Jared Hess: Masterminds / Lángelmék Jared Hess: Masterminds / Lángelmék

Ebből többet is ki lehetett volna hozni

Jared Hess: Masterminds / Lángelmék

ÉRTÉKELD A FILMET!
Lángelmék
Jared Hess
2016

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

„Remélem, hogy kirabol még egy bankot, és akkor jöhet a második rész.”- hangzott el Zach Galifianakis szájából a Jimmy Kimmel talk-showjában adott interjún. Ha a Lángelmék forgatókönyve nem igaz történeten alapult volna, mindenki azt mondaná, hogy túl valószerűtlen.

Az Egyesült Államok történetének második legnagyobb pénzrablásának számított David Scott Ghantt, a Loomis Fargo készpénzkezelő cég dolgozójának akciója 1997-ben. Ghantt a saját munkahelyétől lopott el 17 millió dollárt, majd Mexikóba menekült, miközben bűntársai kijátszották, és nem adtak neki az általa lopott pénzből. A híres történet olyan abszurd helyzetekkel és idióta szereplőkkel van tele, hogy megihlette Hollywood vígjátékkészítőit.

Az eredeti sztorit persze felturbózták néhány hozzáadott poénnal, de a film lényege tényleg megtörtént: Ghantt azért lopta el a 17 milliót, mert szerelmes volt Kelly Campellbe, aki volt gimis társával, Steve Chambersszel szövetkezve manipulálta őt. Chambers annyira óvatlan volt a pénzköltéssel, hogy hamar felhívta magára a figyelmet, főként mert a kirabolt cég környékén vásárolt többek között egy luxusvillát, és mindent készpénzben fizetett.

A Lángelmék című filmhez összegyűjtöttek egy impozáns csokrot a ma fellelhető legjobb amerikai komikusokból. Ghantt szerepében Galifianakist láthatjuk, aki hozza a tőle elvárt szőrös, és kínosan vicces figurát. Bár sokan csak annyit tudnak Galifianakisról, hogy ő a „vicces csávó a Másnaposokból”, azért a tucatvígjátékok mellett olyan zseniális műsorok is köthetőek a nevéhez, mint a Between Two Ferns, amelyben hírességekkel készít a személyiségéhez híven kínos és szórakozató interjúkat.

Owen Wilson alakítja a rablás kiagyalóját, Steve Chamberst, aki bár szeretné magát nagymenőnek képzelni, lényegében minden hibát elkövet, amit egy ilyen bűntény esetén el lehet követni. A többi színész pedig a Saturday Night Live szkeccsműsor állandó szereplőgárdájából került ki: a csaliként használt Kelly Campellt Kristen Wiig, a mennyasszonyt Kate McKinnon, a bérgyilkost Jason Sudeikis, az FBI-ügynököt pedig Leslie Jones alakítja. Ezeket a neveket az amerikaiak már régóta ismerik az SNL-nek köszönhetően, de a műsor mellett egyre több vígjátékban is feltűntek az utóbbi időben (Wiig, McKinnon és Jones legutóbb a Szellemirtókban játszottak együtt).

A Lángelmék igazából teljesen beleilleszkedik a szokásos bugyuta hollywoodi vígjátékok sorába, de azért az igényesebb nézőt is tudja szórakoztatni. Viszonylag kevés a testnedvekkel operáló poén, ám az intelligens humort se vitték túlzásba. Kicsit középpályán mozog a film, a legalpáribb vígjátékokat (Mike és Dave esküvőhöz csajt keres, Nagyfater elszabadul) azért felülmúlja, de nem éri el a dialógusokban és humoros szituációkban egyaránt erős filmeket (A kém, 21 Jump Street - A kopasz osztag). Olyan érzete van a filmnek, mintha a készítők nem igazán tudták volna eldönteni, mit akarnak ezzel a történettel kezdeni. Annyit agyaltak azon, hogy trágár vagy okos humorral töltsék fel a filmet, hogy végül mindkettőből elég kevés került bele, és a játékidő nagy részében be kell érnünk azzal, hogy Galifianakis röhejes frizuráján nevetünk, amely egy ötéves kislányhoz tökéletesen illik, a szőrös színészen viszont olyan nevetséges, hogy minden hajdobálással kiváltja belőlünk a kuncogást. Bíztam benne, hogy ezek a profi komikusok akkor is megmentik a filmet, ha a forgatókönyv gyatra, de azért ők se mindenhatóak. Mégsem lehet igazán haragudni a filmre, hiszen nem botrányosan rossz, még elég sokat is lehet rajta nevetni, csak semmilyensége biztonsági filmkészítésre vall.

Egyébként a film tanulsága eléggé zavarba ejtő: „Elégedetlen vagy az életeddel? Unalmas a munkád? Le akarod nyűgözni a csinos kolléganődet? Kezdj el bűnözni, és minden álmod valóra válik!” A film elején maga Ghantt mondja el, hogy az akciófilmeket hibáztatja azért, mert nem elégedett az életével, hiszen a filmek mindig tele vannak menő arcokkal, akik szétrúgják a rosszfiúk seggét, és megmentik a szép lányt. A valódi és a filmes Ghantt is ezt az életet kereste, amikor úgy döntött, hogy ellop 17 millió dollárt. A film Ghanttet a kezdeti balfékből hőssé avanzsálja, és ehhez nem kell mást tennie, mint elkövetnie az USA történetének legnagyobb pénzrablását. A bűntettel persze börtön is jár, de még ott is hősként ünneplik a sztárt, aki bekerült a tévébe. Talán egy komolytalan vígjátékban sem kéne azt az üzenetet sulykolni, hogy a pénztől és a hírnévtől leszel fontos ember, ezen felül pedig boldoggá is tesz. A Ghantt-sztori – legyen bármilyen komikus – sokkal jobban működött volna, ha a könnyed szórakoztatás mellé belecsempésztek volna némi kritikusabb hangot is.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Lángelmék

Lángelmék

Színes akciófilm, vígjáték, bűnügyi, 94 perc, 2016

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat