Kritika | Spike Lee: Da 5 Bloods / Az 5 bajtárs Kritika | Spike Lee: Da 5 Bloods / Az 5 bajtárs

Apokalipszis mindörökké

Spike Lee: Da 5 Bloods / Az 5 bajtárs

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az 5 bajtárs
Spike Lee
2020

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Spike Lee karrierje kezdete óta szinte ugyanazt csinálja, de mégsem ismételi önmagát: mindig talál új formát vagy műfajt, amin keresztül változatos perspektívából beszélhet-szónokolhat a számára fontos társadalmi-politikai témákról. Ez a fajta kreatív, műfajok közt csapongó alkotói látásmód eredményezett már kevésbé sikerült filmeket is, de az utóbbi években Lee formában van, hisz a Csuklyások – BlacKkKlansman sikere után egy újabb releváns alkotással sikerült jelentkeznie, ezúttal a kalandfilmek és a (vietnámi) háborús filmek műfajára reflektálva. Persze Lee a „kincskeresős” filmek (A Sierra Madre kincse) és a klasszikus „vietnámos” filmek (Apokalipszis most) mellett elsősorban mégiscsak önmagából építkezik.

Négy afroamerikai háborús veterán kettős cél által vezérelve tér vissza Vietnámba: egyrészt egy jelentős értékű aranykészletet keresnek, amit a háború során találtak és rejtettek el, másrészt szeretnék megtalálni az ötödik bajtársuk, Norman maradványait.  Csatlakozik hozzájuk az egyikük fia is, illetve a történetbe több, félig szimbolikus-allegorikus figura is keveredik: francia üzletember, vietnámi idegenvezető, vietnámi katonák, egy aknákat hatástanalító önkéntescsoport. A kalandfilmek szinte közhelyszerű, „elrejtett kincs a dzsungel mélyén” jellegű története alkalmas lesz arra, amire Spike Lee vállalkozott: egészen új szemszögből megvizsgálni nemcsak a vietnámi háborút, hanem a háború hatásának tágabb kontextusát, a múlt és a jelen furcsa, egymásba kapaszkodó viszonyát.

Már a történet indíttatása is egyfajta időutazást feltételez: találkozni a régi bajtársakkal, visszatérni a múlt helyszíneire. Ennek megfelelően a film első fele kellőképpen a nosztalgiázásra, az egymást férfiasan megölelő cimborák képére épít (ahogy a Spike Lee-filmekben megszokhattuk: egy ugróvágással megismételve a mozdulatot) és egy szinte könnyed hangulatú filmet ígér, azonban hamar felszínre törnek a háború képei, a traumák, a csoport tagjai közötti konfliktusok, Norman hiánya pedig kísértetként követi végig a történetet, akinek nem is a személye lesz fontos, hanem az, ahogy mintegy hitszónokként tartotta össze a társaságot. Ez a közösségi összetart(oz)ás fontos téma a Spike Lee-filmekben, és itt is újra megfogalmazódik a gondolat, hogy az elnyomott, hátrányos helyzetben lévő közösség túlélésének egyik legfontosabb eszköze pontosan ez az összetartás lesz, hisz például a háborút is ennek köszönhetően vészelték át.

A traumák felszínre törése elsősorban Paul (Delroy Lindo) karakterén keresztül történik: ő az, aki poszttraumás stressz szindrómában szenved, nem tud túllépni a háború tapasztalatán, de a többiek sem tudnak igazán megszabadulni a múlttól. Spike Lee és Newton Thomas Siegel operatőr izgalmas filmnyelvi eszközökkel mutatják meg a jelen és a múlt, a történelem keveredését. Ilyen például a képarányokkal és a filmkép textúrájával való játék: a háború alatt játszódó flashbackek 16 mm-es filmre forogtak, 4:3-as képaránnyal, míg a jelenkoriak a cinemascope képarányát használják, de gyakran keveredik a kettő, így mintegy képileg is egymásba ágyazódik a múlt, az emlék és a jelen, a valóság. Hasonlóan izgalmas megoldás az is, ahogy a visszaemlékezésekben ugyanazok a színészek játsszák a karakterek fiatalkori énjeiket is, fiatalító CGI vagy smink nélkül, ami egy igazán különleges hangulatot kölcsönöz ezeknek a  jeleneteknek: mintha a jelen ráíródna a múltra, mintha a szereplők ezekben a helyzetekben öregedtek volna meg és képtelenek lennének kiszabadulni belőlük. A négy „blood”-dal szemben Stormin’ Norman (Chadwick Boseman) fiatal: őt elvesztették, ő nem öregedett meg. Ezek a megoldások remek összhangban vannak a film kulcsmondatával: a háború sosem ér véget azoknak, akik benne voltak, így az egész film szinte tekinthető úgy, mint egy, a múlt lezárására-feldolgozására tett kísérlet okos és izgalmas filmnyelvi feldolgozása. Az 5 bajtárs másik fontos tematikai vetülete – Lee filmjeire jellemzően – az afroamerikai nézőpont és ennek különböző vetületei, találkozásai más nézőpontokkal: ezt is a Lee-re jellemző intellektussal járja körül a történet, azonban a téma, és különösen a vietnámi korszak komplexitása miatt gyakran gabalyodik önmagába a film.

A (jó) Spike Lee-filmek többet között azért működnek, mert egyértelmű politikai állásfoglalásuk mellett jól ütköztetnek érveket és morális nézeteket (elfogadható-e vagy sem az agresszió a lázadás nevében a Szemet szemért-ben), párhuzamba állítja a szélsőséges nézeteket (Fekete Párducok és KKK a BlacKkKlansman-ben), vagy épp merészen mutatja be azt, ahogy egy elnyomott közösség önmagát is képes megosztani és rombolni (Malcolm X, vagy akár a Jungle Fever). Az 5 bajtárs talán pont ebben a tekintetben teljesít kissé alul: a belső konfliktusok ellenére a csoport tagjai szinte mindvégig hősiesek és morálisan tiszták maradnak. Paul ugyan megrögzött konzervatív/republikánus, de szemszöge inkább irracionális félelemként van bemutatva, semmint racionális és kitárgyalható nézőpontként, így a filmben nem is lesz lehetőség arra, hogy ezek az érvek ütközzenek. Hasonlóan leegyszerűsítve kerülnek bemutatásra például a vietnámi dzsungelharcosok/katonák: ugyan érezteti a film, hogy az ő traumáik és nézőpontjaik is érvényesek, de narratív értelemben mégiscsak a film gonoszai lesznek. Érthető, hogy egyes jelenetek a „háború sosem ér véget” jelmondata alatt zajlanak, de nem teljesen világos, hogy végülis ki és miért harcol. A film egészére jellemző az, hogy sokszor egyszerűen a téma motivál egyes jeleneteket és történetszálakat, nem pedig a szereplők indítékai vagy az organikusan építkező történetvezetés. A kettő között mindig nehéz egyensúlyozni (de azért láttunk már Spike Lee-filmet, ami ezt jóval ügyesebben teszi).

Mégis releváns film Az 5 bajtárs, de nem föltétlenül a direkt aktuálpolitikai utalások miatt. Az afroamerikaiak szemszögéből bemutatott vietnámi háború egy eddig kevéssé használt nézőpont, és a film ereje végülis abban van, ahogy a helyenkénti kuszasága mellett teret hagy az értelmezési lehetőségeknek: szép a párhuzam a vietkongok és a feketék között, hisz mindannyian bábok voltak egy óriási politikai játszmában; szép az, ahogy felszínre törnek a sérelmek és keresik a helyüket a jelenben; izgalmas a párhuzam, miszerint sem a háború, sem a rasszizmus nem ért még véget igazán. Spike Lee tehetsége nem is a harsány aktuálpolitikai felkiáltásokban nyilvánul meg, hanem abban, hogy ezen keresztül sokkal időtálóbb gondolatok fogalmazódnak meg az emberről általában: történelemről, jelenről, közösségről és összetartozásról, veszteségről és megváltásról.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Az 5 bajtárs

Az 5 bajtárs

Színes filmdráma, háborús, 154 perc, 2020

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg