D. J. Caruso: I Am Number Four / A negyedik D. J. Caruso: I Am Number Four / A negyedik

Végeredmény: null-null

D. J. Caruso: I Am Number Four / A negyedik

ÉRTÉKELD A FILMET!
A negyedik
D.J. Caruso
2011

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Hiányoznak a bunkó amerikai filmek. Hiányzik Bruce Willis, Schwarzenegger, van Damme, sőt, Lorenzo Lamas, Steven Seagal, Chuck Norris is. Hiányoztok, fiúk, inkább ti. Hiányoznak a megjegyezhető mozihősök, hiányzik a vér, az izzadás, a férfimunka. Hiányzik az igazi akciófilm, de nagyon.

A 80-as, 90-es éveket elmondhatatlan fájdalmamra felváltotta a hibrid, alapvetően fantasy-alapú „látvány”-film, és divatja nem akar lejárni. Nem tudom biztosan, hogy ez minek köszönhető, csak gyanítom, hogy a mozifilm a torrenteknek hála újra frusztrált, pánikbeteg korszakát éli, nem bízik a nézőiben és csak kortól, nemtől független(ített) alkotásokkal mer előrukkolni (ez pedig a legtöbb műfaj élményabortusza). A lányoknak olyan lányfigurákkal hízeleg, akik nagyon szeretve vannak ám egy „csúcs-ari” Ő által, aki valahonnan máshonnan jött, vagy csak annyira Más – mert amúgy minden pasas egyforma... A fiúk pedig kapnak a film vége felé egy kis látványt, akciót, amitől barátnőjük hátha hozzájuk bújik félelmében... s végül azok a párocskák, akik nem kaptak dadust estére, azok a purdét is hozhatják, mert a történetek mesések – pardon: allegorikusak. A korhatárra való tekintettel trágárság, cigarettzázás tilos, a szebbik nemek diszkriminációja (alias hímsovinizmus) tilos, szex nincs, vér nincs (de van), csak az szabad újra, amiért még nemrég azonnal letartóztatott volna a klisérendőrség1.

Kép A negyedik című filmből

Előre szólok, ha még egyszer az életben egy filmben bármelyik jelenettel találkozok a következők közül, azonnal kivonulok a moziból: első – s talán a az összes közül a legkedvesebb – amikor a dzsungelben egy randa szörny elől való menekülést egy mély vízesés akadályozza meg, amibe főhősünk rövid teketória után beleugrik. Második (mutass egy trailert, amiben nincs benne, s neked adom a fele királyságom, s a lányom kezét) egy (vagy több!) ember napszemüveggel kijön egy épületből, lehetőleg lassítva, miközben a háta mögött felrobban egy fél bolygónyi terület, ő pedig tempóját nem feledve jön a kamera fele tovább, mintha csak a kifutón lenne. A harmadik (igen igen, még ilyen is van bőven) bármilyen kicsi és láthatatlan nüansz, amit a Mátrix című filmből szedett epigon rendezőnk. És A negyedik… Hát igen. Ez a film a negyedik, amit soha többet nem fogok még egyszer megnézni.

Kép A negyedik című filmből

Van néhány földönkívüli, s bolygójukról a Földre jöttek lakni, de utánuk jöttek a rossz élienek, s már hámat megöltek, s a negyedik a film főszereplője, John Smith, aki nem menekül, mert szerelmes lesz Sarah-ba (a furi lányba, akivel majdnem „sarrah” is megy a kapcsolatuk, aztán mégse), és megküzd a gonosszal, a predatorokkal (jajj Predator, Terminator, Rambo, Cobra hol vagytok, brühühhüüü) és csatlakozik hozzá a hatodik, és mivel nem akarok spoileres lenni, nem árulom el természetesen, hogy ebben az ádáz küzdelemben végül ki fog nyerni, sőt azt sem, hogy terveznek-e folytatást a filmnek. Azt hihetnénk, hogy csak olyan, mint a Heroes vagy Lost egy x-edik epizódja2, A negyedik viszont sok szempontból még a sorozatok szintjét sem éri el (amit méregdrága látványjelenetekkel próbál kompenzálni).

Kép A negyedik című filmből

Amit még tudni kell: bestseller alapján készült (tehát valaki még papírra is vetette…), a producer a tehetséges Michael Bay (A sziget, Szikla, Bad Boys) szóval minden együtt van, erős a csapat, mint a Real Madrid – de újabban az sem nyer.

Tudod, visszatérve, hiányzik a férfi-film, az a fajta, ami a kalandor amerikaiak (azok az alapító fajták) tudtalattijából jött elő, amikor a főhőssel együtt egy sötét moziterem leple alatt elmentél vadászni, bunyózni, repülni, s az asszony vagy otthon volt, vagy meg kellett menteni. Akkor még a főhősöknek karakterük, tartásuk, erejük és férfiszaguk volt a vásznon, a mostaniak összemosódnak nőtársaikkal, szépek, érzékenyek, szeretik a kutyuskákat, vigyázzák a gyengébbeket, picit emók a durva, érzéketlen társadalom miatt (Twilight), nagyon-nagyon figyelmesek, és nőkkel vállvetve, azonos erőbedobással harcolnak (Avatar).

Kép A negyedik című filmből

Hiányoznak a hímsovén filmek, mert unom a puhány, udvarias hősöket. Már csak Machetében bízom, aki visszatér (Machete Kills; Machete Kills Again) és rendet rak, ne féljetek.


1 A negyedik ars poeticája is lehetne a film egyik jelenete, amiben a „negyedik” megkapja fedőnevét: John Smith. Főhősünk meg is jegyzi, hogy nem túl eredeti név, mire mestere kioktatja: nem kell eredeti legyen – a fontos az, hogy túléld.

2 És mit ad Isten, a film rendezője, D. J. Caruso nagyrészt tévésorozatokat rendezett (pl. a Smallville egyes részeit), mondjuk volt neki egész estés filmje is, a Disturbia, ami viszont egyáltalán nem rossz film.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A negyedik

A negyedik

Színes akciófilm, sci-fi, 109 perc, 2011

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat