetességeitől megfosztott Júlia csóktusáját bámuljuk Rómeóval intimközeli plánokban. Ám nem lenne fair azzal vádolni Doremust, hogy kicsit többet emelt volna át a mestertől a hommage egészséges kereteinél, ugyanis az Azonosak messze nem azonos Lucas művével: sokkal inkább annak kibelezett verziója. Drake Doremus író-rendező ugyanis tett róla, hogy minden terhelő filozófiai mélységétől megszabadítsa a kultmozit, és hogy a lehető legjobban lecsupaszítsa a látványos sci-fi miliőt.

Sajnos az iPhone-ok világában egyre jobban látjuk, hogy erre felé tart a jövő: eltűnnek a gombok, kapcsolók, tekerők, lámpák, amelyek az ’50-es évektől kezdődően benépesítették a tudományos fantasztikum mozgóképi imaginációit, kiüresedettségig letisztult mise-en-scène-t eredményezve. Doremus legalább ebben ügyes, az ő disztópiája ezerszer nyomasztóbban hat a Lucas-énál, főleg mert olyan képi világot teremt, ami valósággal bántja a szemet. Míg a nagy előd azonban intellektuálisan felzaklató élmény volt, az Azonosak legfeljebb a gyomrunkat kavarja fel, ahogy a díszítetlen, egyszínű masszában lassan hömpölygő szirupos szerelmi sztorit fogyasztjuk – merthogy ahhoz képest, hogy egy érzelemmentes társadalmat ábrázol a film, igencsak érzelgősre van hangolva.

Arról nincs kétség, hogy néhányan a csirkecomb helyett – ahol saját magadnak kell leszopogatni a húst a csontról – a filét preferálják, Doremusnál pedig nem kell megdolgozni az életért, minden elénk van téve, inak, porcok, bőr nélkül. A baj csak az, hogy minden fűszerezés az utóbbin volt, ami viszont a kukában végezte. A film így egy íztelen maszlag marad csak, amely mindössze alibiként használja a sci-fi közeget, hogy eljusson a szerelem valamiféle esszenciájáig, de univerzális szerelmi történet létrehozása helyett a narratív és képi szinten is jelenlévő halott terek csak egy dolgot érnek el: ellehetetlenítik az Azonosakkal való nézői azonosulást, meggátolva, hogy eggyé váljunk a filmmel. Drake Doremus megújulási kísérlete így valahogy a két szék közé esik – se megismételni nem tudja az Őrülten hiányzol sikerreceptjét, se elszakadni tőle.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Azonosak

Azonosak

Színes filmdráma, sci-fi, romantikus, 101 perc, 2015

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat