Andrei Enache: Tancul / A tank Andrei Enache: Tancul / A tank

Tank-csapda

Andrei Enache: Tancul / A tank

ÉRTÉKELD A FILMET!
A tank
Andrei Enache
2003

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Szinte látom magam előtt A tank című új román film producerét, amint a forgatókönyv első oldalát olvassa, és felcsillan a szeme: „Végre egy ötlet, amely egyszerre igaz és szellemes. Szól a mai román valóságról és közben szórakoztat, könnyesen nevettet: önmagunkon.” Persze lehet, hogy túl naiv vagyok, a producernek egyáltalán nem ez jutott eszébe a könyv elolvasása közben, sőt. De erről majd később.

A jó történethez minden adott: Lae ( Mihai Bratilã), miután elvégzi a közgázt Bukarestben, hazatér szülőfalujába, Pãltinis-re, hogy ott kamatoztassa tudását, és… saját kocsmát nyit. Egyedüli alkalmazottja egy falubeli lány, Ina, mellesleg a szeretője. Minden menne a maga medrében szépen, ha Lae egyik nap nem arra ébred, hogy egy tank állomásozik az udvarán. Egy igazi tank, méghozzá nem is orosz, hanem egy angol gyártmányú NATO tank. A tankban pedig három titokzatos fickó ül, akik csak annyit hajlandók mondani – románul –, hogy kiküldetésben vannak. Lae nem hisz a fülének, sem a szemének, ezért megkéri őket, lőnének egyet, ott van például a szomszéd öreg tölgye, annak már úgyis mindegy. A tüzér eleget tesz a kérésnek, öreg tölgy volt, nincs.

Lae úgy gondolja, hogy ezt a nem mindennapi eseményt jelenteni kellene a falu elöljáróinak. Ezek előbb nem hisznek neki, majd a helyi járőr (Dragoş Bucur) mégiscsak helyszíni szemlét tart, megpróbálja igazoltatni a tankosokat, jogosítványt, menetlevelet kér, de hiába, végül be kell érnie egy mititei-el Lae konyhájából. Szépen ül egymás mellett a belügyis meg a honvéd, miccsezgetnek, beszélgetnek, de az előbbi nem igazoltathatja az utóbbit. Íme, a fegyveres testületek diszkrét bája.

Eközben megérkezik Lae két néhai évfolyamtársnője, akiknek „elfelejti” bemutatni barátnőjét-alkalmazottját, ebből pedig fölösleges női rivalizálások születnek. Idáig minden szép rendben halad egy igazi balkáni végkifejlet felé, ám ekkor megtörik a film íve. Már nagyon várnánk, hogy beindul a posztkommunista–predemokratikus káoszgépezet és „határozottan fellép” tank-ügyben, vagyis ködösít, eltussol, kavar, miközben megállás nélkül a nyugdíjért reszket. És fel is tűnik egy nyugalmazott tábornok (Ion Besoiu), aki állítólag a falu szülöttje, és nyugtatgatja a népet, de a tank körüli felhajtás nem tud lenyugodni, hiszen fel sem volt igazán kavarva.

Márpedig ezzel kecsegtet az elején a film. Ezenkívül Andrei Enache csak kedves életképeket tud mutatni a falu sorsáról, a fáradt papról, aki biciklin rohan keresztelőről virrasztásra, virrasztásról esküvőre, a falu bolondjáról, vagy a vetőmag-osztásról, de érdekeset semmit. És egyre furcsább dolgok történnek a filmben, amelyek igazából a filmen kívülre mutatnak. Miután a tábornok lánya a falu határában egy sátoros cigány-buliba keveredik – teljesen jószántából, a tábornok és csapata a „kiszabadítására” indul. De erről csak egy furcsa kocsmai beszélgetésben értesülünk, amint arról is, hogy a generális végül csak kiszállt tankszemlére, és talán azt is megértenénk, hogy ott mi történt, ha a román film már jól ismert hangtechnikai színvonala ezt lehetővé tenné. (Talán feliratozni kellene – románul.)

Kötve hiszem, hogy Horia Pătrascu, több zseniális forgatókönyv, köztük a Reconstituirea szerzője, nem írta volna meg rendesen a film végét. Bizonyára jórészt a zöldfülű rendező számlájára írható, hogy nem „történt meg” a film – erre elég sok színháziasan beállított, tévéjáték-szerű jelenet is utal. De az embernek – aki már hallott Romániában szomorú, horrorisztikus elsőfilmes történeteket – az az érzése támad, hogy egyszercsak, úgy a film kétharmadánál, a producer széttárta a kezét s azt mondta: „több pénz nincs, oldd meg ahogy tudod”.

És így balkáni módon süllyesztőbe került egy jó esélyekkel induló, balkánízű film. A süllyesztőhöz hozzájárult persze egy balkáni forgalmazás is, amelyik nem először időzíti a hazai filmek bemutatóit augusztus elejére, napi egy, kizárólag koradélutáni vetítéssel. Tankcsapda.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller