Kritika | Pablo Agüero: Akelarre / Coven of Sisters / Boszorkánygyülekezet Kritika | Pablo Agüero: Akelarre / Coven of Sisters / Boszorkánygyülekezet

Baszk boszorkányok

Pablo Agüero: Akelarre / Coven of Sisters / Boszorkánygyülekezet

ÉRTÉKELD A FILMET!
Boszorkánygyülekezet
Pablo Agüero
2020
Boszorkánygyülekezet

Boszorkánygyülekezet

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A spanyol filmakadémia ide gáláján a Goya-díjat öt kategóriában az Akelarre című félig spanyol, félig baszk nyelven játszódó film nyerte el. Bár az alkotás 2020-ban került bemutatásra, a Netflix idén március közepe óta sugározza Coven of Sisters címen, így a szélesebb közönségnek is hozzáférhetővé vált a 17. századba kalauzoló filmdráma.

A helyszín pedig nem más, mint Baszkföld. Amíg a tengerparti településen élő férfiak a tengeren vannak, a főszereplő Ana (Amaia Aberasturi) csatlakozik testvéréhez és a többi falubéli lányhoz, akik az erdőben táncolnak és énekelnek. Másnap azonban Rostegui bíró (Àlex Brendemühl) a régió megtisztítására kapott királyi paranccsal érkezve boszorkányság vádjával letartóztatja a fiatal nőket. Rostegui elhatározza, hogy bármeddig elmegy, hogy minél többet megtudjon a szabbatnak vagy akelarrenak nevezett mágikus ceremóniáról, ahol az ördög állítólag beavatja a szolgáit és szeretkezik velük. Hosszú ideje járja Spanyolország, különösen Baszkföld elszigetelt területeit boszorkányok és rituáléik után kutatva, a film kezdőjelenetében mégis csak a tanácsadója bizonytalanodik el az égő máglyák mellett állva abban, hogy tényleg létezhet-e a szabbat, avagy a boszorkányszombat.

Az A Son of Man című alkotásával korábban Oscar-nevezésig jutó argentin rendező, Pablo Agüero filmjében a nemi szempont különösen jól tud érvényesülni – és nem csak azért, mert öt, később pedig hat fiatal baszk lány áll szemben a nagyhatalmú középkorú férfiakkal. A történetben ugyanis egyszerre jelenik meg a baszk nők ijedelme a rájuk törő militáris egységek férfijaitól és várakozása a sajátjaik visszatérésére holdtölte idején, valamint a katonák és a vallatók durva viselkedése, ugyanakkor félelme az ismeretlentől. Az ehhez kapcsolódó kulcsmondat Ana szájából hangzik el, amikor a cellában terveket sző társaival: a férfiak rettegnek azoktól a nőktől, akik nem rettegnek tőlük. A film pedig részben annak az elbeszélésévé válik, hogy ennek köszönhetően hogyan képesek ezek a nők egy olyan hatalmi helyzetben is cselekvőképességet mutatni, mint amilyen a bíróságok és a kínvallatások világa. A jellemábrázolások árnyaltságának és a csodálatos befejezésnek köszönhetően mégsem lesz az alkotás egy történelmi mázzal leöntött radikális feminista politikai krédó. Még akkor sem, ha az ilyetén fogyasztói kívánalmakat gyakran kiszolgáló Netflix a Coven of Sisters címadással még egy ilyen olvasatot is erősítene a befogadóban.

A másik fontos szempont ugyanis, amely egyedivé teszi a történetet, az a nemi mellett a nyelvi. Bár a filmben a kasztíliai spanyol nyelven társalgó férfiak többször használják a szabbat kifejezést, a cím mégis a boszorkányok gyűlését jelentő baszk akelarre lett. A történet feszültségeit ugyanis nem csak a férfi–női szembenállás okozza, hanem a baszk–spanyol ellentét is. Az 1609 sem véletlen választás eredménye a fikcióban, hanem tudatos történeti utalás: Baszkföld a 16. század második felére elvesztett függetlenségét, a kasztíliai nemzeti homogenizációs törekvések és a vallásos néphit sajátos találkozásaként 1609 és 1611 között pedig számos boszorkányperre és boszorkányüldözésre került sor a régióban. A forgatókönyv kiválóan ragadta meg ezt a történeti kontextust, amelyben a baszk nyelven való beszélés nemcsak valamilyen etnikai hovatartozást jelöl, hanem egyéb más társas jelentésekkel is bír. Olyanokkal, mint a kívülállóság, a kulturálatlanság, és természetesen Lucifer megidézésének vágya. A történet nagyhatalmú férfi szereplői így egyszerre rettegnek a nőktől, akik nem rettegnek tőlük, és attól a néptől, amelynek egyik fő jellemzője egy olyan „furcsa” nyelv, ami csakis a sátántól származhat.

A film pedig tökéletesen játszik azzal, hogy ez a titkos kód miképpen jelenhet meg a vásznon. Abban azonban lehet némi hiányérzetünk, hogy nem kapunk magyarázatot arra, hogy a világvégi elszigeteltségében bemutatott baszk település összes lakója miképpen vált tökéletes spanyol beszélővé. Amaia Aberasturi Goya-jelölést érő alakítása ugyanis épp azon alapul, ahogyan az általa megjelenített Ana miképpen képes egyszerre kijátszani a titkos kódban rejlő lehetőséget a többi baszk nővel való együttműködésre és a spanyol történetmesélést arra, hogy dróton rángassa vallatóit, különösen a boszorkányszombat rituáléinak megismerésére vágyó Rostegui bírót. Ennek kapcsán pedig Àlex Brendemühl színészi játéka is említésre méltó, akinek páratlanul előadott monológjai (különösen a Szent Teréz extázisáról szóló beszámoló idézésekor) újra és újra megerősítik a karakterének megszállottságát – csak abban bizonytalanodunk el, hogy mi is annak a megszállottságnak a tárgya.

A film díjai kapcsán fontos kiemelni azt is, hogy nem csupán a baszk nyelv ábrázolása az, amely egyedivé teszi a film szereplőit és történetét. A korhű jelmezek és a filmzene mellett a néptánc és a népdal megjelenítése, valamint a képi világ egyaránt azt segítik, hogy a néző másfél óráig egy kora újkori baszkföldi falu miliőjében érezhesse magát. A 9 nevezés után végül 5 kategóriában lett győztes a film, név szerint: legjobb eredeti zene, legjobb jelmeztervezés, legjobb smink és frizurák, legjobb speciális effektusok és legjobb látványtervezés. Bátran mondhatjuk, hogy jól megérdemelten.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Boszorkánygyülekezet

Boszorkánygyülekezet

Színes kalandfilm, horror, 92 perc, 2020

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat