Kritika | Jupiter's Legacy / Jupiter hagyatéka Kritika | Jupiter's Legacy / Jupiter hagyatéka

A szuperhősöket megölik, ugye?

Jupiter's Legacy / Jupiter hagyatéka

ÉRTÉKELD A FILMET!
Jupiter hagyatéka
Charlotte Brändström, Steven S. DeKnight, Christopher J. Byrne, Marc Jobst
2021

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Netflix új szuperhős-tematikájú sorozata egy ember utáni és a digitalitásban fogant utópikus világ etikáját boncolgatja, melyben a hagyományos hősök által vallott értékrend újra és újra megkérdőjeleződik.

Az emberi közösségek mindig saját korszakuk konvenciói mentén mesélik el önmaguk történetét. Folyton újratermeljük mítoszainkat, adaptálva azokat a korabeli társadalmi és gazdasági viszonyainkhoz, a kor tudományos álláspontjához és technikai (vagy egyéb) felfedezéseihez. Ennek velejárója, hogy az addig ismert történelem egészére vetülnek ki az egymást váltó szemléletmódok; újabb genézis-történeteket, kozmogóniákat, újabb hősöket és isteneket helyeznek a trónra a szent iratok, krónikák, eposzok, és történelemkönyvek írói. Az ember a maga képére teremti isteneit; szenteket, később majmokat helyez eredettörténetének origójára, és vezeti végig az eseményeket új narratívájához igazítva. Úgy tűnik, jelenleg újabb archetípus készül belépni a panteonba, sőt, már át is lépte annak küszöbét. A földöntúli erővel rendelkező, köpenyes igazságosztók történelmünk legkülönbözőbb pontjain bukkannak fel, és jelenlétükkel újraírnak kulcsfontosságú időszakokat, eseményeket.

Kép a Jupiter hagyatéka című Netflix-sorozatból

A Watchmen filmadaptációjának intrója a 20. század Amerikájának kulcsmomentumait foglalja össze, a híres fotókon, újságcikkekben és filmfelvételeken azonban mindig feltűnik egy-egy maszkos hős (legkifejezőbb talán a Japán megszállásának napján a Time Square-nél elcsattanó csókról készült fénykép parafrázisa); mindez a Jupiter hagyatékában egy teljes, epizódokon átívelő történetszállá lép elő. Egyéb, extrém példák is említhetők: a Marvel Studio WandaVízió című sorozata az 1980-as és 90-es évek kertvárosi Amerikáját és a kor televíziós trendjeit idézi meg, Zack Snyder Igazság Ligájában, vagy az idén debütáló Örökkévalók-szériában (Eternals) a szuperemberek pedig már a „Krisztus előtti” korok társadalmaival lépnek kapcsolatba – utóbbi előzetesében az ókori Babilon Istár-kapuja előtt szállnak le a földre az angyali lények.

A kortárs szuperhős-mítoszok természetesen nem előzmény nélküliek, a múlt század képregénykultúrája előlegezte meg azokat, mégis, mintha a 2000-es években nyerték volna el „érett” formájukat. Nem csupán arról van szó, hogy a mainstream filmes és videójátékos szcéna termékenyítette meg a műfajt és tette világszerte ismertté e figurákat; a (mai) szuperhősök a számítógépekkel megteremtett újmédia szülöttei, és e digitális korban fogant társadalom saját mitikus hőseivé váltak.

Kép a Jupiter hagyatéka című Netflix-sorozatból

A szuperhősök Steen Christiansen filmteoretikus által megfogalmazott, ún. „biomedializált” erők birtoklói. A kódolható és modulálható, ezek mentén torzítható virtuális testképek bajnokaiként vívják meg küzdelmeiket hasonszőrű ellenfeleikkel. A digitális média adta lehetőségek túlzásaiként megjelenő karakterekről van szó, akiknek lényegi elemét, ontológiáját képezi a grafikai manipuláció, a számítógépes utómunka, a 3D animációk és a „morfolás”. A Photoshopban és az Instagram filtereivel „génmódosított” test-ideálok generációjának verhetetlen hőseit tárja elénk a Marvel és a DC Comics stúdiója, a 21. század moziközönsége pedig e digitális perspektívából nézheti újra történelmének és mítoszainak új verzióit.

A Netflixen májusban megjelent Jupiter hagyatéka az említett Watchmennel szemben már nem csupán a nyugati társadalom, vagy Amerika történelmének újabb allegorikus olvasata, és nem is pusztán a szuperhős-trend meglovaglása. Az új, biomedializált digitális testek etikáját, egy poszthumán etikát állít cselekményének középpontjába.

Kép a Jupiter hagyatéka című Netflix-sorozatból

Bár újra és újra felmerül a halálbüntetés, és bizonyos kémiai eljárások legalizációjának kérdése a 21. század politikájában és közbeszédében, a Jupiter hagyatéka nem ezt tematizálja és nem ennek kritikai reflexióját nyújtja. Felvonultatott kérdései nehezen kapcsolhatók aktuális társadalmi folyamatokhoz – szemben pl. a hasonló A Sólyom és a Tél Katonája című sorozattal –, a készítők nem a fizikai valóságunk szférájára koncentrálnak; a poszt- és transzhumanizmus filozófiai, etikai kérdéseire keresik a választ. Éppen ezért a főhősök már nem egyszerű bűnözőkkel, maffiavezérekkel küzdenek, célpontjaik hozzájuk hasonló non-humán hibrid lények. Ezen „ember utáni” diskurzusban pedig stabilitását veszti az apafigura, Sheldon Sampson (Josh Duhamel) által vallott és kódexbe foglalt humánus, emberközpontú értékrend. Erre utalhat a férfi eredeti szuperhős-neve is: az Utópiai („Utopian”).

Kép a Jupiter hagyatéka című Netflix-sorozatból

Ha a jelenkor kérdéseire nem is ad választ, a cikk első felében tárgyalt digitális perspektíva és a történelem újraírása reflektáltan jelenik meg a sorozatban. A cselekmény két fő szálra osztható: az egyik a kortárs közegben „hétköznapjait” élő szuperhős-kisebbségre, a másik pedig e karakterek a 20. század eleji, az 1929-es tőzsdekrach utáni éveire fókuszál, amikor hozzájutottak földöntúli képességeikhez (és a századot átívelő élettartamukhoz).

Az alkotók a film médiumának sajátosságait használják fel e két történetszál elkülönítéséhez, és látványosan eltérő, ki-becsukódó képarányokat használnak. A flashback-jelenetek egy szűkebb (16:9), míg a jelenkori történések egy szélesvásznú képmezőn láthatóak. A filmesek mintha folyton tudatosítani akarnák a történelem átírásának és az utópia elkészítésének folyamatát és eszköztárát; így fontos szerepet kap a képarányt folyton váltogató „közvetítő” kamera, illetve képernyő, valamint a digitális utómunka, mellyel mindezt véghezvitték.

Kép a Jupiter hagyatéka című Netflix-sorozatból

A Jupiter hősei a klasszikus szuperemberek által vallott értékeket kezdik megkérdőjelezni. Supermanben nem merült fel a gyilkosság gondolata, Pókember ellenségeit hálóba csomagolva adta át a rendőrségnek, Batman pedig a Nolan-trilógia első részében azt mondja nemezisének: „Nem öllek meg, de megmenteni sem foglak.” Ehhez  képest „Más idők járnak” – hangzik el megannyiszor a Netflix új sorozatában. A szupererőket birtokló Sampson család és társaik folyton e problémával szembesülnek. Elveheti-e egy különleges képességekkel megáldott lény egy másik életét; leszámolhat-e egy modulált és manipulált digitális test egy másikkal; a választ azonban, úgy tűnik, csak a következő évad során tudhatjuk meg.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Jupiter hagyatéka

Jupiter hagyatéka

Színes akciófilm, kalandfilm, tévésorozat, képregényfilm, 2021

Rendező: , , ,
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat