Kritika | Alexandre Aja: Crawl / Préda Kritika | Alexandre Aja: Crawl / Préda

A hüllők már a spájzban vannak

Alexandre Aja: Crawl / Préda

ÉRTÉKELD A FILMET!
Préda
Alexandre Aja
2019

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 8 (1)

8
(1)

Szerinted?

0

A Sam Raimi produceri boszorkánykonyhájából kikerült legújabb állatos horror/thriller finoman szólva sem a műfajmegújítás szándékával tiszteli meg a mozivásznakat, de attól még jól lehet szórakozni rajta.

Minden vidéknek megvan a totemállata, amitől rettegni illik, örökké ott van a hírekben, külön közlekedési piktogramja van, alkalomadtán politikai célokra is fel lehet használni, és időnként felfal egy-egy gyanútlan turistát vagy éppen szeszmámoros helybélit. Ami Székelyföldnek a medve, a szavannáknak az oroszlán, Amerika strandjainak pedig a cápa, az Florida mocsárvidékének az aligátor. A szörny, amivel meg kellett tanulni együtt élni: filmben elég földhözragadt ahhoz, hogy hihető legyen, de elég félelmetes a horrorhoz is. Nos, amint az a plakátból és az előzetesből kiderül, ez egy aligátoros akció-horror; vagy katasztrófa-thriller; vagy mindezek együtt – ám sajnos a producer (Sam Raimi) meg a rendező (Alexandre Aja) nevei kapcsán talán méltán elvárható humoros felhangok ezúttal eléggé alulfejlettek, vagy teljesen hiányoznak. Szóval ez nem egy félig vicces Piranha-folytatás, hanem a szörnyállat jellegéhez mérten komoly, fajsúlyos alkotás. Van humorérzék benne dögivel, de viccek nincsenek, sem humoros egysorosok, és kikacsintós utalások is csak finoman (azért a Shining ikonikus ajtónbetörős képét rekreálni hüllővel: nem semmi).

Egy hurrikántámadás közepén vagyunk, az egyetemi úszóbajnok Haley (Kaya Scodelario) nem tudja telefonon elérni az úszókarrierjében edzőként is fungáló édesapját (Barry Pepper), márpedig az valahol épp a hurrikán közepén lakik. Fittyet hányva a közelgő vízveszélyre és a hivatalos tiltásokra, Haley visszaautózik a szülői házhoz, hogy egy csomó keresgélés után megtalálja elalélt édesapját a pincében. Sajnos, nem olyan könnyű felvonszolni a törött lábú öreget a lépcsőn, mert kiderül, hogy aligátor tanyázik a pincében. Nem is akármekkora. És nem is egy. A dolgokat súlyosbítja, hogy egyre nagyobb hozammal szakad az ég, ezért a pince hamarosan fel fog telni vízzel. Semmi új nincs tehát a nap alatt, a jó öreg „ember a természet ellen”-felállást láthatjuk, ahol a folyó elfoglalná régi medrét, az aligátor pedig régi lakóhelyét, az ember viszont – ahogy egy igazi patetikus amerikai filmtől el lehet várni – megvédi az általa a természetből kiszakított részt, bármilyen hatalmas veszteségek árán. Spoilerezni sincs amit, annyira alapvető a sztori, de hát ennek a filmnek nem is ez a lényege, hanem az ügyesen épülő feszültség, na meg a mindig tökéletes pillanatban és hangerővel bevágott jump scare-ek, amiktől tényleg fel lehet ugrani párszor.

És a feszültség tényleg ügyesen épül, ha a CGI néha nagyon nem is stimmel a filmben (konkrétan vagy két snittben borzasztóan látszik, hogy az aligátor csak úgy oda van montírozva, és a színésznő elég bénán próbál elugrani a semmi elől). Ami viszont tényleg nagyon bravúros, az az, hogy ebből a kevés színészből és effektíve egyszem helyszínből – mondjuk ki, kamaradrámából – milyen sokat ki tudtak hozni. És még a body count sem parodisztikusan nagy: prédaként elhulló töltelékemberből is összesen 5-6 van mindössze. Bombasztikusan látványos nagyjelenet sincs benne, tehát a hurrikán közepén szotyogó aligátorokra sem kell számítani (sajnos), de azért az a kevéske money shot jól működik, és ebben – a számítógéppel létrehozott hüllőn kívül – nagy szerepe van a jószerivel ismeretlen Kaya Scodelariónak, aki egy-egy másodpercre simán elhiteti velünk, hogy ennyi és ekkora sebesülés mellett is lehet versenyt úszni aligátorral.

Sokat nem szabad várni ettől a filmtől (és ettől a műfajtól általában), de aludni nem fogunk közben, az szent. És ha nem csak ijedezni akarunk, hanem félni is, gondoljunk csak bele: ha árterületen lakunk, lehet, hogy az efféle árvizek mindennaposak lesznek felénk is. Ami azért elég félelmetes dolog, még aligátor nélkül is.

Támogass egy kávé árával!
 
Préda

Préda

Színes akciófilm, horror, thriller, 87 perc, 2019

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

8 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat